خبرگزاری آریا-در شرایط فعلی به جهت آنکه عراق در حوزه امنیت شکننده است به نظر می رسد معترضین تلاش می کردند امنیت تقریبا مستحکم حوزه عراق را مورد خدشه قرار دهند.
دکتر حسن لاسجردی،تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفتگو با خبرگزاری آریا در تحلیل خود از اغتشاشات مردمی در عراق گفت:باید بررسی شود اعتراضات مردمی عراق چه اهدافی را دنبال می کند.به نظر می رسد معترضین تیپ های برگردان اجتماعی هستند. افرادی که دارای پایگاه خاص و احزاب گروه های شناخته شده عراق نیستند و شعارهایی که سر می دهند مطالبات اقتصادی و معیشتی بوده است.لذا تلاش می کنند دولت را مقصر همه این تحولات نشان دهند و نوک حملاتشان علیه دولت است. مسئله مهم این است که معترضین تلاش کردند رفتارشان خشونت آمیز باشد و پای کشورهایی مانند ایران را به تحولات بکشاندند.همچنین معترضین چشم خود را بر روی موفقیت های دولت و تحولات امنیتی که در سالهای اخیر اتفاق افتاده است بسته اند.معترضان تلاش می کنند که تقاضا ها و مطالبات خود را معطوف به آینده ای کنند که این آینده هنوز شکل نگرفته و به نوعی طلبکاری آتی خواهند داشت. افرادی که به عنوان مخالف به خیایان ها آمدند از احزاب مارک دار و اپوزیسیون شناخته شده نیستند لذا اهداف مبهم و مختلفی داشتند و به نظر می رسد که سرگردان بودند و دارای پایگاه مشخصی نبودند. به جهت آنکه آنها فقط موضوع اعتراض را مطرح می کردند بدون آنکه پایگاه یا جایگاه مشخصی را برای اعتراضات خود داشته باشند، تلاش کردند که دولت را در تنگنا قرار دهند و زمانی که به سخنان مقامات عراقی توجه می کنید آنها تاکید کردند که از مطالبات اجتماعی مردم مانند بیکاری، درآمد و مفاسد دولت ابایی ندارد و به این اعتراضات توجه می کنند. اما در شرایط فعلی به جهت آنکه عراق در حوزه امنیت شکننده است به نظر می رسد معترضین تلاش می کردند امنیت تقریبا مستحکم حوزه عراق را مورد خدشه قرار دهند و بزرگترین دغدغه دولت حفظ امنیت بوده است.از طرفی موضوع اربعین نیز برای عراق بسیار با اهمیت است تا این اتفاق بسیار مهم بین المللی اربعین را با موفقیت پشت سر بگذارد.
وی در خصوص علت همزمانی اغتشاشات عراق و مراسم اربعین گفت:خیلی ها معتقدند که اعتراضات دارای خواستگاه داخلی نبوده و دست کشورهای خارجی و برخی کشورهای منطقه در ناارامی های عراق دیده می شود.این کشورهای متخاصم با اربعین دارای اختلاف ایدئولوژیک هستند و این کشورها تلاش کردند با استفاده از گروه های تروریستی و محور عربی-عبری-غربی در کشورهای عراق سوریه و کشورهای محور مقاومت تشنج ایجاد کنند.خیلی ها معتقدند در آستانه اربعین این تحول می تواند شیطنت کشورهای منطقه و فرامنطقه در حوزه امنیت باشد تا بتوانند مراسم بزرگ اربعین را تحت تاثیر قرار دهند .اربعین از علقه های معنوی مردم عراق است و امکان دارد با خط مش و باورهای برخی حکام عربی منطقه و تفکر تند وهابیت همخوانی نداشته باشد. اربعین یک تظاهرات بزرگ اتحاد همبستگی شیعیان در یک مراسم معنوی است که می تواند مانور بزرگ قدرت ایجاد کند و بر خلاف میل وهابیت صهیونیست و قدرت های غربی باشد. در نهایت به نظر می رسد عراق مدتهاست تلاش می کند خود را به یک کشور ممتاز جهان عرب برای تاثیرگذاری تبدیل کند. لذا میانجیگری ها و تلاش های عراق در راستای ثبات امنیت بحث فروش نفت و بالا بردن جایگاه عراق در منطقه تمام این موارد مجموعه متغیرهایی است که نشان می دهد عراق به جایگاه گذشته خود باز می گردد و برخی کشورهای عرب منطقه نمی خواهند این اتفاق برای عراق با اکثریت شیعه اتفاق بیفتد. لذا بسیار معتقد هستم پشت پرده این اتفاقات سرگردان یک تضاد و یک کشاکش ایدئولوژیک میان اندیشه های تندرو وشیعه وجود دارد.
دکتر لاسجردی در خصوص آینده تحولات عراق گفت:در برخی مواقع در حوادث و اتفاقات، رقبا و جریان های رقیب به میدان می آیند و با توجه به اینکه از قدرت کنار هستند تلاش می کنند مسیرهای جدیدی را در مقابل دیدگان معترضین قرار دهند. آقای العبادی صدر و حتی حکیم کسانی هستند که در هسته قدرت عراق حضور دارند اما در مسند نیستند. آنها امکان مخالفت را به این دلیل دارند که تصور می کنند سیاست های دولت بر مدار منافع نیست و تفکرات ارتقایی را مطرح کردند اما در برابر آنها افرادی مانند مالکی وجود دارد که معتقد بودند شرایط فعلی بحران آمیز است و تصور می کنند می توانند جامعه عراق را دچار بحران و بی ثباتی کنند و با برخورد جامعه مقامات و نخبگان عراق مواجه شوند. این رقابت داخلی را نمی توان به معنای همراهی با مخالفان تفسیر کرد.