خبرگزاري آريا- پيروزي در همه پرسي براي اردوغان بحران هاي داخلي و خارجي به همراه دارد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، روزنامه راي اليوم نوشت خطرناک ترين مسئله اي که در نتايج همه پرسي ترکيه نمايان شد وجود شکاف در اين کشور است و پيروزي رئيس جمهور ترکيه در اين همه پرسي به طور قطع براي وي بحران هاي داخلي و خارجي را به همراه خواهد داشت.
روزنامه راي اليوم چاپ لندن در سرمقاله خود نوشت: «رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه در جواني فوتباليست ماهري بود و هميشه دوست داشت در خط حمله بازي کند و گل بزند از اين رو جاي شگفتي نيست که وي در نخستين مصاحبه خود با شبکه سي ان ان ترکيه پس از پيروزي در همه پرسي با کسب 51.4 درصد آرا بگويد تعداد گل ها مهم نيست بلکه پيروزي مهم است.» بدون شک پيروزي اهميت دارد اما تعداد گل ها به ويژه در بازي سياست آن هم در کشوري مثل ترکيه که با مشکلات روزافزون داخلي و خارجي رو به روست اهميت دارد چرا که مخالفان در اين کشور در برابر رئيس جمهور پيروز متحد شده اند و از تخلفات و تقلب در شمارش آراء سخن مي گويند و لغو نتايج همه پرسي را خواستارند.
حزب جمهوريخواه خلق ترکيه که اصلي ترين حزب مخالف دولت است روز چهارشنبه تهديد کرد در اعتراض به تخلفات صورت گرفته از پارلمان خارج مي شود و اگر اين حزب از پارلمان خارج شود ضربه اي بزرگ براي دموکراسي در ترکيه خواهد بود. اگر آنگونه که اردوغان اميدوار بود پيروزي در همه پرسي با اختلاف زياد حاصل شود اين اتهام ها را نمي شنيديم. آنچه که در کنار اندک بودن تعداد گل ها (پيروزي با اختلاف کم) قابل توجه است شمار اندک تبريک گويان اين پيروزي است و فقط ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه و دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا اين پيروزي را بلافاصله تلفني تبريک گفتند و نبايد در اين ميان سلمان بن عبد العزيز پادشاه عربستان سعودي را فراموش کنيم اما بسياري ديگر از جمله همسايگان ترکيه و همقطاران اروپايي اين کشور در سازمان پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو) سکوت کرده اند. بدون ترديد تبريک گفتن مسئولان دو کشور قدرتمند در جهان حائز اهميت است اما از يک سو درباره دموکراسي و از سوي ديگر درباره ديکتاتوري صحبت مي کنيم. بسياري اردوغان را متهم مي کنند که با تمرکز براي داشتن بيشتر اختيارات از جمله انتخاب وزيران، قضات و فرماندهان نظامي، لغو نظام پارلماني و کاهش ساز و کارهاي حسابرسي رئيس جمهور و سياست هايش به ديکتاتوري نزديک تر است.
راي اليوم افزود: از ديد ما اردوغان به اين همه بحران هاي داخلي و انتقادهاي خارجي نيازي ندارد چراکه وي حاکم بي چون و چراي ترکيه بوده است و به پايگاه بزرگ مردمي تکيه دارد و از زمان کودتاي نافرجام در ماه ژوئيه گذشته با استفاده از قانون فوق العاده قدرت مطلق خود را تحکيم کرده است. خطرناک ترين نتيجه اين همه پرسي نمايان شدن شکاف و دودستگي آشکار در جامعه ترکيه، شعله ورتر شدن اين شکاف و باز شدن درها به روي کساني است که به دنبال بهره برداري از اين دودستگي براي تجزيه ترکيه و منفجر کردن درگيري هاي نژادي يا قومي و هرج و مرج خونين در اين کشور هستند به مانند آنچه که در سوريه، عراق، ليبي و يمن روي داده است. شايد پيروزي در همه پرسي اردوغان را به بيشتر اهدافي که مي خواست نرساند اما به طور قطع اين پيروزي بحران هاي جديد داخلي و خارجي را با هم براي وي به دنبال خواهد داشت و نخستين اين بحران ها در روابط اردوغان با حزب ملي گراي ترکيه، همپيمان و شريک سياسي اش است همچنين اگر وي بخواهد نظام فدرال را به مانند آمريکا در ترکيه پياده کند و به کردها اقليم هايي به شکل خودمختار در شرق بدهد و مجازات اعدام را بار ديگر احيا و شخصيت هاي کودتاي نافرجام را اعدام کند با مشکلات جديد رو به رو مي شود. اردوغان به دروازه دشمنانش گل هاي زيادي نزد و مي توان گفت وي با اختلاف اندک و گل هاي کم در همه پرسي پيروز شد.