خبرگزاری آریا-تحرکات دیپلماتیک گسترده عمان در قبال تهران، توجه تحلیلگران را به خود جلب کرده و آنها را به سمت پیش بینی امکان ایجاد روزنه ای در پرونده اختلافات شدید ایران و آمریکا سوق داده است.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از اسپوتنیک، سفر وزیر خارجه عمان، یوسف به علوی به تهران، دومین سفر او طی کمتر از یک ماه است، که نشان دهنده تلاش بی وقفه عمان برای حل اختلافات شدید بین ایران و آمریکاست.
منابع سیاسی پیش بینی می کنند که تلاش های عمان از صرف تنش بین تهران و واشنگتن فراتر می رود؛ چرا که فعلا، نوعی آتش بس حاکم شده است و هر دو طرف نشان داده اند که تمایلی برای ورود به جنگ ندارند.
به گفته یکی از منابع اگاه، ایران احتمالا در صدد تغییر موضعش در مورد مذاکره با دولت ترامپ است؛ چرا که بحران اقتصادی آن، تبدیل به یک بحران اجتماعی شده است. این منبع، موفقیت مذاکرات دیپلماتیک عمان که به صورت سرّی در حال انجام است، را در ایجاد یک تغییر غافلگیر کننده در توافق هسته ای، بعید نمی داند.
پیش از این، بن علوی در آغاز ژانویه برای شرکت در کنفرانس گفتگویی به تهران رفت و به دنبال حادثه ترور سردار سلیمانی و تحت تاثیر شرایط، اعلام کرد که هیچ وساطتی از سوی عمان بین ایران و آمریکا صورت نمی گیرد.
منبع سیاسی مذکور معتقد است که در آن شرایط، این واکنش بن علوی طبیعی بوده است؛ اما پس از آرام شدن نسبی اوضاع، عمان تصمیم گرفت وساطت خود را از سر بگیرد؛ چرا که تهران شدیدا تحت فشار تحریمهاست و ترامپ هم در سال انتخابات، نیاز به یک اقدام دیپلماتیک در رابطه با ایران دارد.
در این میان، در حالی که وزیر خارجه عمان در تدارک سفر به تهران بود، همچنان درگیریهای کلامی بین مسئولان ایران و آمریکا آرام نشده بود و برای مثال، رابرت وود، پیشنهاد نماینده پارلمان ایران، احمد حمزه، در مورد تعیین پاداش سه میلیون دلاری برای قاتل ترامپ را "سخیف" توصیف کرد.
اغلب تحلیلگران معتقدند که محمد جواد ظریف، از سوی نظام ایران، مسئول طرح گفتمانی معتدل تر است و احتمالا چرخش کشورش در مورد مذاکره با واشنگتن را رهبری خواهد کرد؛ همانطور که در جریان امضای توافق هسته ای، نقش مهمی ایفا نمود.
مذاکرات سری امیر قطر برای توافق بین ایران و آمریکا
همچنین این روزها، قطر فعالیت گستردهای برای جلوگیری از شعلهور شدن درگیری نظامی ویرانگر در منطقه، میان ایران و ایالات متحده دارد. این تحرکات دیپلماتیک قطر، به صورت مستقیم، پس از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا، آغاز شد.
نعیم درویش در روزنامه کویتی «القبس» نوشت: این روزها، قطر فعالیت گستردهای برای جلوگیری از شعلهور شدن درگیری نظامی ویرانگر در منطقه، میان ایران و ایالات متحده دارد. این تحرکات دیپلماتیک قطر، به صورت مستقیم، پس از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا، آغاز شد. در ادامه، وزیر خارجه قطر «شیخ محمد بن عبدالرحمن» به تهران رفت تا فتیله جنگ را خاموش کند.
در ادامه این مطلب آمده است: منابع آگاه در گفتگو با القبس تاکید کردهاند این تحرکات، با موافقت ایران، آمریکا و عراق، صورت گرفته و برخلاف آنچه در رسانهها مطرح می شود، فضای مثبت و آرامی در تهران در این باره وجود دارد؛ به ویژه آنکه پاسخ ایران به ترور سلیمانی، محدود بود.
مدیر دفتر تبلیغات در وزارت خارجه قطر، «احمد بن سعید الرمیحی» به القبس گفت: دخالت مستقیم دوحه، پس از ترور سلیمانی انجام شد؛ چرا که ادامه این تنشها میتوانست منطقه را به سمت نتایجی ویرانگر، هدایت کند. در همین رابطه، شیخ تمیم بن حمد ال ثانی، تماسهای بین المللی متعددی با طرفهای بحران داشته و شخصا به تهران سفر کرد. الرمیحی تاکید میکند نقش قطر مکمل نقش طرفهای دیگری است که برای آتشبس در چارچوب دور کردن منطقه از تنش و نزدیک کردن دیدگاهها، تلاش می کنند.
این در حالی است که منابع عراقی، می گویند وزیر خارجه قطر روز سه شنبه به بغداد رفت، تا در مورد آتشبس و جلوگیری از وقوع درگیری مستقیم، گفتگو کند؛ به ویژه آنکه عراق معتقد است قطریها به دلیل رابطه خوبی که با دو طرف بحران دارد، می تواند نقش میانجی را ایفا کند. منابع عراقی در گفتگو با القبس تاکید می کنند که بغداد از تحرکات قطر حمایت می کند؛ به این دلیل که ممانعت از وقوع جنگ در منطقه، به نفع عراق است.
تحلیلگران معتقدند که اقدام دوحه ناگهانی نیست؛ چرا که پیش از این نیز دوحه نقش میانجی و آتش نشان را در پروندههای متعددی ایفا کرده، که از مهمترین آنها، مذاکره بین ایالات متحده و طالبان است. ایشان تاکید می کنند ایران، نقش واسطهگری قطر را تایید می کند؛ به این دلیل که به دنبال راهی برای خروج از بحران اقتصادی خود است.
یک منبع اگاه به القبس گفت: اکنون، مذاکرات سرّی در حال انجام است، تا به توافق جدیدی بین ایران و آمریکا، منجر شود. ضمن آنکه تهران به دنبال رسیدن به توافقی است که به نفع همه باشد. همانطور که پس از ضربه ایران، مستقیما در مورد رسیدن به توافق تازهای صحبت کرد.
یک منبع آگاه از کشورهای حاشیه خلیج فارس به القبس گفت: «حوادث اخیر، باعث شد همه طرفها در منطقه، به دنبال دور کردن منطقه از زبان جنگ و رسیدن به صلح و سازش باشند و اقدام قطر در این راستا، مقدمهای برای خاموش کردن بحران شعلهور شده است. حتی در آمریکا نیز جمهوریخواهان و دموکراتها، خواهان ورود به جنگی تازه نیستند.»
این منبع تصریح میکند تحرکات دیپلماتیک، توسط قطر شروع نشد؛ بلکه این عمان بود که موفق به ایجاد شکاف در دیوار موانع و رسیدن به توافق هستهای شد و در این باره، بین عمان و قطر، هماهنگی وجود دارد.
نخست وزیر پاکستان از آمادگی برای میانجیگری میان ایران و آمریکا خبر داد
به دنبال تلاش کشورهای منطقه برای میانجیگری،«عمران خان» نخست وزیر پاکستان نیز از آمادگی خود برای کمک به تنش زدایی میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا خبر داد.
به گزارش رسانه های پاکستان، عمران خان امروز طی سخنرانی در مراسم رونمایی از طرح ملی حمایت از جوانان در اسلام آباد گفت: پاکستان متعهد به تسهیل فرآیند صلح در منطقه و کمک به رفع سوء تفاهم میان کشورها است.
وی با اشاره تلویحی به پیوستن پاکستان به جنگ علیه تروریسم در کنار آمریکا که باعث تلفات جانی و اقتصادی فراوانی برای پاکستان شد، افزود: ما اشتباهای گذشته خود را تکرار نخواهیم کرد و هرگز وارد جنگ دیگران نخواهیم شد.
عمران خان با یادآوری تلاش های اخیر برای میانجیگری بین تهران و ریاض، و رایزنی ها با ترامپ با هدف تسهیل در تماس با جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرد: ما آماده کمک به بهبودی روابط میان ایران و آمریکا هستیم.
به دنبال حوادث بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس و تعدادی از همرزمان وی در حمله تروریستی آمریکا در خاک عراق و پاسخ انتقام جویانه جمهوری اسلامی ایران به عملیات تروریستی آمریکا، نخست وزیر و فرمانده ارتش پاکستان از آمادگی این کشور برای کمک به تنش زدایی در منطقه خبر دادند.
نخست وزیر پاکستان در یک پیام توییتری اعلام کرد که وی از ژنرال باجوا فرمانده ارتش این کشور خواسته است تا با فرمانده های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، عربستان و آمریکا ارتباط برقرار کرده و پیام صریح اسلام آباد مبنی بر آمادگی برای کمک به صلح منطقه ای و ملحق نشدن به درگیری ها را ابلاغ کند.
«عمران خان» با ابراز نگرانی عمیق نسبت به اوضاع کنونی در خاورمیانه و خلیج فارس گفت: جنگ به نفع هیچ کس نیست و باید اقدامات فوری برای تنش زدایی در منطقه به کار گرفته شود.
نخست وزیر پاکستان همچنین با هدف پیشبرد تلاش های این کشور برای کمک به تنش زدایی در منطقه از وزیر خارجه خود خواست تا به ایران سفر کند.
وزیر خارجه پاکستان به آمریکا: ایران به دنبال جنگ نیست
وزیر امور خارجه پاکستان که از سوی کشورش به تلاش برای کاهش تنشهای موجود میان ایران و آمریکا مامور شده در هفته های گذشته در جریان دیدار با مایک پمپئو در واشنگتن تاکید کرد که تهران به دنبال جنگ و درگیری نظامی نیست.
به گزارش یورونیوز، شاه محمود قریشی که در اقدامی میانجیگرایانه هفته گذشته به تهران سفر کرده بود در دومین مرحله از تلاشهای خود برای کاستن از شدت تنش میان تهران و واشنگتن به آمریکا سفر کرد.
وی در ملاقات با وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده است که تهران به دنبال کاهش تنشها با آمریکا است و قصد جنگ و رویارویی نظامی ندارد.
قریشی بدون آنکه تایید یا تکذیب کند که حامل پیامی از سوی مقامات ایرانی است تصریح کرد به این نتیجه رسیده است که ایرانیها نمیخواهند به وخیم شدن اوضاع دامن بزنند.
وزیر امور خارجه پاکستان پس از این ملاقات در واشنگتن به خبرنگاران گفت: «آنها (ایرانیها) خواهان جنگ و خونریزی نیستند.»
شاه محمود قریشی که کشورش روابط بسیار نزدیکی با عربستان، رقیب منطقه ای ایران دارد همچنین یادآور شد که مقامات ایرانی برای کاستن از تنشهای موجود با کشورهای عرب همسایه نیز اعلام آمادگی کردهاند.
وزیر امور خارجه پاکستان در این خصوص تصریح کرد: «آنها به مشکلات و اختلافات موجود با دیگر کشورهای مهم منطقه اذعان دارند و تاکید کردهاند که حاضرند در هر سطح و به هر شکلی برای حل این اختلافها پا به میدان بگذارند.»
شاه محمود قریشی پیش از این در تلاش برای یافتن راهی جهت کاستن از تنشهای موجود میان ایران آمریکا به تهران سفر کرده و با حسن روحانی، رئیس جمهوری و دیگر مقامات این کشور دیدار و گفتگو کرده بود.