خبرگزاري آريا - پارس تودي - سخنگوي رياست جمهوري ترکيه از اقدامات آمريکا در حمايت از يگانهاي مدافع خلق سوريه (ي پ گ) و حزب اتحاد دموکراتيک سوريه(پ ي د) انتقاد کرد و آن را کاري بيهوده دانست.
به گزارش خبرگزاري آناتولي «ابراهيم کالين» گفت: تلاش آمريکا براي مشروعيت بخشيدن به «پ ي د» و «ي پ گ» و معرفي آن به عنوان يک گروه جداگانه از حزب کارگران کردستان ترکيه «پ ک ک» بيهوده است چرا که اين کشور پيشتر اين گروه ها را در ليست گروه هاي تروريستي قرار داده بود.
سخنگوي رياست جمهوري ترکيه با اشاره به اينکه آنکارا گروههاي تروريستي را به گروههاي تروريستي خوب يا بد تقسيم نميکند گفت: هر حمايتي که از «پ ي د» و «ي پ گ» انجام بگيرد به معناي حمايت مستقيم يا غيرمستقيم از «پ ک ک» است.
دولت ترکيه يگان هاي مدافع خلق سوريه «ي پ گ» و حزب اتحاد دموکراتيک سوريه «پ ي د» را شاخه سوري حزب کارگران کردستان ترکيه «پ ک ک» و تشکيلاتي تروريستي دانسته و هدف نهايي آنها را تجزيه خاک سوريه و تشکيل دولت کردي در منطقه شرق فرات با حمايت آمريکا عنوان مي کند.
اظهارات اخير مقام هاي ترکيه در پي اين صورت ميگيرد که ايالات متحده اعلام کرد در برابر دريافت اطلاعاتي مرتبط با سه عضو ارشد «پ ک ک» تا 12 ميليون دلار پاداش پرداخت خواهد کرد.
هدف ايالات متحده آمريکا از اين اقدام تلاش براي کاهش تنش بين خود و نيروهاي ترکيه در شمال سوريه بود. تنشي که در چند روز گذشته با آتش باري و گلوله باران مواضع «ي پ گ» شدت گرفت.
اين اقدام در ابتدا از سوي ترکيه با بدبيني و سپس با بي اعتنايي رو به رو شد. در حقيقت با توجه به استراتژي ترکيه در خصوص مسائل کردي، اين اقدام صرفا اقدامي ظاهري است و توانايي برآورده کردن خواسته هاي ترکيه را ندارد.
آنچه ترکيه خواهان آن است اين است که گروههاي مسلح کردي سلاحهاي خود را زمين بگذارند و هرگونه ساز و کاري که مرتبط با خودمختاري و استقلال مناطق کرد نشين سوريه است برچيده شود. وضعيتي که ترکيه تهديد کرده است در صورت ادامه آن دست به اقدام نظامي در شرق فرات خواهد زد.
«رانج علاء الدين» پژوهشگر موسسه «بروکينگز» در خصوص نگاه ترکيه به وضعيت شمال سوريه مي نويسد: "ترکيه نگران است که قدرت گرفتن گروه «ي.پ.ج» موجب سرايت ستيزه جويي به خاک ترکيه و همچنين تقويت گروه «پ.ک.ک» شود.
ترکيه آمريکا را مسئول شرايطي ميداند که در حال حاضر به بحران شمال سوريه شکل داده است."
ترکيه اکنون از يکسو با قدرت گيري گروه هاي مسلح و ستيزه جوي کرد و ازسوي ديگر با چتري ازحمايت ايالات متحده آمريکا از اين گروه ها، روبه رو شده است، حمايتي که به نظر مي رسد ترکيه را درخصوص عمليات در شرق فرات با ترديد رو به رو ساخته است.
لذا مي توان گفت، بهترين استراتژي براي ترکيه اين است که با هماهنگي با دولت سوريه و هم پيمانان اين کشور زمينه اي را فراهم کند تا با احترام به حق حاکميت دولت سوريه، زمينه برچيده شدن تروريسم در خاک اين کشور با توجه به منافع سوريه و همسايگان آن ايجاد شود. 139/112
نويسنده: منوچهر شفيعي
کليدواژه ترکيه امريکا