خبرگزاری آریا-جناب آقای الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در مصاحبه های خود اعلام کرد که کشورهای منطقه نقش پر رنگ تری در حل مناقشه قره باغ می توانند داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری آریا،بنیاد حسین اف سفیر فوق العاده و تام الاختیار جمهوری آذربایجان در تهران درباره آخرین تحولات مناقشه قره باغ و چرایی طولانی شدن این درگیری ها پس از نقض آتش بس میگوید: مطلع هستید جنگ قره باغ با تجزیه طلبی شروع شد و اتباع ارمنی تبار آذربایجان از طرف کشورهای خارجی تشویق به تجزیه طلبی تهاجمی شده و در نتیجه، این جمهوری آذربایجان بود که 30 هزار نفر شهید داده و قریب یک میلیون نفر از اتباع آذربایجان از زادگاه خود بیرون رانده شدند.
*حل و فصل مناقشه قره باغ برای آمریکا و فرانسه اولویت ندارد
وی همچنین با اشاره به تشکیل گروه مینسک (آمریکا، روسیه و فرانسه) گفت: در سال 1992 گروه مینسک تشکیل شد تا این مناقشه حل و فصل شود، اما دو عضو از آن، کشورهایی هستند که از منطقه دور بوده و حل و فصل مناقشه قره باغ برایشان اولویت ندارد، لذا مردم آذربایجان تاکنون هیچ نتیجه ای مشاهده نکردهاند و اما در این مدت در نتیجه مذاکرات انجام شده چارچوب و اصول اساسی برای گفت و گو ایجاد شده است که اخیرا طرف ارمنستان با رفتار و بیانات خود سعی در نابودی این چارچوب می کرد.
این دیپلمات آذربایجانی در پاسخ به این سوال که با توجه به عدم نتیجه و دستاورد گروه مینسک، آیا دولت آذربایجان تصمیم دارد تا از نهادهای دیگر یا راه حل کشورهای منطقه برای حل مناقشه قره باغ استفاده کند؟ ابراز کرد: از میان اعضای گروه مینسک فقط روسیه است که در منطقه حضور دارد، این که روسیه روابط حسنه ای با آذربایجان و همچنین روابط خوبی با ارمنستان دارد و این یک فرصت بسیار خوبی است. اما شاهد هستیم که اخیرا با درخواست جناب آقای ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، وزرای خارجه سه کشور روسیه، آذربایجان و ارمنستان در مورد آتش بس در مسکو توافق کردند و متاسفانه ارمنستان با نقض آتش بس به نوعی به پیشنهاد و میانجی گری روسیه بی احترامی کرد.
*تاکید رئیس جمهور آذربایجان بر نقش پر رنگ کشورهای منطقه در حل مناقشه
حسین اف تاکید کرد: جناب آقای الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان نیز در مصاحبه های خود اعلام کرد که کشورهای منطقه نقش پر رنگ تری می توانند داشته باشند، از جمله ایران، روسیه و ترکیه و این خواست ماست که در منطقه صلح و ثبات داشته باشیم. در حالی که سیاست ارمنستان باعث شده تا ناامنی در منطقه حاکم شود، توسعه پروژه های عمرانی مختل شده و حتی با این سیاست ها کشورشان را به بن بست رسانده اند و مردم ارمنستان از این سیاست خسته شده و بیشتر اتباع شان مهاجرت کردند.
سفیر جمهوری آذربایجان در تهران در ادامه یادآور شد: در سال 2018 که در ارمنستان انقلاب رنگین رخ داد، اولین اقدام نخست وزیر جدید ارمنستان این بود که در ملاقات های خصوصی اظهار کرد به من فرصت دهید، می خواهم این مساله را حل کنم اما در داخل کشور مشکلاتی دارم ولی بعد از مدتی رفتار و اظهاراتش را تغییر داد. یکی از نخستین اقداماتش این بود که فرزندش را به سرزمین های اشغالی آذربایجان به عنوان سرباز فرستاد، همچنین اقدام دیگر وی این بود که گفت چهارچوب گفت وگو باید تغییر کند و تجزیه طلب ها به عنوان طرف در مذاکره شرکت کنند.
*رفتار و اقدامات ارمنستان نشان داد که نمی خواهند مساله حل و فصل شود
وی تصریح کرد: اقدام دیگر نخست وزیر ارمنستان حضور و سفر مداوم و بدون اطلاع به سرزمین های اشغالی آذربایجان بود، اخیرا هم برای رئیس جمهور خودخوانده قره باغ در شهر شوشا گهواره فرهنگ آذربایجان مراسم تحلیف برگزار کردند. از سوی دیگر وزیر دفاع ارمنستان از تئوری بر این مبنا رونمایی کرد که جنگ جدید برای سرزمین های جدید رخ خواهد داد، در نتیجه رفتار و اقدامات ارمنستان نشان داد که نمی خواهند این مساله حل و فصل شود، البته هدف های دیگری هم دارند مانند اقدامی که همسر نخست وزیر ارمنستان در برگزاری مانور نظامی برای زنان ارمنی انجام داد.
سفیر جمهوری آذربایجان در تهران در ادامه اظهار کرد: بنابراین پس از این که سربازی فرزند نخست وزیر ارمنستان به پایان رسید، بعد از چند روز ارمنی ها، از آنجایی که انتظار هم نداشتیم اقدام نظامی انجام دادند، اما ارتش آذربایجان جواب این اقدام ارمنستان را داد و رئیس جمهور آذربایجان نیز در مجامع بین المللی اعلام کرد که ارمنستان آماده جنگ است و حتی در جلسه سالانه سازمان ملل متحد که به دلیل پاندمی کرونا به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد رئیس جمهور کشورمان خطاب به جامعه جهانی اعلام کرد که ارمنستان در حال تدارک برای جنگ است.
* آذربایجان برای دفاع از جان و مال اتباع خود پاسخ داد
حسین اف خاطر نشان کرد: بنابراین در 27 سپتامبر آذربایجان از حق دفاع خود و برای دفاع از جان و مال اتباع خود استفاده کرد و نتیجه این شد که امروز تقریبا 147 منطقه مسکونی از جمله سه شهر بزرگ آذربایجان آزاد شده، در اصل مرز ایران و آذربایجان که 132 کیلومتر آن تحت اشغال ارمنستان بود چند روز پیش آزاد شد و جناب آقای الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان به این مناسبت به اتباع آذربایجان و به مردم کشور برادر، ایران تبریک گفت.
*آذربایجان به هیچ وجه نیروی خارجی به منطقه نبرده است
سفیر جمهوری آذربایجان در تهران همچنین در پاسخ به این سوال که گفته می شود نیروهای شبهنظامی از سوریه و ترکیه برای جنگ به آذربایجان اعزام شده اند؟ گفت: فقط ارتش آذربایجان 100 هزار نیرو دارد و ما در این مدت حتی نیروهای رزرو را هم فرا نخوانده ایم. آذربایجان از نظر تجهیزات و سلاح با ارمنستان قابل قیاس نیست، این موضوع هم دروغ و شایعه ای است که ارمنستان شایع کرد. حال اینکه آذربایجان با مستندات اعلام ثا کردبت که نیروهای «پ.ک.ک» از طرف ارمنستان می جنگند، آذربایجان به این نیروها نیاز ندارد، کشور آذربایجان به عنوان سمبل قربانی تروریسم و تجزیه طلبی در جهان شناخته می شود.
وی ادامه داد: این ارمنستان است که نخست وزیرش فراخوان می دهد تا ارامنه ای که در خارج هستند به این مناطق آمده و بجنگند.
*طبق قانون آذربایجان تابعیت اشخاصی که به عنوان شبه نظامی جنگیده باشند لغو می شود
حسین اف تصریح کرد: براساس قانون در آذربایجان اشخاصی که به عنوان شبه نظامی و تکفیری در خارج از کشور جنگیده اند خود به خود تابعیت آنها لغو می شود و ما حتی به وزارت خارجه ایران لیست دادیم که تابعیت کدام اشخاص لغو شده است.
* برای سرباز آذربایجان آزادی سرزمین یک امر مقدس است
این دیپلمات آذربایجانی افزود: ارتش آذربایجان به این نیروها نیاز ندارد، الحمدالله ما مسلمان هستیم و هیچ مسلمان به کار حلال خود حرام وارد نمی کند، برای سرباز آذربایجان آزادی سرزمین یک وظیفه مقدس است و هیچکس تهمت به وظیفه مقدس را نمی پذیرد، باور کنید ارمنی ها اگر در این مدت یک دلیل موثق پیدا کرده بودند حتما اعلام و رسانه ای می کردند.
*هیچ وقت از راه حل صلح و گفت وگو در مناقشه قره باغ امتناع نکردیم
حسین اف در پاسخ به این سوال که آیا دولت آذربایجان با پیشنهاد و راهکار ایران برای حل مناقشه قره باغ موافق است؟ گفت: ما از این که این مساله با صلح و گفت و گو حل شود، هیچ وقت امتناع نکردیم. جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی آذربایجان دفاع کرد، مردم و دولت ما خوشحال و قدردان هستند اما این ارمنستان است که اعلام کرده تنها چارچوب مورد قبولش برای گفت و گو، گروه مینسک است.
*خواستار صلح، ثبات و آرامش در منطقه هستیم
این دیپلمات آذربایجانی همچنین بیان کرد: جناب آقای الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و جناب آقای آقای حسن روحانی رئیس جمهور ایران در گفت وگو تلفنی بر این موضوع تاکید کردند و ما خواستار این هستیم در منطقه صلح، ثبات و آرامش باشد کشورهایی که در این زمینه گام بردارند با آنها همکاری خواهیم کرد.
وی درباره دیدار وزیر خارجه آذربایجان با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز ابراز داشت: همان طور که می دانید آمریکا یکی از روسای مشترک گروه مینسک است و دیداری که در واشنگتن انجام شد در این چارچوب بود، البته این دیدار ها سه جانبه نبود بلکه به طور جداگانه با وزرای خارجه آذربایجان و ارمنستان دیدار و گفتوگو انجام شد.
سفیر آذربایجان در تهران همچنین درباره این که آیا آذربایجان در خواستی به شورای امنیت و یا سازمان ملل متحد برای حل این مساله داشته است یا خیر؟ گفت: چناچه می دانید تاکنون چهار قطعنامه شورای امنیت در مورد آزادی سرزمین های اشغالی آذربایجان صادر شده اما نزدیک به 30 سال است که اجرا نمی شود البته ارتش آذربایجان یکی از این قطعنامه ها که مربوط به شهر زنگیلان بود را به اجرا در آورد.
* برای انجام دیدار با نخست وزیر ارمنستان منعی نداریم
حسین اف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که اخیرا رئیس جمهور آذربایجان دیدار با نخست وزیر ارمنستان را بعید ندانسته و آیا امکان این دیدار وجود دارد، گفت: ما برای انجام این دیدارها منعی نداریم این موضوع هم در مصاحبه رئیس جمهور آذربایجان و هم نخست وزیر ارمنستان با خبرگزاری تاس مطرح شده بود، لذا چنین پیشنهادی مطرح شد اما تاکنون هیچکدام از طرفین دعوتی برای این دیدار انجام نداده اند در غیر این صورت منعی نداریم.
وی خاطرنشان کرد: این مساله در صورتی به صلح می رسد که نیروهای مسلح ارمنستان سرزمین آذربایجان را ترک کنند، همان طور که می دانید ارمنستان عضو سازمان پیمان امنیت دسته جمعی است اما اقدامات تحریک آمیز از اراضی ارمنستان علیه شهرهای گنجه و مینگه چویر انجام می شود، همچنین ارمنستان دیگر شهرستان ها را با موشک بالستیک هدف قرار داد.
*ما در سرزمین ارمنستان هیچ هدف و چشمی نداریم، هدف اصلی ما آزادی سرزمین هایمان است
این دیپلمات آذربایجانی تصریح کرد: ارمنستان با این حرکات تحریک آمیز قصد داشت کشورهای ثالث و سازمان هایی را به این مناقشه وارد کند، ارتش آذربایجان به این موشک باران عکس العمل نشان نداد، ما جواب ارمنی ها را در صحنه نبرد می دهیم، ما در سرزمین ارمنستان هیچ هدف و چشمی نداریم، هدف اصلی ما آزادی سرزمین هایمان است. ارتش آذربایجان در سرزمین های خود برای آزادی سرزمین های اشغالی مان می جنگد، ما می خواهیم تمامیت ارضی خودمان را برپا کنیم.
*مساله منطقه ما باید در منطقه حل و فصل شود
سفیر جمهوری آذربایجان در تهران درباره این که آیا گفت وگو و مذاکره با حضور سه کشور ایران، روسیه و ترکیه و همچنین دو کشور درگیر مناقشه یعنی آذربایجان و ارمنستان می تواند راهکار موثری در شرایط فعلی باشد؟ گفت: تصور ما این است که مسائل منطقه ما باید در منطقه حل و فصل شود، آذربایجان به عنوان کشور همسایه روابط خوبی با ایران دارد، ایران از مردم و دولت آذربایجان حمایت کرد. در دوران جنگ اول قره باغ بعد از اشغال شهرستان فضولی، ساکنین شهرستان های جبرائیل، زنگیلان و قوبادلی به محاصره افتاده بودند، اگر کمک ایران نبود ارمنیها ساکنین آذربایجان در محاصره را می کشتند، ایران به ما کمک کرد و اتباع آذربایجان از طریق رود ارس وارد ایران شده و سپس به سرزمین اصلی خود بازگشتند.
*همکاری سه جانبه آذربایجان، ایران و روسیه در سطح روسای جمهور داریم
حسین اف تصریح کرد: آذربایجان همچنین با فدراسیون روسیه روابط خوبی دارد و ما همکاری سه جانبه با آذربایجان، ایران و روسیه در سطح روسای جمهور داریم، از طرفی ترکیه نیز یکی از متحدان اصلی آذربایجان است و بخاطر اشغال سرزمین های آذربایجان، مرز خود با ارمنستان را بسته است. ما با تمام کشورهای جهان به استثنای ارمنستان اشغالگر همکاری می کنیم. البته کشورهای منطقه از جمله با ایران، روسیه، ترکیه و گرجستان همکاری تنگاتنگی داریم، این ارمنستان است که به دلیل سیاست اشغالگری خودش، سیاست، اقتصاد و کشور ارمنستان را به بن بست کشانده و کاری هم نمی تواند انجام دهد.
* از اصابت راکت به خاک ایران ناراحت هستیم
حسین اف در بخش دیگری از این گفت وگو درباره اصابت خمپاره و راکت به مناطقی از خاک ایران و هشدار ایران به دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: مرزبانی ایران وظیفه دارد از سرزمین خود دفاع کند. ما از این که راکت و خمپاره به خاک ایران اصابت کرده ناراحت هستیم اما جهت اطلاع عرض کنم مناطقی که موشک و خمپاره افتاده در اصل در سمت چپ و پشت نیروهای مسلح آذربایجان است و هدف آذربایجان هم رو به رو و دست راست یعنی سرزمین های اشغالی است، در این مورد با ارگان های ذیربط ایران در تماس بوده و مکاتباتی را انجام دادیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر قسمت مرزی ایران و آذربایجان که تحت اشغال بود آزاد شده و مرزبانی آذربایجان کنترل مرزها را به عهده گرفته است. مطمئن هستیم با آزاد شدن مناطق باقی مانده و سرمایه گذاری و کلید خوردن پروژه های عمرانی، شاهد توسعه و آبادانی آن مناطق خواهیم بود و پیرامون این برنامه ها با جمهوری اسلامی ایران نیز همکاری خواهیم کرد.
این دیپلمات آذربایجانی ابراز داشت: در 23 فوریه سال 2016 در شهر تهران "موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری آذربایجان و دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه ادامه ساخت، بهره برداری و استفاده از منابع آب و انرژی سدها و نیروگاه های برقآبی خدافرین و قیزقالاسی بر روی رودخانه ارس" در حضور روسای جمهور محترم دو کشور به امضا رسیده است، و این قرارداد از طرف مجلس دو کشور به تصویب رسیده و لازم الاجرا می باشد، امروزه ارگان های هر دو کشور در حال انجام مفاد این قرارداد هستند.
آغاز رایزنی عراقچی درباره طرح ابتکاری ایران برای حل مناقشه قره باغ در مسکو
آغاز رایزنی عراقچی درباره طرح ابتکاری ایران برای حل مناقشه قره باغ در مسکوخبرگزاری آریا-مذاکرات فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران و به منظور پیشبرد ابتکار ایران برای حل مناقشه قره باغ با معاون وزیر امور خارجه روسیه در امور آسیای میانه و قفقاز امروز پنجشنبه در مسکو آغاز شد.
به گزارش آریا،«سید عباس عراقچی» مذاکرات معاون وزیر امور خارجه ایران، امروز پنجشنبه در مسکو با «آندری رودنکو» معاون وزیرخارجه روسیه در امور آسیای مرکزی و قفقاز در ارتباط با بحران قره باغ و ارائه تبیین و معرفی طرح جمهوری اسلامی ایران برای حل اختلافات بین دوکشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز شد .
تداوم درگیری بر سر قره باغ
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان درگیریهایی طی 24 ساعت گذشته، با نیروهای مسلح ارمنستان گزارش کرد.
تداوم درگیری بر سر قره باغبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری ایتارتاس، بنا بر اعلام وزارت دفاع جمهوری آذربایجان: "در 28 اکتبر و بامداد 29 اکتبر، واحدهای نظامی ارمنستان با استفاده از انواع سلاح ها، از جمله موشک و توپخانه، واحدهای نظامی جمهوری آذربایجان را در مناطق مختلف خط مقدم و شهرکهای نزدیک خط مقدم، گلوله باران کردند. خصومتها در مسیر هوداجاوند، شهر فضولی و قبادلی ادامه دارد. "
جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: تمام حملات ارمنستان خنثی شده است. درگیریهای جدید بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در 27 سپتامبر آغاز شد و نبردهای شدید در منطقه مورد مناقشه قره باغ ادامه دارد. این منطقه در تابستان سال 2014، در آوریل سال 2016 و در ژوئیه امسال خشونت را تجربه کرده است. جمهوری آذربایجان و ارمنستان حکومت نظامی وضع و بسیج نیروهای خود را آغاز کرده اند. هر دو طرف تلفاتی از جمله در میان غیرنظامیان گزارش داده اند. با وجود توافق آتش بس که پیشتر حاصل شده بود، درگیریها همچنان ادامه دارد.
درگیری بر سر قره باغ، سرزمین مورد مناقشهای که پیش از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی بخشی از آذربایجان بوده است، اما عمده جمعیت آن را ارامنه تشکیل میدهند، در فوریه سال 1988 پس از اعلام خروج منطقه خودمختار قره باغ از جمهوری سوسیالیستی آذربایجان، آغاز شد.
در سالهای 1992 الی 1994، پس از آن که جمهوری آذربایجان کنترل این منطقه را از دست داد، تنشها تشدید شد وعملیات گسترده نظامی برای کنترل این منطقه و هفت قلمرو مجاور آغاز شد.
مذاکرات در مورد حل و فصل مسئله قره باغ کوهستانی از سال 1992 تحت نظارت گروه مینسک به ریاست مشترک روسیه، فرانسه و آمریکا ادامه دارد.
باکو از جلوگیری از حملات ارمنستان در چند محور قره باغ خبر داد
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز پنجشبه طی گزارشی در باره جلوگیری از حملات روز گذشته و بامداد امروز نیروهای ارمنستان در چند محور مختلف منطقه مورد مناقشه قره باغ خبر داد.
بنا به این گزارش ، نیروهای ارمنستان مواضع ارتش جمهوری آذربایجان و نیز مناطق مسکونی در نزدیکی خط مقدم جبهه را مورد حمله موشکی و توپخانه ای قرار دادند.
این گزارش حاکی است که درگیری ها بیشتر در سه محور عمده از جمله شهرستان های "خوجاوند"، "فضولی" و "قبادلی" ادامه داشته و در این محوره ها از حملات نیروهای ارمنی جلوگیری شده است.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با اشاره به نابودسازی در جریان درگیری های روز گذشته و بامداد امروز دو فروند ماشین زره پوش، 16 توپخانه و 6 فروند خودروی نظامی نیروهای ارمنستان، افزود: ارتش جمهوری آذربایجان در حال حاضر بر شرایط عملیاتی در منطقه مورد مناقشه قره باغ کنترل دارد .
درگیری های نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان 6 مهر ماه گذشته آغاز شده و به رغم این که با دخالت میانجیگران بین المللی سه بار توافق آتش بس میان طرفین حاصل شده، این درگیری ها بیش از یک ماه است که همچنان با شدت ادامه دارد.
این در حالی است که وزیران امور خارجه جمهوریقره روز (پنجشنبه) در حضور روسای گروه میانجی مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا ویژه حل مناقشه قره باغ در ژنو دیدار و راهکارهای پایان این درگیری ها را بررسی خواهند کرد .
ناکارآمدی گروه مینسک درعمل ثابت شده است
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به روسیه گفت: تقریباً 30 سال است گروه مینسک تشکیل شده، نتوانسته است راهحل پایداری برای بحران قرهباغ پیدا کند و نشان داده ناتوان است.
عباس عراقچی در بدو ورود به مسکو گفت: هدف اصلی از مذاکرات با طرفهای منطقهای ارائه طرح پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای کمک به خاتمه مناقشه در قرهباغ است.
وی افزد: مهمترین ویژگی طرح ایران رویکرد منطقهای آن است تا بهوسیله مشارکت کشورهایی که در منطقه تأثیرگذار هستند با این بحران مقابله شود و روسیه و ترکیه از مهمترین این کشورها هستند.
فرستاده ایران برای رایزنی با کشورهای مورد مناقشه عنوان کرد: ویژگی دوم این طرح واقعبینی آن است. یکی از علتهای شکست سه دور آتشبس در قرهباغ این است که واقعیت منطقه و واقعیت میدان در نظر گرفته نشده است.
عراقچی گفت: طرح ایران آتشبس را به مرحله دوم میبرد و در گام نخست بر پایبندی و احترام عملی کشورهای منطقه بر یکسری اصول ازجمله خاتمه اشغال، احترام به تمامیت ارضی، احترام به حاکمیتها، اصل تغییرناپذیری مرزها، احترام به حقوق بشردوستانه و حقوق اقلیتها ، حمله نکردن به مراکز و افراد غیرنظامی و بازگشت آوارگان تأکید دارد.
وی افزود: ما خیلی دقت کردیم که در معرفی این پیشنهاد واقعیت صحنه درگیری و اهداف هر دو طرف ( آذربایجان و ارمنستان) را در نظر بگیریم و به شکلی آن را طراحی کنیم که قابلیت پذیرش داشته باشد و کشورهای تأثیرگذار منطقه در آن مشارکت داشته باشند.
عراقچی ابراز امیدواری کرد این طرح بتواند راهحل مطمئنی برای صلح پایدار در منطقه قرهباغ ایجاد کند.
وی افزود: البته در این راه مشکلات و موانع عدیدهای وجود دارد، دخالتهایی از خارج از منطقه بهوسیله کسانی وجود دارد که چندان تمایلی به صلح در این منطقه ندارند.
عراقچی گفت: ما در این مرحله پیشنهاد خود را ارائه میدهیم و منتظر میمانیم تا نظرات و دیدگاههای کشورهای محل مناقشه را دریافت کنیم و طبق آن ممکن است لازم باشد طرح را اصلاح یا تکمیل کنیم تا به طرحی قابل قبول دست یابیم.
وی عنوان کرد: ما برای خود مسئولیت منطقهای قائل هستیم و برای حل این بحران کمک خواهیم کرد. تقریباً 30 سال است گروه مینسک تشکیل شده و این گروه نتوانسته راهحل پایداری را برای این بحران پیدا کند و در مقطع فعلی که درگیریها مجدد آغاز شده نشان داده ناتوان است.
عراقچی گفت: برخی کشورهای این گروه اصلاً در منطقه نیستند و اصولاً ارتباطی با این بحران ندارند و ناکارایی این گروه در عمل ثابت شده است.
ایران تلاش دارد به اختلاف باکو و ایروان پایان دهد
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: جمهوی اسلامی ایران با طرح ابتکاری خود تلاش دارد با همکاری منطقهای به اختلافات باکو و ایروان پایان دهد که البته کار سختی برای پیشبرد این هدف در پیش رو داریم.
سید عباس عراقچی -معاون سیاسی وزارت امور خارجه- به عنوان فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران، به منظور پیشبرد ابتکار ایران برای حل مناقشه قره باغ و رایزنی با مقام متولی روسی در این مورد بامداد پنجشنبه وارد مسکو شد.
وی در بدو ورود به مسکو گفت: گروه مینسک امنیت و همکاری اروپا در طول 30 سال گذشته نتوانستند کاری برای حل اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان کنند و جمهوی اسلامی ایران با طرح ابتکاری خود تلاش دارد با همکاری منطقه ای به اختلافات باکو و ایروان پایان دهد که البته کار سختی برای این هدف در پیش رو داریم.
بر اساس این گزارش سفر منطقه ای سیدعباس عراقچی – معاون سیاسی وزارت امور خارجه – برای پیشبرد ابتکار ایران برای حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ از باکو شروع شد و او بعد از رایزنی با مقامات روسیه به ایروان و آنکار سفر خواهد کرد.
ارمنستان: آذربایجان بازهم آتش بس را نقض کرد
وزارت دفاع ارمنستان مدعی شد جمهوری آذربایجان بار دیگر آتش بس را در منطقه مورد اختلاف قره باغ نقض کرد.
به گزارش النشره، در بیانیه وزارت دفاع ارمنستان آمده است: آذربایجان با حملات موشکی و پهپاد ترکیه ای قره باغ را بمباران و بار دیگر آتش بس در این منطقه را نقض کرد.
وزارت دفاع ارمنستان تاکید کرد نیروهای آذربایجان اماکن غیر نظامی در شهر بیرقدار در قره باغ را مورد حملات موشکی خود قرار دادند.
سایت آرتی هم به نقل از وزارت دفاع ارمنستان نوشت که نیروهای این کشور یک پهپاد را در منطقه بیرفدار سرنگونی کردند.
مقامات آمریکایی پیشتر از آتش بس بین آذربایجان و ارمنستان خبر دادند و تاکید کردند دو کشور توافق کردند که به آتش بس بشر دوستانه در منطقه پایبند باشند.
این برای سومین بار است که دو کشور بر سر آتش بس به توافق می رسند اما بازهم آن را نقض می کنند. هر دو کشور دیگری را به نقض آتش بس متهم می کنند.
پاشینیان استقرار مرزبانان روسیه در منطقه قره باغ را تأیید کرد
نخست وزیر ارمنستان در تفسیر پخش تصاویری از حضور نظامیان روسی در منطقه قره باغ، گفت: مرزبانان روسی همیشه در مرزهای ارمنستان با ایران و ترکیه مستقر بوده و اکنون هم در مرزهای ارمنستان در منطقه قره باغ حضور دارند.
به گزارش خبرگزاری «نووستی»، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان تأیید کرد که مرزبانان روسی در مرزهای جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی مستقر هستند.
پاشینیان در مصاحبه با خبرنگار آژانس خبری EFEاسپانیا، در تفسیر پخش تصاویر منتشره در شبکههای اجتماعی که مدعی حضور نظامیان روسیه در مرز ارمنستان در منطقه قره باغ شده بود، یادآور شد: «این مسئله هیچ خبر تازهای نیست، مرزبانان روسی همیشه در مرزهای مشترک ارمنستان با ایران و ترکیه مستقر بودند و اکنون هم در نتیجه رویدادهای اخیر، مرزبانان روسی در مرزهای جنوب شرقی و جنوب غربی ارمنستان نیز حضور دارند.»
لازم به یادآوری است که نیروهای مرزبانی روسیه طبق توافقنامه دوجانبه بین دو کشور، تأمین امنیت در برخی بخشهای ارمنستان را بر عهده دارند.
پیش از این، در اوایل اکتبر، پاشینیان در مصاحبه با رسانههای آلمانی، به وجود توافقات خاص امنیتی بین مسکو و ایروان و همچنین سیستم دفاع ضد هوایی مشترک اشاره کرده بود. به گفته وی، در سطح گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (فدراسیون روسیه، ایالات متحده آمریکا، فرانسه) برای حل و فصل مناقشه نظامی در قره باغ، می توان موضوع استقرار نیروهای حافظ صلح روسی به منطقه را مطرح کرد.
با این حال ، کرملین تأکید کرد که اعزام نیروهای صلحبان به منطقه درگیری قره باغ، فقط با رضایت هر دو طرف درگیریها – یعنی ارمنستان و آذربایجان امکان پذیر خواهد بود.
استقبال جمهوری آذربایجان از طرح ابتکاری ایران
معاون سیاسی وزیر خارجه ضمن تشریح ویژگی های طرح ابتکاری ایران برای حل مناقشه قره باغ گفت: برخورد جمهوری آذربایجان با این طرح مثبت و سازنده بود.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران که در سفری منطقه ای در پی وقوع درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و برای گفت و گو درباره طرح ابتکاری جمهوری اسلامی برای حل و فصل این مناقشه در رأس هیأتی و در اولین مقصد این سفر به باکو رفت، در پایان این سفر و پس از رایزنی با مقامات جمهوری آذربایجان در گفت و گویی عنوان کرد: روز چهارشنبه مذاکرات مفصل و طولانی با معاون وزیر خارجه، وزیر خارجه و معاون نخست وزیر و دستیار رئیس جمهور و شخص رئیس جمهور داشتم که حدود 9 ساعت به طول انجامید و مذاکره با رئیس جمهور آذربایجان نزدیک به یکساعت و نیم طول کشید که در مجموع خیلی سازنده و مفید بود.
وی افزود: درباره درگیری ها، دوستان آذری توضیحات مفصلی دادند و ابعاد مختلف آن بحث شد. ما نظرات خودمان را گفتیم، به هر حال یکسری حواشی و نگرانی ها وجود دارد که صریح مطرح کردیم و دوستان آذری خیلی صادقانه پاسخ داده و توضیحاتی را ارائه دادند.
وی خاطرنشان کرد: این رایزنی ها خیلی مفید بود و نگاه دقیق تری را به ما درباره قره باغ می دهد و دوستان آذری هم متوجه دیدگاه های منطقه ای و دیدگاه های خاص جمهوری اسلامی ایران شدند.