خبرگزاری آریا-کرونا جزو پدیده های فراگیر مانند جنگ جهانی دوم است. جنگ جهانی دوم یک پدیده بسیار فراگیر بود که نتایج آن هم در تاریخ و جهان استثنایی بود.
گروه سیاسی؛ زینب میرآخوری: عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آریا در تحلیل از تغییرات ایران و جهان پس از بحران کرونا، اظهار داشت: دو نکته را باید در تحلیل فضای آینده جهان در نظر گرفت. نکته اول اینکه کرونا پدیده جدیدی است که کل دنیا با این پدیده جدید مواجه شدهاند و همچنان ابعاد و آثار ناشناخته ای دارد. هنوزم کسی نمی تواند بگوید که در آینده دقیقا چه اتفاقی خواهد افتاد. نکته دیگر این است که این پدیده هنوز به پایان نرسیده و تازه در شروع راه است. لذا تا زمانی که به پایان نرسیده نمی توان درباره آینده نظر قطعی داشت، به عنوان نمونه اگر فرض کنیم همین روزها اعلام کنند که داروی این بیماری کشف شده است و بیماران درمان می شوند در این صورت کل ماجرا نسبت به شرایطی که حتی امیدی به کشف داروی این بیماری نباشد تغییر میکند. اگر جریان کنونی شیوع یکسال ادامه پیدا کند و نیم کره جنوبی را هم به شکل حادی دربر بگیرد اصلا نمی توان درباره چگونگی آینده اظهار نظری داشت.
وی افزود: اما یک نکته حائز اهمیت که در حال حاضر می توان به آن اشاره کرد این است که کرونا جزو پدیده های فراگیر مانند جنگ جهانی دوم است. جنگ جهانی دوم یک پدیده بسیار فراگیر بود که نتایج آن هم در تاریخ و جهان استثنایی بود. برای مثال قدرتی جدید و نظام دوقطبی و سازمان ملل شکل می گیرد؛ انواع و اقسام اتفاق هایی رخ می دهد که تنها ناشی از جنگ جهانی دوم است. به نظر می رسد کرونا هم چنین اتفاق های فراگیری را دامن بزند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه اظهار داشت: در سطح جهانی بسیاری از معیارهای اخلاقی - سیاسی، سیاست گذاری های اقتصادی، سیاست های جمعیتی، مهاجرت و خیلی از موارد دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد، فعلا درباره چگونگی جزییات ان نمی توان اظهار نظر کرد. همه اکنون درگیر عبور از خود بیماری هستند و فرصتی برای پرداختن به نکات دیگر وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: درخصوص ایران نیز هنوز کرونا به پایان راه نرسیده است، هر آن ممکن است با تنشهای شدید منطقه ای مواجه شویم که کل معادلات از جمله کرونا را نیز دگرگون کند. اگر اتفاق های منطقه ای هم رخ ندهد کرونا می تواند عوارض شدید داخلی به خصوص در ایران داشته باشد دلیل آن هم این است که جامعه، سیاست و حکومت ایران تا کنون انعطاف پذیری لازم را در مقابل تحولات گذشته نشان نداده است. بدین معنی که اگر تحولات سال 98 را به کنار بگذاریم تحولاتی که در سال های گذشته اتفاق افتاد حکومت ایران انعطاف مناسب را در مقابل آنها نشان نداده است. در حال حاضر جامعه در حال متحول شدن است، زنان بروز و ظهور بیشتری در عرصه های مختلف دارند. تغییر ارزش ها، تغییر سبک زندگی و حضور نسل جدید و نیز تحولات گسترده رسانهای و نیازهای اقتصادی متحول شده است اما سیستم سیاسی ما نه تنها خود را با تحولات همسو نکرد بلکه در جهت معکوس حرکت می کند، نمونه آن انتخابات اسفند ماه است که یک پیام معکوس به این تحولات داد. یا اتفاق های سال 96 که رخ داد پاسخ مناسبی به آن داده نشد و پاسخ ها در جهت معکوس صورت گرفت.
عبدی تصریح کرد: سوال این است که آیا سیستم می تواند پاسخ مناسبی دربرابر تبعات کرونا داشته باشد؟ پاسخ این است: نه، بسیار سخت است. بویژه که مطالبات گذشته نیز نقد خواهد شد.
وی اضافه کرد: کرونا به دلیل تام بودن بحرانش همه چیز را به چالش می کشد. حوزه اندیشه دینی، حوزه اخلاق، حوزه انسجام اجتماعی، حوزه عدالت، حوزه حکمرانی و روابط خارجی را به شدت به چالش می کشد اما اینکه نتیجه این چالش چه خواهد بود نمی توان به طور قطع پیش بینی کرد ولی یک مورد را می توان به طور قطع اظهار کرد این که وضعیت گذشته دیگر نمی تواند به همان شکل ادامه پیدا کند. شکافی که چه در ساختار دولت، چه میان دولت و ملت وجود دارد مانع از ثبات شده و همه اینها نیازمند تحول و دگرگونی خواهد بود. اما اینکه دقیقا چه می شود به شیوه رفتار بازیگران این صحنه بر می گردد که آن نیز در موقعیت کنونی به سختی قابل پیشبینی است.