خبرگزاری آریا- یک کارشناس حوزه اقتصاد و مدرس دانشگاه گفت: افزایش قیمت بنزین تاثیری در کاهش میزان قاچاق بنزین نخواهد داشت چون تفاوت نرخ بنزین در ایران به نسبت سایر ممالک و حتی کشورهای همسایه بسیار فاحش است.
به گزارش خبرگزاری آریا، «علی سعدوندی» با موضوع بررسی قاچاق سوخت در کشور افزود: هم اکنون معادل ریالی مصرف بنزین در خارج از کشور بین 15 تا 20 هزار تومان است.
وی اظهارداشت: افزایش نرخ بنزین نه در میزان قاچاق ونه در مصرف داخلی تاثیر دارد برای اینکه در سبد خانوار هزینه بنزین ناچیز است و با این افزایش دو برابری و حتی بیشتر تاثیر چندانی در بودجه خانوار بجا نخواهد گذاشت.
این کارشناس حوزه اقتصاد و مدرس دانشگاه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با این وجود چرا دولت اصرار دارد یکی از دلائل افزایش قیمت بنزین جلوگیری از قاچاق سوخت در کشور است، گفت: چندین مسئله در توجیه سیاست دولت برای افزایش قیمت بنزین مطرح می شود که به نظر می رسد کارشناسان اقتصادی در این تصمیم حضور نداشته اند.
وی در ادامه خود را هوادار افزایش قیمت بنزین دانست به شرط اینکه عواید حاصل از اصلاح قیمت به مردم بازگردد.
سعدوندی بیان داشت: عواید حاصل از این طرح در حال واریز به حساب مردم است منتها وجهی که به مردم منتقل می شود به اندازه ای نیست که تاثیرچندانی بر رفاه خانوارها داشته باشد.
وی توضیح داد: تحمل مردم حدی دارد سال گذشته بالاترین افزایش نرخ ارز در تاریخ ایران در کشور رقم خورد.
این کارشناس اقتصادی و مدرس دانشگاه گفت: نرخ رسمی تورم در ایران بین 30 تا 40 درصد است اما نرخی که مردم اعتقاد دارند بالاتر از این مقادیر است.
وی افزود: وقتی تحمل اجتماعی کم می شود و ازطرفی سرمایه اجتماعی نیز به دلیل خلف وعده ها کاهش یافته اگر دولت بخواهد در چنین شرایطی یک جراحی اقتصادی انجام دهد باید تعامل و هم افزایی بیشتری با مردم داشته باشد.
سعدوندی اظهارداشت: این جراحی اقتصادی (اصلاح قیمت بنزین) هرچند هیچ نفعی برای دولت نداشته و عواید این کار بطور مستقیم به جیب مردم می رود ولی چون دولت تعامل خوبی با مردم نداشته همین عامل جرقه ای برای اعتراضات اجتماعی شد.
وی ادامه داد: دولت باید با مردم بیشتر تعامل و هم افزایی داشته باشد که متاسفانه مردم در شرایط حاضر تعاملی از سوی دولت مشاهده نمی کنند.
این کاشناس اقتصادی و مدرس دانشگاه گفت: دولت می گوید با این افزایش نرخ بنزین به دنبال کاهش نابرابری ها، بازتولید درآمد، جلوگیری از قاچاق سوخت و مصرفی بی رویه است اما از نظر کارشناسی به نظر نمی رسد این افزایش تاثیری بر موارد مزبور داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید با مردم صریح گفتگو شود، افزود: دولت از مردم در تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های کلان (راجع به وضعیت خود مردم) باید مشورت و نظرخواهی کند اگر چنین رفتاری از سوی دولت سر می زد بدون شک مشکل خاصی در جامعه ایجاد نمی شد.
«میثم مهر پور» از کارشناسان حوزه اقتصادی نیز در این برنامه گفت: بطورکلی در کشور به حامل های انرژی و سوخت یارانه تعلق می گیرد.
وی افزود: واقع امر اینکه هر کشوری باید به صادرات کالا بدون اختصاص یارانه استقبال کند بنابراین خروج کالای مثل بنزین و گازوئیل برای کشور نه تنها فایده ای ندارد بلکه مخرب است دلیل اینکه قیمتی که امروز حامل های انرژی در داخل به فروش می رسد قیمت واقعی نیست بلکه قیمتی که دولت به آن یارانه می دهد.
کارشناس اقتصادی گفت: این پرداخت یارانه باعث شده وقتی سوخت تحت عنوان قاچاق از کشور خارج می شود انگار منابعی که متعلق به همه مردم ایران به نوعی به خارج از کشور می رود.
وی افزود: قیمتی که امروز بنزین در ایران به فروش می رسد در مقایسه با قیمت های جهانی و منطقه خیلی پائین تر است.
مهرپور تصریح کرد: قیمت هر لیتر بنزین 1000 تومانی در ایران بااحتساب دلار 12 هزار تومانی هشت سنت درمی آید در حالیکه قیمت فوب منطقه خلیج فارس 50 تا 55 سنت است.
وی اضافه کرد: قیمت بنزین در ایران نسبت به کشورهای منطقه مفت است.
این کارشناس اقتصادی گفت: نکته ای که در حال حاضر راجع به بنزین وجود دارد اینکه پس از سال 87 روند مصرف بنزین در ایران به رغم افزایش تعداد خودرو یک روند نزولی را طی کرد یعنی میزان مصرف بنزین از 63 میلیون لیتر در روز در سال 87 به 57 میلیون لیتر در سال 90 رسید با اینکه تعداد خودرو ها افزایش یافته بود.
وی افزود: متاسفانه این روند از سال 92 به بعددر کشور رعایت نشدو هم اکنون وضعیت به گونه ای شده که امروز بیش از 90 میلیون لیتر بنزین در جامعه مصرف می شود.
مهر پور با بیان اینکه اکنون میزان تولید بنزین در کشور 110 میلیون لیتر در روز است، اظهارداشت: این میزان تولید نه تنها مصرف داخلی را تامین می کند بلکه 15 میلیون لیتر در روز هم روی ریل صادرات قرار می گیرد.
وی گفت: نکته قابل توجه در این بین اینکه خودروهای داخلی کیفیت چندان بالایی ندارند بنابراین مصرف به شدت بالاتری نسبت به کشورهای توسعه یافته در کشور به چشم می خورد.
این کارشناس اقتصادی افزود: اکنون 90 میلیون لیتر بنزینی که در ایران به مصرف می رسد مصرف واقعی نیست.
وی اظهارداشت: مصرف واقعی بنزین در ایران 45 میلیون لیتر است که متاسفانه به سبب پائین بودن کیفیت خودروها این میزان مصرف به 90 میلیون لیتر رسیده وگرنه ایرانی ها مردم پر مصرفی نیستند.
مهرپور با بیان اینکه سرانه خودرو در کشور به نسبت جمعیت پائین است، گفت: برای مثال در آمریکا به ازای هر 1000 نفر 800 خودرو وجود دارد که این نسبت در ایران به ازای هر 1000 نفر 200 خودروست.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از رادیو اقتصاد، وی افزود: این یعنی ایران به شدت ظرفیت خالی برای تولید خودرو و اضافه شدن خودرو به ناوگان شهری را دارد حال اگر کشور بخواهد به همین منوال به سمت جلو حرکت کند بزودی خودروهای بیشتری وارد جامعه خواهند شد ودر صورتیکه نتوان متناسب با مصرف تولید بنزین را افزایش داد به یقین طی دو تا سه سال آینده دوباره مثل اوائل دهه 90 کشور به یک وارد کننده بنزین تبدیل خواهد شد.