خبرگزاری اریا-حدود چهار ماه تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا زمان باقی مانده و «دونالد ترامپ» رییسجمهوری این کشور افزون بر رقابت با دموکراتها، با چالشهایی جدی در درون حزب جمهوریخواه نیز مواجه است
به گزارش خبرگزاری آریا،شمارش معکوس تا پنجاه ونهمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز شده و مردم این کشور سوم نوامبر 2020 (13 آبان سال 1399) برای چهار سال دیگر خود دست به انتخاب رییسجمهوری میزنند؛ منصبی که در نظام سیاسی ریاستی آمریکا از قدرت و اثرگذاری بالایی برخوردار است.
یکی از موضوعات جنجالی در دوره کارزارهای انتخاباتی آمریکا مساله مداخلات خارجی در انتخابات یا به عبارت دیگر تلاش یکی از نامزدها برای متهم کردن رقیب به همکاری با کشوری دیگر است. اتهام دخالت روسیه در انتخابات 2016 این کشور هنوز از اذهان عمومی پاک نشده که در آستانه انتخابات پیش رو، ترامپ به فشار بر اوکراین برای چیره شدن بر نامزد رقیب و پیروزی در انتخابات متهم شده است.
جریان از این قرار است که مجلس نمایندگان آمریکا آبان 1398 با 232 رای به استیضاح ترامپ رسمیت بخشید. این استیضاح به دنبال انتشار یک فایل صوتی به جریان افتاد که در آن رییسجمهوری آمریکا اعطای کمکهای مصوب واشنگتن به اوکراین را تلویحا به همراهی کییف در بررسی تخلفات پسر جو بایدن منوط کردهبود.
بر پایه گزارش روزنامه «واشنگتن پست»، ترامپ از «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین خواسته، در فرایند رسیدگی به فساد مالی ادعایی از سوی پسر «جو بایدن» رقیب دموکرات تسریع کند؛ موضوعی که اخیرا در کتاب «جان بولتون» مشاور پیشین امنیت ملی ترامپ تحت عنوان «این اتاق، جایی که در آن اتفاق افتاد مورد تایید قرار گرفتهاست.
افشاگریهای دیگری که در کتاب 600 صفحهای بولتون همچون «ترامپ نمیدانست که بریتانیا قدرت اتمی است» و «فنلاند جزو روسیه نیست»، آمده، میتواند از میزان محبوبیت شخص اول کشور بکاهد. ضمن اینکه دست به دامان رئیسجمهوری چین شدن از سوی ترامپ برای حمایت از وی در انتخابات آتی آمریکا که در کتاب بولتون نیز به آن اشاره شده، برای جامعه آمریکا موضوع با اهمیت و تاثیرگذاری است که در صورت اثبات، برای شخص ترامپ گران تمام خواهد شد.
از نگاه ناظران، دو رخداد مهمی که در ماههای اخیر به چالشی جدی برای دولت ترامپ تبدیل شده و وی در مدیریت آنها ناکام مانده شیوع چشمگیر کرونا در این کشور و اعتراضات سراسری به قتل «جورج فلوید» سیاهپوست به دست نیروی پلیس بود.
در ارتباط با کرونا باید گفت که آمریکا در بدترین شرایط ممکن به سر میبرد و با ابتلای 40 هزار شهروند آمریکایی به کرونا در یک روز، رکورد مبتلایان را در جهان شکسته و در رتبه نخست قربانیان ویروس قرار گرفتهاست. دانشگاه «جانز هاپکینز» در بالتیمور ایالت مریلند آمریکا که آخرین موارد مبتلایان و فوتیهای ویروس کرونا را در سطح جهان ثبت میکند، یکشنبه هشتم تیر (28 ژوئن) دو ونیم میلیون مبتلا و 125 هزار فوتی را برای آمریکا ثبت کرد؛ آماری که از ناکامی دولت ترامپ در شیوع ویروس نشان دارد.
همچنین در هفتههای گذشته خشونت پلیس آمریکا در قتل یک شهروند سیاهپوست بر میزان نارضایتیهای داخلی و حتی بینالمللی افزود. تنفر از شخص ترامپ زمانی بالا گرفت که وی بر ورود ارتش به خیابانها برای سرکوب مردم تاکید کرد؛ این تصمیم نسنجیده و شتابزده به سرعت از سوی همحزبیها، مقامات ارشد وی و حتی پنتاگون مورد انتقاد قرار گرفت و رد شد.
«جیمز متیس» وزیر دفاع پیشین دولت ترامپ از اقدامات رییسجمهوری بهشدت انتقاد کرد و سناتور «لیزا مورکوفسکی» از آلاسکا نیز که همحزبی ترامپ به شمار میرود در اینکه در انتخابات به ترامپ رای خواهد داد یا خیر، تردید نشان دادهاست.
«ویلیام مکریون» دریاسالار بازنشسته آمریکا و فرماندهی عملیات قتل بنلادن هم تاکید کرد: این پاییز زمان آن رسیدهاست که رهبر جدیدی انتخاب کنیم، چه دموکرات، چه مستقل. ترامپ نشان داد که کیفیت لازم را برای فرماندهی کل قوا ندارد.
بسیاری از همحزبیهای ترامپ نیز سیاست خارجی دولت کنونی را مورد نقد و انتقاد قرار دادهاند. «کاندولیزا رایس» وزیر امور خارجه سابق آمریکا در دولت بوش پسر معتقد است که ترامپ مسیر سیاست خارجی را اشتباه هدایت میکند و بسیاری از بحرانهای «خودساخته» ترامپ در نهایت ناامنی بیشتر برای جهان در پی دارد.
از نگاه رایس، ترامپ نظامها و تعهدات بینالمللی همچون ناتو و تجارت آزاد ایجاد شده در فضای پساجنگ جهانی دوم را در خطر نابودی قرار دادهاست. خروج آمریکا از تعهدات بازدارندهای همچون «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» (آی ان اف) با مسکو و «پیمان آسمانهای باز» از دیگر اقدامات تنشزای کاخ سفید در عرصه بینالمللی به شمار میرود.
همچنین عدم حصول نتیجه در توافقات بزرگ که ترامپ همواره بر آن مانور سیاسی و تبلیغات رسانهای ویژهای دارد، بر کاهش محبوبیت وی اثرگذار بودهاست. ترامپ در سه سال ونیم گذشته نشان داد که اشتیاق عجیبی به حضور پشت میزهای مذاکره و تلاش برای دستیابی به توافقاتی دارد که بیسابقه و تاریخی باشد همانند مذاکره با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، اجرای «معامله قرن» بین اسرائیل و فلسطین و همچنین توافق ثانویه با ایران؛ توافقات و اهدافی که هرگز محقق نشد.
از این رو شماری از مقامات ارشد کنونی و پیشین جمهوریخواه آشکارا اعلام کردهاند که در انتخابات 2020 از ترامپ حمایت نخواهند کرد که «جورج دبلیو بوش» رئیسجمهوری اسبق، «میت رامنی» نامزد سابق انتخابات ریاستجمهوری در سال 2012 و سناتور فعلی این کشور و نیز «کالین پاول» وزیر سابق امورخارجه از آن جملهاند.
در انتخابات گذشته، جمهوریخواهان که ترامپ را شایسته نامزدی حزب و پیروز در انتخابات نمیدیدند آشکار علیه وی زبان به انتقاد گشودند. اینک با توجه به تکیه ترامپ بر کرسی ریاستجمهوری، منطقی به نظر میرسد که مقامات ارشد محافظهکار به دلیل منافع شخصی و اولویتهای سیاسی از نقد صریح خودداری ورزند.
جدا از روانهشدن سیل انتقادات از درون حزب جمهوریخواه به ترامپ، نظرسنجیها نیز از کاهش شدید محبوبیت ترامپ خبر میدهند؛ نظرسنجیهایی که ترامپ به آنها باور ندارد و آنها را یک بازی سیاسی و پروپاگاندای جناح رقیب معرفی میکند. این در حالی است که حتی نزدیکترین رسانه به شخص ترامپ یعنی «فاکس نیوز» نیز در یک نظرسنجی ترامپ را 12 درصد عقبتر از بایدن رقیب دموکرات اعلام کردهاست.
نامه 130 نهاد آمریکایی برای بازگرداندن سفارت آمریکا به تلاویو
130 نهاد و مؤسسه آمریکایی با ارسال نامهای به جو بایدن نامزد دمکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواستار بازگرداندن سفارت این کشور از قدس به تلاویو شدند.
این نهادها در این نامه از بایدن خواستهاند هرگونه کمک مالی به رژیم صهیونیستی را مشروط به احترام این رژیم به حقوق فلسطینیان کند.
آنها همچنین خواستار لغو محاصره غزه شده و مسئولیت اوضاع انسانی ساکنان این باریکه را متوجه رژیم صهیونیستی دانستهاند.
در این نامه به نتایج نظرسنجیهای انجام شده در جامعه آمریکا و بین یهودیان که بیانگر افزایش حمایت از حقوق فلسطینیان است، اشاره شده و همچنان افراد بیشتری به امضاکنندگان این نامه اضافه میشوند و پیشبینی میشود به زودی 300 نهاد و مؤسسه آمریکایی از این نامه حمایت کنند.
قائم مقام وزارت خارجه آمریکا و نماینده ارشد واشنگتن در مذاکرات با کره شمالی درباره دیدار مجدد سران دو کشور پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر 2020 (13 آبان 1399) ابراز تردید کرد.
مقام آمریکایی: بعید است تا قبل از انتخابات، ترامپ و کیم دیدار کنند
همزمان با تشدید نگرانیها درباره ناکامی مذاکرات آمریکا و کره شمالی، یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ از احتمال برگزار شدن نشست سران دو کشور بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خبر داد.
به نوشته «سیجیتیان»، نماینده ارشد آمریکا در مذاکرات با کره شمالی اعلام کرد، برگزاری دیدار بین ترامپ و کیم جونگ اون تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا «بعید» است.
«استفان بیگان» که قائم مقام وزارت خارجه آمریکا هم هست، در جریان یک سخنرانی ویدئو کنفرانسی به میزبانی اندیشکده بنیاد آلمانی مارشال درباره احتمال دیدار مجدد سران آمریکا و کره شمالی گفت: «به نظر من شاید (انجام چنین دیداری) در حد فاصل الان و انتخابات (ریاست جمهوری) آمریکا شاید بعید باشد».
این مقام آمریکایی اعلام کرد، با توجه به تاثیرات همه گیری ویروس کرونا بر کل جهان، تصور وضعیتی که در آن امکان برگزاری نشستی با حضور مقامهای واشنگتن و پیونگ یانگ، سخت است اما آمریکا همچنان برای تعامل آمادگی دارد.
به گفته بیگان، هدف آمریکا از تعامل با کره شمالی همچنان «خلع سلاح اتمی نهایی و کامل شبه جزیره کُره» است.
وی افزود: «ما اعتقاد داریم که هنوز هم زمان برای آمریکا و کره شمالی برای دستیابی به پیشرفت قابل توجه در مسیری که به اعتقاد ما هر دو طرف خواهان حرکت به سمت ان هستند، وجود دارد».
طبق گزارش این رسانه، برخی منابع خبر دادند که بیگان در حال برنامهریزی برای سفر به کره جنوبی ظرف یک ماه آینده میلادی است.
گمانهزنی درباره سفر این مقام آمریکایی به سئول در حالی انجام شده که «لی دو-هون» مذاکرهکننده ارشد کره جنوبی در گفتوگوها درباره کره شمالی چندی قبل خود به واشنگتن رفته و با بیگان دیدار کرده بود.
اظهارنظر نماینده ارشد آمریکا در مذاکرات با کره شمالی درباره بعید بودن دیدار دونالد ترامپ با کیم جونگ اون با بخشی از مطالب کتاب جان بولتون درباره کره شمالی همخوانی دارد.
بولتون مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید در بخشی از کتاب «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» مدعی شد که ترامپ در صحبت با «مون جائه این» رئیسجمهور کره جنوبی درباره دیدار نشست سران آمریکا و کره شمالی حرف زد.
به روایت بولتون، ترامپ ژوئن 2019 پیش از دیدارش با کیم در منطقه غیرنظامی دو کره به رئیسجمهور کره جنوبی گفته بود که او شاید از رهبر کره شمالی بخواهد نشست بعدی سران آمریکا و کره شمالی بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار شود
بایدن: ترامپ دربرابر کرونا تسلیم شده است
نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در یک سخنرانی گفت، رئیس جمهور فعلی این کشور در میدان مبارزه با ویروس کرونا تسلیم شده و پرچم سفید تکان داده است.
«جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا سهشنبه شب گفت، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا دربرابر ویروس کرونا تسلیم شده است.
به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «سیاِناِن»، بایدن در سخنرانی در شهر «دلاوِر» خطاب به ترامپ گفت: «آقای رئیس جمهور، میدانی که گامهایی که تا کنون برداشتهای کار را به انجام نرسانده است. قبل از اینکه یک دور دیگر گلف بازی کنی کمبود لوازم محافظتی فردی در بین کادر درمانی را برطرف کن».
نامزد دموکرات انتخابات 2020 آمریکا با اشاره به اتهامزنیهای ترامپ به وی درباره وضع سلامت ذهنی و عقلیاش گفت: «شدیداً منتظر مقایسه توان ادراکی خود و توان ادراکی فردی هستم که با او در رقابت هستم».
بایدن ضمن یادآوری اظهارات ترامپ که در مبارزه با ویروس کرونا، خود را رئیسجمهور دوران جنگ نامیده بود، گفت: «پس چه شد؟ اکنون ماه جولای فرا رسیده و به نظر میرسد رئیس جمهور دوران جنگ ما تسلیم شده است، پرچم سفید تکان داده و میدان جنگ را ترک کرده است».
وی افزود: «ما به برنامه و دستورالعملی واقعی با استانداردهای ملی و یکپارچه نیاز داریم تا بتوانیم بازگشایی اقتصاد را عملی کنیم. هر کاری که در حال حاضر انجام میشود اثربخش نیست. رویکرد ایالت به ایالت فقط موجب سردرگمی و کند شدن پیشرفت میشود».
بایدن گفت: «رئیس جمهور از مردانگی و قوی بودن حرف میزند و میگوید ماسک احتیاج ندارید. اما این کار برای محافظت از خود نیست برای محافظت از دیگران است و نام این کار میهنپرستی است. نام این کار مسئولیتپذیری است».
در حال حاضر کشور آمریکا با بیش از 2.6 میلیون مبتلا و بیش از 120 هزار قربانی ویروس کرونا، به بزرگترین مرکز شیوع این بیماری در جهان تبدیل شده است.
معاون رئیسجمهور پیشین آمریکا با اشاره به جنبش ضد نژادپرستی اخیر در این کشور و شکستن نمادها و مجسمههای نماد بردهداری گفت، باید از مجسمههای «کریستف کلمب» کاشف آمریکا، «جورج واشنگتن» و «توماس جفرسون» روسای جمهور سابق آمریکا محافظت شود حتی اگر «آنها در آن زمان کارهایی انجام داده باشند که اکنون فاجعهبار به نظر برسند».
اعتراضات ضدنژادپرستی در آمریکا از ماه گذشته و درپی انتشار ویدئوی قتل یک سیاهپوست غیرمسلح توسط پلیش شهر «مینیاپولیس» آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
نظرسنجی: 40 درصد رأیدهندگان معتقدند بایدن به زوال عقل مبتلا است
نتایج یک نظرسنجی جدید نشان میدهد 40 درصد از شرکتکنندگان معتقدند نامزد حزب دموکرات در انتخابات آمریکا به زوال عقل مبتلا است.
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد 40 درصد از رأیدهندگان آمریکایی معتقدند که «جو بایدن»، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا «به نوعی زوال عقل» مبتلا است.
نتایج این نظرسنجی که توسط موسسه افکارسنجی راسموسن منتشر شده نشان میدهد که بایدن به زوال شناختی مبتلا است و باید در آستانه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا علناْ به این مسئله بپردازد.
این نظرسنجی از طریق مصاحبه تلفنی با 1000 شرکتکننده انجام شده و طی آن حدود 40 درصد شرکتکنندگان گفتهاند که فکر میکنند بایدن به زوال عقل مبتلا است.
دمانس یا زوال عقل یک بیماری روانشناختی است که نشانه آن حضور علائمی مانند ضعف در حافظه، تفکر و توانمندیهای اجتماعی، به گونهای است که در زندگی روزمره فرد اخلال ایجاد کند.
نارضایتی از ترامپ در رکورد تاریخی
صفحه اینستاگرام نشریه پولتیکو روز پنج شنبه نوشت: 75 درصد مردم آمریکا معتقدند کشورشان در مسیر غلط قرار دارد.
در همین حال، نظرسنجی جدید سیانان نیز نشان میدهد که محبوبیت ترامپ طی ماه جاری میلادی هفت درصد کاهش پیدا کرده است.
بر اساس این نظرسنجی، اکنون “جو بایدن”، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نسبت به رقیب جمهوریخواه خود، 14 درصد پیش افتاده است.
این بررسی همچنین نشان میدهد که اکثریت آمریکاییها احساس میکنند که نژادپرستی یک مشکل بزرگ در این کشور است. آمریکاییها میگویند که سیستم دادرسی کیفری در آمریکا از سفید پوستان در برابر سیاه پوستان حمایت میکند و اینکه عدالت به طور کامل در این کشور برقرار نیست.
ناتوانی دولت ترامپ در مدیریت ویروس کرونا، پیامدهای اقتصادی شیوع ویروس کرونا و بیکاری گسترده در آمریکا، رسواییهای پی درپی در کاخ سفید و انتشار کتاب جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین کاخ سفید، همگی بر نارضایتی از عملکرد ترامپ تاثیرگذار بوده است.
فرستاده آمریکا در امور کره شمالی به کره جنوبی میرود
فرستاده ویژه آمریکا در امور کره شمالی هفته آتی به سئول میرود تا درباره از سرگیری گفتگوها با کره شمالی پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و با وجود نشانههای کمی از پیشرفت، گفتگو کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، استفن بیگان، فرستاده ویژه آمریکا در امور کره شمالی قرار است با چند تن دیگر از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا با همتایان کره جنوبی روز سه شنبه در سئول به گفتگو بنشیند.
مون جائه این، رئیس جمهوری کره جنوبی گفته که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون، رهبری کره شمالی باید یک بار دیگر پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده گفتگو کنند و روز پنجشنبه، وزیر خارجه کره جنوبی اعلام کرد، سئول به دنبال از سرگیری گفتگوها بین کره شمالی و آمریکاست.
بیگان نیز گفته که زمان برای دو طرف به منظور از سرگیری گفتگوها و دستیابی به یک پیشرفت قابل ملاحظه فرا رسیده اما پاندمی ویروس کرونا برگزاری نشست حضوری پیش از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر آمریکا را کمی مشکل کرده است.
ماه گذشته میلادی، کره شمالی عمدا تنش با کره جنوبی را تشدید و یک دفتر همکاری مشترک در مرز دو کره را منفجر کرد و حتی قصد داشت تا نیرو در مرز مستقر کند.