خبرگزاری آریا- مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از گسترش تکثیر و تولید بذور اصلاح شده غلات و دانههای روغنی در شبکه تعاونیهای روستایی و کشاورزی کشور خبر داد.
به گزارش سرویس اقتصادی آریا، دکتر حسین شیرزاد گفت: بخش متنابهی از تولید بذر محصولات زراعی استراتژیک شامل تولید و تکثیر 35 درصد بذر گندم و جو، 95 درصد بذر ارقام کلزای بهاره، 40 درصد بذر سایر دانههای روغنی نظیر سویا، کنجد و آفتابگردان، 25 درصد بذور ذرت و پنبه و 100 درصد بذر شبدر برسیم در 90 سایت تولید، فرآوری و بوجاری بذر در 27 استان کشور توسط شبکه تحت پوشش سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران انجام میشود.
وی با اشاره به این که نهاده بذر به عنوان هسته اولیه تولید و عامل مؤثر در افزایش کمی و کیفی محصول مطرح بوده و در حال حاضر حدود 590 هزار تن بذور اصلاح شده شامل 540 هزار تن گندم و 50 هزارتن جو توسط سه بخش خصوصی، تعاونی و دولتی تحت نظارت کامل مؤسسات تحقیقاتی تکثیر، تولید و در نهایت در اختیار کشاورزان سراسر کشور قرار داده میشود، تصریح کرد: برنامه و سهمیه تخصیص یافته از سوی کمیتههای فنی برای شبکه تعاونیهای روستایی و کشاورزی در سال زراعی 98-97 برای بذر گندم معادل 157 هزار تن و برای بذر جو 25 هزار تن بوده که میانگین 31 درصد برنامه کشوری را به خود اختصاص میدهد و از مقدار مذکور حدود 158 هزار تن خریداری و 65 هزار تن بوجاری و تاکنون حدود 28 هزار تن بین کشاورزان مناطق سردسیر توزیع شده است و امیدواریم باقیمانده بذور در صورت مساعد بودن شرایط و درخواست کشاورزان به تدریج فرآوری و بین آنها توزیع شود.
این مقام مسئول در ارتباط با بذر دانههای روغنی نظیر کلزا، سویا و کنجد اظهار داشت: با توجه به نیاز کشور و براساس برنامه ستاد اقتصاد مقاومتی وزارت جهادکشاورزی در حال حاضر حدود یکهزار تن بذر هیبرید کلزای ارقام بهاره در کشت صنعت شهید رجایی خوزستان با کیفیت مطلوب تولید، فرآوری و بستهبندی شده و در اقصی نقاط کشور توزیع میشود به علاوه این که براساس تصمیمات متخذه در کمیته فنی سازمان مرکزی در یک برنامه کوتاهمدت افزایش تولید تا سقف 1200 تا 1400 تن در دستور کار قرار گرفته است.
وی در این زمینه افزود: در حال حاضر بذر سویا در استانهای اردبیل، مازندران و گلستان تولید میشود و با توجه به نیاز کشور تولید مقدار2500 تن بذر این محصول در برنامه قرار گرفته و مقرر شده در یک برنامهریزی میانمدت تا 4000 تن افزایش یابد. در خصوص بذر کنجد نیز تولید حدود 250 تن ارقام گرمسیری و نیمهگرمسیری در کشت و صنعت شهید رجایی خوزستان آغاز شده و در صورت نیاز امکان تولید تا سقف 1000 تن وجود دارد.
شیرزاد همچنین پیرامون تولید بذرشبدر برسیم و یونجه گفت: تولید بذر شبدر برسیم صرفاً در کشت و صنعت شهید رجایی دزفول و شهید بهشتی انجام و بذر تولیدی بیشتر در استانهای شمالی نظیر گلستان، مازندران و گیلان مصرف میشود. در حال حاضر حدود 600 تن از این نوع بذر توسط کشت و صنعتهای مذکور تولید شده و با توجه به نیاز کشور افزایش تا سقف 1000 تن در برنامه سال آتی پیشبینی شده است. در ضمن در مورد بذر یونجه نیز در حال حاضر به دلیل عدم وجود بذر پایه مادری، تولید بذر یونجه ارقام همدانی، بغدادی، نیک شهری، بمی و یزدی در حدود 400 تن توسط اتحادیههای تعاون روستایی همدان، خوزستان، کرمان و سیستان و بلوچستان بصورت خود مصرفی تهیه، فرآوری و توزیع میشود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با تأکید بر این که اتحادیه تعاونیهای کشاورزی پنبه کاران کشور با هدف تولید ارقام مناسب برداشت مکانیزه، متحمل در برابر بیماریها، زودرس و راندمان بالا، اقدام به واردات و عقد قرار داد با مؤسسه تحقیقات پنبه کرده، خاطرنشان کرد: اتحادیه مذکوردرحال حاضر تولید چهار رقم مناسب بذر پنبه با خصوصیات یاد شده را در برنامه دارد و در شرایط کنونی تولید بذر در طبقات مختلف به میزان 500 تن در دست انجام است که این مقدار تا سقف 1500 تن قابل افزایش خواهد بود.
شیرزاد در بخش دیگری از توضیحات خود در زمینه تولید بذر سیب زمینی یادآور شد: با توجه به نقش مهم استفاده از غده بذری سالم و گواهی شده در افزایش عملکرد، اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید در استانهای اصفهان و مرکزی اقدام به تولید بذر سیب زمینی در طبقات مختلف SE و E و A نموده و در حال حاضر به رکورد تولید 2000 تن بذر رسیده است . ضمن اینکه مقرر گردیده این میزان تا افق 1404 به 7000 تن افزایش یابد.
وی در مورد تولید بذر ذرت نیز با اعلام این که هم اکنون شرکت تعاونی اولتان در استان اردبیل (مغان) میزان 2500 تن بذر ذرت ارقام دیررس تولید می کند تصریح کرد: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده مقرر گردیده علاوه بر ارقام دیررس، تولید 4000 تن ارقام زودرس و میان رس نیز در استانهای اردبیل، لرستان، فارس و خوزستان در دستور کار قرار گیرد. مضافا کشت و صنعت شهید رجایی خوزستان با مشارکت شرکت امریکن ژنتیک در نظر دارد در یک برنامه میان مدت تولید 1000 تن بذر ذرت ارقام میان رس را در طبقات والدین و هیبرید به انجام برساند. در این راستا هماهنگیهای لازم انجام شده است.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی به موضوع تأمین و توزیع کود و سموم شیمیایی در سال زراعی جاری اشاره و اعلام کرد: براساس ابلاغیه معاونت زراعت وزارت متبوع از مقدارکل برنامه مصرف کشوری کود اوره (معادل 2/2 میلیون تن) حدود 20 درصد معادل 440هزارتن سهمیه شبکه (اتحادیه/شرکت) بوده که براساس سهمیههای ماهیانه و زمانبندی شده تخصیص داده میشود و تاکنون معادل 110 هزارتن ازطریق پتروشیمی های پنجگانه خریداری و بین کشاورزان مناطق مختلف کشور توزیع شده است.
وی ادامه داد: عاملین و کارگزاران توزیع انواع کودهای شیمیایی در 6 ماهه نخست سال جاری بالغ بر 437 هزار و 874 تن کود را از طریق شرکت خدمات حماتی کشاورزی خریداری و براساس حوالههای صادره از سوی مراکز خدمات کشاورزی توزیع کردهاند. همچنین در زمینه سموم شیمیایی نیز از میزان 2155 تن برنامه پیشبینی شده، طی نیمه ابتدایی سال 98 مقدار 1842 تن توسط کارگزاران شبکه توزیع شده است.
شایان ذکر است؛ هماینک در سطح شبکه تعاونیها و اتحادیههای کشور حدود 2000 عامل کارگزار کودهای شیمیایی و سموم مشغول فعالیت هستند.
محمدچهاردولی خبرنگار اقتصادی آریا