خبرگزاری آریا- «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه تاکید کرد که مشارکت ترکیه در مذاکرات حل و فصل مناقشه «قره باغ» فقط با توافق مشترک باکو و ایروان امکانپذیر است.
به گزارش خبرگزاری آریا، پسکوف روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: مشارکت آنکارا کاملاً به اراده سیاسی طرفهای درگیر یعنی جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان بستگی دارد و نقش واسطه ترکیه فقط با رضایت دو طرف امکانپذیر است.
وی خاطرنشان کرد که توافقاتی که قبلاً درباره آتشبس در قره باغ صورت گرفت، هنوز توسط ایروان و باکو رعایت نشده است.
ترکیه خواستار حضور در مذاکرات آتی ایروان و باکو شده است . رئیس جمهوری آذربایجان نیز ترکیه را به عنوان کشور قدرتمندی وصف کرده که باید حتماً در مذاکرات آتی بین باکو و ایروان حضور داشته باشد، حال آن که مانع اصلی این خواسته خود ارمنستان است.
وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان روز 11 ماه اکتبر(20 مهر) در مذاکراتی طولانی که با وساطت وزیر خارجه روسیه در مسکو برگزار شد، به توافق برای آتشبس در قره باغ دست یافتند، اما این آتشبس بارها از سوی طرفهای درگیر نقض شده و دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کردهاند.
اوضاع در منطقه قره باغ از ششم مهر (27 سپتامبر) متشنج شده و ارمنستان و جمهوری آذربایجان یکدیگر را به آغاز جنگ متهم کردهاند.
جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.
سهشنبه مرگبار در قرهباغ
مرگبارترین حملات نیروهای ارمنستان و آذربایجان علیه یکدیگر در روز سهشنبه، آتشبس در قرهباغ بار دیگر نقض شد. مقامات دو کشور همچنان از ادامه درگیریها سخن میگویند.
با مرگبارترین حملات نیروهای ارمنستان و آذربایجان علیه یکدیگر در روز سهشنبه، آتشبس در قرهباغ بار دیگر نقض شد. مقامات دو کشور همچنان از ادامه درگیریها سخن میگویند. دومین تلاش برای آتشبس، که روز شنبه موردتوافق دو طرف قرار گرفته بود، تأثیر چندانی بر درگیریهایی که از 27سپتامبر آغاز شده است، نداشت. نگرانی جامعه جهانی بیشتر از این نظر است که این درگیریها به یک جنگ همهجانبه میان روسیه و ترکیه ختم شود. روز سهشنبه وزارت دفاع آذربایجان از انجام حملاتی به چندین منطقه در این کشور خبر داد.
درمقابل، مقامات قومی ارمنستان در قرهباغ نیز از حملات هوایی جدید ازسوی آذربایجان خبر دادند و گفتند که جنگ بهویژه در مناطق جنوبی این منطقه تشدید شده است. الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، روز سهشنبه در توئیتی اعلام کرد کشورش در منطقه قرهباغ، دستاوردهای ارضی داشته است. بااینحال، مقامات نظامی ارمنستان اعلام کردند که حملات نظامیان باکو را دفع کردهاند و شرایط را در دست دارند. زهراب مونتساکانانیان، وزیر امور خارجه ارمنستان، همچنین تأکید کرد که این کشور با سه دشمن روبهروست: ترکیه، آذربایجان و «تروریستهای خارجی» که از سوریه آورده شدهاند.
باوجوداین، روز دوشنبه نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان و علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، در مصاحبههایی جداگانه با یک خبرگزاری روسی اعلام کردند که برای ادامه مذاکرات در مسکو آماده دیدار هستند. علاوهبراین، روز سهشنبه مقامات رسمی دو کشور از سفر وزرای خارجی خود به واشنگتن خبر دادند. باکو و ایروان اعلام کردند که وزیران خارجه دو کشور درراستای تلاش برای اتمام درگیریها در قرهباغ با مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالاتمتحده، دیدار خواهند کرد. هرچند مایک پمپئو هفته گذشته از تلاشهای دیپلماتیک آمریکا برای کمک به آتشبسی پایدار در قرهباغ سخن گفته بود، تاکنون وزارت خارجه ایالاتمتحده درباره برنامه سفر وزرای خارجه آذربایجان و ارمنستان به واشنگتن اعلامیه منتشر نکرده است.
بررسی قطعنامه استقلال قره باغ در مجلس نمایندگان آمریکا
مرکز اطلاعات منطقه قره باغ کوهستانی اعلام کرد که قطعنامه به رسمیت شناخته شدن استقلال قره باغ به مجلس نمایندگانآمریکا ارائه شده است.
مرکز اطلاعات منطقه «قرهباغ کوهستانی» به نقل از وزارت خارجه این منطقه اعلام کرد که قطعنامه به رسمیت شناخته شدن استقلال قرهباغ به مجلس نمایندگان آمریکا ارائه داده شده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، مرکز اطلاعات قره باغ در کانال تلگرامی خود اعلام کرد: «قطعنامهای در خصوص به رسمیت شناخته شدن استقلال آرتساخ (قره باغ کوهستانی) به مجلس نمایندگان آمریکا ارائه شد. نویسنده این قطعنامه «گریس ناپولیتانو» عضو مجلس نمایندگان است».
ناپولیتانو در خصوص این قطعنامه توضیح داد: «مسیر به سوی آزادی، دلیلی است که امروز خواستار آن شدهام که آمریکا رسماً استقلال جمهوری آرتساخ (قره باغ کوهستانی) را به رسمیت بشناسد».
دور جدیدی از تنشها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان روز 27 سپتامبر (6 مهرماه) در خصوص منطقه مورد مناقشه قره باغ کوهستانی آغاز شد و دو طرف یکدیگر را به حمله به قلمروهایشان متهم کردند و علیرغم آنکه تاکنون دو مرتبه میان ایروان و باکو اعلام آتشبس شده است، درگیریها همچنان ادامه دارد.
علیرغم آنکه بسیاری از کشورهای بینالمللی از جمله روسیه و ایران خواستار خویشتنداری طرفین و پایان خصومتها شدهاند، ترکیه از همان ابتدا تأکید کرد که آماده ارائه هرگونه حمایت از جمهوری آذربایجان در مقابل ارمنستان است
ناتو: طرف درگیریهای قرهباغ نیستیم
ینس استولتنبرگ دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در گفتوگو با آرمن سرکیسیان، رئیس جمهوری ارمنستان تاکید کرد: “ناتو طرف درگیریهای قرهباغ نیست”.
استولتنبرگ طی نشست خبری پس از دیدار با سرکیسیان در بروکسل با بیان اینکه وضعیت در قرهباغ کوهستانی را مورد بحث و بررسی قرار دادهاند، تصریح کرد: “به رئیس جمهوری ارمنستان یادآوری کردم که ناتو طرف درگیریهای قرهباغ نیست. آذربایجان و ارمنستان از 25 سال شرکای ارزشمند ناتو هستند”.
وی با تاکید بر اینکه ناتو نگران نقض آتشبس است، بر اهمیت رفع اختلافات، تسکین آلام و یافتن راهحل مسالمتآمیز تاکید کرد.
استولتنبرگ همچنین طرفین را به پایبندی به آتشبس فراخواند و خواستار کاهش تنش در اسرع وقت شد.
وی ادامه داد: “مورد هدف قرار گرفتن غیرنظامیان غیرقابل قبول است و بلافاصله باید توقف پیدا کند. همه باید برای راهحل سیاسی تلاش کنند. ارمنستان و آذربایجان به مذاکرات خود ادامه دهند”.
وی همچنین از ارمنستان به خاطر حمایت آن در عملیاتهای ناتو تشکر کرد.
رئیس جمهوری ارمنستان نیز مورد هدف قرار گرفتن غیرنظامیان را غیرقابل قبول دانست و ضمن اشاره به حمایت ترکیه از آذربایجان مدعی شد که در صورتی که ترکیه حمایت خود را قطع کند مشکلات حل میشوند.
آذربایجان: ارمنستان حمله موشکی کرده است
جمهوری آذربایجان بار دیگر ارتش ارمنستان را به حمله موشکی جدید به برخی مناطق مسکونی این کشور در خارج از منطقه مورد مناقشه «قره باغ»، متهم کرد.
” حکمت حاجی اف ” دستیار رییس جمهوری آذربایجان در صفحه توییتری خود نوشت: صبح امروز ( پنجشنبه ) چند موشک زمین به زمین از ارمنستان به خاک جمهوری آذربایجان شلیک شده است .
حاجی اف با اشاره به این که موشکها در نزدیکی شهرهای ” قافان ” و ” جرموک ” ارمنستان به خاک جمهوری آذربایجان شلیک شده است. وی افزود: این نوع موشکها از همان نوعی بود که «صدام حسین» علیه شهرهای ایران نیز استفاده شده است و چنین به نظر میرسد ارمنستان به مسوولیت خود در این خصوص آگاهی ندارد.
به گزارش وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، صبح امروز از خاک ارمنستان 3 موشک عملیاتی و تاکتیکی به اراضی شهرستان “سیه زن ” در 98 کیلومتری شمال شرقی باکو ، دو موشک به شهرستان ” قبله” در 181 کیلومتری شمال غرب پایتخت جمهوری آذربایجان و یک موشک نیز به اراضی شهرستان ” کوردمیر” در 144 کیلومتری جنوب غرب باکو شلیک شده است .
در این گزارش به تلفات و خسارات احتمالی این حملات موشکی اشارهای نشده است .
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان همچنین در باره ادامه درگیریها دیروز و بامداد امروز میان نیروهای این کشور و ارمنستان در محورهای ” آقدره – آقدام ” ، ” فضولی – جبرایل ” و ” زنگیلان – قوبادلی ” در منطقه مورد مناقشه قره باغ خبر داد .
درگیریهای نظامی میان نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان از ششم مهر ماه در منطقه مورد مناقشه قره باغ آغاز شده است .
آلمان درخواست ارمنستان و آذربایجان برای حمایت از آنها در جنگ قره باغ را رد کرد
آلمان درخواست جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای حمایت از یکی از طرفین درگیری در جنگ قره باغ را رد کرده و از طرفین پایبندی به آتش بس و بازگشت به میز مذاکرات را خواستار شد.
به گزارش "دویچه وله" ، آلمان درخواست ارمنستان و آذربایجان مبنی بر اینکه آلمان قدرمندانه تر در کنار یکی از احزاب درگیر در جنگ قره باغ بایستد را رد کرد.
وزارت امور خارجه آلمان در برلین اعلام کرد: دولت آلمان به ارمنستان و آذربایجان یادآور می شود که هر دو کشور به یک اندازه خود را موظف کنند به توافق نامه بشر دوستانه آتش بس پایبند باشند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که آمادگی برای انجام مذاکرات اساسی تحت نظارت ریاست گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا باید با اقدامات هر دو طرف شکل گیرد.
"آشوت سمباتیان"، سفیر ارمنستان در آلمان در گفتگویی با "دویچه وله" موضع گیری آشکار دولت آلمان را درخواست کرده و گفته است: این مسئله مهم است که آلمان تجاوزگری های آذربایجان را محکوم کرده و آشکارا نقش بسیار منفی ترکیه در این مناقشات را بر زبان آورد.
در مقابل سفیر آذربایجان در آلمان هم در گفتگو با این رسانه آلمانی اعلام کرده که آلمان اشغال قره باغ توسط ارمنستان را محکوم کند. وی تاکید کرد که باید از طرف آلمان سیگنال مهمی مبنی بر پایان اشغاگری ارسال شود.
سفیر آذربایجان در آلمان همچنین گفت: درخواست ما این است که آلمان در طرف قوانین بین المللی باشد تا از هنجارها و اصول حقوق بین الملل محافظت شود.
وزیر امور خارجه ارمنستان هم در گفتگو با "دویچه وله"، آذربایجان را متهم می کند که حدود 30 سال تمام تلاش خود برای منزوی کردن قره باغ را انجام داده و این پرسش را مطرح کرده که آیا ما باید زندگی مردم خود را نادیده بگیریم؟
سفرای کشورهای هر دو کشور آذربایجان و ارمنستان نقش آلمان به عنوان عضو گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا که دهه هاست به سفارش سازمان ملل در این درگیری ها میانجی گری می کند را تمجید کردند. ریاست این گروه را فرانسه، روسیه و آمریکا بر عهده دارد.
وزارت امور خارجه آلمان همچنین اعلام کرد که دولت آلمان به عنوان عضوی از گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا از تلاش های مشترک فرانسه، ایالات متحده و روسیه برای میانجی گری در این درگیری ها حمایت می کند.
با این همه سفیر آذربایجان در آلمان این انتقاد را وارد می کند و می گوید: اینکه تنها درخواست آتش بس کنیم در حال حاضر چندان موثر نیست و منطقی به نظر نمی رسد. آتش بس سال ها وجود داشته است و حالا باید گام های دیگری برداشته شود.
سفیر ارمنستان هم طرف آذربایجانی را متهم می کند که از روند صلح کنونی جلوگیری می کند.
وزیر امور خارجه ارمنستان همچنین اعلام کرده قره باغ کوهستانی برای موجودیت خود مبارزه می کند. ترکیه برای حمایت از آذربایجان شبه نظامیان را از لیبی و سوریه استخدام می کند.
وی افزود: آذربایجان بستری برای تروریست ها است. وی ترکیه را به عنوان یک فاکتور ناپایداری در منطقه دانسته و تاکید کرد:سیاست تهاجمی و ناپایدار کننده آنکارا را می توان در همه مسیرها در همسایگی ترکیه مشاهده کرد.
در این میان سم ازمیر، از سیاستمداران بلند پایه حزب سبز آلمان از نقش فعالانه تر برلین در زمینه میانجی گری برای حل این مناقشات حمایت کرده و گفت: پارلمان آلمان این را به رسمیت شناخته است که آلمان درنسل کشی ارامنه در سال 1915 مقصر است. از این رو آلمان باید در هماهنگی با سازمان امنیت و همکاری اروپا نقش فعالانه تر و ملموس تری را برای صلح در منطقه قره باغ و کمک در این راستا ایفا کند.
درگیری های بین آذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ کوهستانی در اواخر سپتامبر آغاز شد و ده ها کشته بر جا گذاشته است. از آن زمان بر اساس اطلاعات دفتر صدر اعظم آلمان، آنگلا مرکل، 3 بار با نخست وزیر ارمنستان که در ماه فوریه به برلین سفر کرده بود تلفنی صحبت کرده است.
مرکل همچنین تماس هایی را با سران آذربایجان و ترکیه هم انجام داده است. در آلمان حدود 80 هزار تا 100 هزار تبعه ارمنی زندگی می کنند.
پاشینیان: در حال حاضر راه حل دیپلماتیک برای قره باغ وجود ندارد
نخست وزیر ارمنستان اعلام کرد: راه حل دیپلماتیک با جمهوری آذربایجان برای مناقشه بر سر منطقه قره باغ در مرحله کنونی وجود ندارد و طرف ارمنی تا پایان به جنگ ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در اظهاراتی در صفحه فیسبوک خود گفت: ملت ارمنستان تنها به زور سلاح می توانند به راه حلی برای قره باغ دست یابند.
او با بیان این که باید بدانیم دست کم در مرحله کنونی امکان حل دیپلماتیک مناقشه قره باغ وجود ندارد، ادعا کرد: جمهوری آذربایجان پیشنهادات طرف ارمنی را درباره حل و فصل مناقشه قره باغ براساس راه حل های میانه و متقابل رد کرده و تنها راه حل تسلیم شدن (جمهوری خودخوانده) قره باغ را می پذیرد.
نخست وزیر ارمنستان گفت، موضع کشورش ثابت بوده و از اوایل دهه 90 قابل بحث نیست و این موضع مبتنی است بر این که ارمنستان بدون قره باغ معنا ندارد.
او ادامه داد: ما این جنگ را تا پایان به طور کامل در جهت منافع و حقوق ملت مان هر چه اتفاقی هم که در آینده بیفتد، ادامه خواهیم داد در واقع یعنی درگیری امروز در سایه موضع گیری جمهوری آذربایجان و سلاح کشیدن و توجه به دفاع از سرزمین به خاطر حقوق ملت مان است.
پاشینیان به رویدادهای میدانی در قره باغ اشاره و اذعان کرد، وضعیت پیچیده است و اقدامات خصمانه در جنوب منطقه مورد مناقشه در جریان است.
او میزان تلفات طرف جمهوری آذربایجان را 10 هزار سرباز و تجهیزات نظامی را به ارزش 1.5 میلیارد دلار برآورد کرد و گفت، آذربایجان به در حال حاضر آخرین ذخایر و مهمات خود را به منطقه جنگ گسیل کرده است.
ترکیه: در اعزام نیرو به قره باغ در صورت درخواست باکو تعلل نخواهیم کرد
معاون رئیس جمهوری ترکیه اظهار کرد: ترکیه در اعزام نیروهای نظامی به منطقه قره باغ در صورت درخواست مناسبی از سوی جمهوری آذربایجان تعلل نخواهد کرد.
فواد اوکتای، معاون رئیس جمهوری ترکیه در گفت وگو با سی ان ان ترک اظهار کرد، کشورش در اعزام نیروها و ارائه حمایت نظامی به جمهوری آذربایجان در صورتی که باکو درخواست مناسبی را مطرح کند، تعلل نخواهد کرد.
اوکتای تصریح کرد: آنکارا تاکنون هیچ درخواستی درباره این مساله از سوی باکو دریافت نکرده است.
معاون رئیس جمهوری ترکیه همچنین روسای گروه مینسک وابسته به سازمان همکاری و امنیت اروپا را به تلاش برای بدون حل گذاشتن مساله قره باغ و ارائه حمایت سیاسی و نظامی به ارمنستان در این نزاع متهم کرد.