خبرگزاری آریا-یک مقام بلند پایه وزارت امور خارجه آمریکا گفت: آمریکا و فرانسه به نقش مثبت روسیه در برقراری آتش بس در منطقه مورد مناقشه قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان اذعان میکنند.
به گزارش خبرگزاری آریا،اذعان آمریکا و فرانسه به نقش آفرینی روسیه در آتش بس قره باغبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، مسئول ارشد وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اظهارداشت: واشنگتن و پاریس به کمک و مشارکت مثبت روسیه در برقراری آتش بس میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قره باغ اذعان دارند.
این مقام بلند پایه وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد: نقش روسیه در برقراری آتش بس در منطقه قره باغ را که از یک هفته گذشته اجرا شده است، درک میکنیم، اما همچنین باید اذعان داشت که هنوز پرسشهای زیادی وجود دارد که نیازمند توضیح و پاسخ روسیه درباره معیارهای امضای این توافق آتش بس و نقش ترکیه در آن است.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان با نظارت روسیه در تاریخ نهم نوامبر توافقنامه آتش بس در منطقه قره باغ را امضاء کردند.
کاخ کرملین اعلام کرد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به همراه الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان بیانیه مشترکی درباره توقف درگیریها و برقراری آتش در منطقه قره باغ امضاء کردند که این بیانیه از تاریخ دهم نوامبر به مرحله اجرا در آمد.
در متن بیانیه آتش بس بر توقف نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان در موقعیت فعلی و استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در امتداد خط تماس در منطقه قره باغ و گذرگاه ارتباطی میان اراضی ارمنستان و قره باغ تاکید شده است.
این توافقنامه آتش بس همچنین بر لغو موانع و محدودیتها در مسیر تردد خودروها و افراد، تبادل اسرا میان طرفین درگیر و بازگشت آوارگان به منطقه قره باغ با نظارت کمیساریای عالی امور آوارگان سازمان ملل متحد تاکید دارد.
آمادگی روسیه و فرانسه برای هماهنگی بر سر قره باغ در قالب گروه مینسک
رئیسان جمهوری روسیه و فرانسه امروز، دوشنبه بر آمادگی مسکو و پاریس برای هماهنگی جهت تلاش درباره پرونده قره باغ در چارچوب گروه مینسک تاکید کردند.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، طبق بیانیه کرملین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه با در نظر گرفتن مشارکت روسیه و فرانسه در ریاست گروه مینسک وابسته به سازمان امنیت و همکاری اروپا به شکل عمیق تحولات قره باغ را بررسی کردند.
در این بیانیه آمده است، پوتین همتای فرانسوی را در جریان تلاش های میانجی گرانه مسکو به منظور توقف درگیری ها در قره باغ و نیز استقرار نیروهای صلح بان روسیه در خط تماس بین دو طرف ارمنستان و جمهوری آذربایجان در قره باغ و در طول گذرگاه لاچین، گذرگاه ارتباطی بین ارمنستان و قره باغ قرار داد.
طبق این بیانیه، در این تماس به بیانیه سه جانبه روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان که نهم نوامبر صادر شد، اشاره و تاکید شد، باید اجرا شود. آنها در عین حال گفتند اوضاع منطقه باید به حالت ثبات بازگردد.
ریاست جمهوری روسیه تاکید کرد، دو رهبر آمادگی خود را برای هماهنگی تلاش ها در چارچوب ریاست روسیه، فرانسه و آمریکا در گروه مینسک مطرح کرده و بر اهمیت حل مشکلات انسانی فوری از جمله بازگشت آوارگان به محل های اقامت دائمی و آماده سازی شرایط زندگی برای ساکنان و نیز احیای زیرساخت ها و حفظ کلیساها و دیرهای مسیحیان تمرکز کردند.
در این خصوص پوتین ماکرون را در جریان تاسیس مرکز روسی پاسخ گویی به مسائل انسانی در قره باغ قرار داد.
در این بیانیه آمده است، دو رئیس جمهوری همچنین به بررسی مسائل دو جانبه مشترک یعنی مقابله با تهدید تروریستی پرداخته و دو طرف مذاکرات وزیر کشور فرانسه با مقامات امنیتی روسیه در مسکو در 11 و 12 نوامبر را مثبت ارزیابی کردند.
کارشناسان روس ماموریت مین روبی را در قره باغ بر عهده دارند
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: هواپیماهای متعلق به وزارت دفاع روسیه کارشناسان مین و تجهیزات ویژه واحد مهندسی حافظ صلح در منطقه نظامی مرکزی را از فرودگاه اولیانوفسک-ووستوچنی به قره باغ قره باغ منتقل کردند.
هواپیماهای "ایل -76" برای انجام مأموریتهای شناسایی و مین زدایی در منطقه، کارشناسان روسی را از فرودگاه اولیانوفسک-ووستوچنی به قره باغ منتقل کردند.
وزارت دفاع روسیه امروز با صدور بیانیهای اعلام کرد: هواپیماهای متعلق به وزارت دفاع روسیه کارشناسان مین و تجهیزات ویژه واحد مهندسی حافظ صلح در منطقه نظامی مرکزی را از فرودگاه اولیانوفسک-ووستوچنی به قره باغ قره باغ منتقل کردند.
در این بیانیه آمده است: کارشناسان مین روبی وظایف شناسایی، مهندسی و برداشتن مین از زمین و جادهها را انجام میدهند.
در 16 نوامبر، الکسی پولوخوویچ معاون فرماندهی نیروهای حافظ صلح نیروهای مسلح روسیه، اظهار داشت: نیروهای حافظ صلح روسی در حال پاکسازی مین از گذرگاه لاچین هستند؛ گذرگاهی که ارمنستان را به قره باغ متصل میکند.
لاوروف تلاش برای بازنگری در توافقنامه پایان جنگ در قره باغ را رد کرد
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: همه تلاش خود را برای جلوگیری از بازنگری در توافقنامه پایان جنگ در منطقه قره باغ به کار خواهیم گرفت.
رایزنی پوتین و ماکرون درباره تثبیت اوضاع در منطقه قرهباغ
رئیسجمهوری روسیه همتای فرانسوی خود را در جریان اقدامات میانجیگرانه مسکو قرار داد که در نهایت باعث توقف جنگ و جلوگیری از افزایش تلفات انسانی و استقرار نیروهای حافظ صلح روسی در امتداد خط تماس شد.
به گزارش خبرگزاری «نووستی»، دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین اعلام کرد که "ولادیمیر پوتین" رئیسجمهوری روسیه روز گذشته(دوشنبه) درباره تثبیت اوضاع در منطقه قرهباغ کوهستانی و استقرار گروه صلحبانان روسی در آنجا با "امانوئل ماکرون" همتای فرانسوی خود گفتوگو و تبادلنظر کرد.
طبق این اطلاعات، ولادیمیر پوتین، ماکرون را در جریان اقدامات میانجیگرانه فعال طرف روسی قرار داد که باعث توقف خونریزی و جلوگیری از افزایش تلفات جانی و آوارگی مردم ساکن منطقه و همچنین استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در امتداد خط تماس و گذرگاه لاچین شد و گفت که این اقدامات باعث تثبیت اوضاع در کل منطقه شده است.
علاوه بر این، رهبران دو کشور تأکید کردند که مشکلات انساندوستانه در قرهباغ کوهستانی باید سریعاً حل و فصل شوند، از جمله مواردی که مربوط به بازگشت پناهندگان به محل اقامت دائم آنها، فراهمکردن شرایط زندگی عادی برای مردم، بازسازی زیرساختارها و حفظ کلیساها و صومعههای مسیحی در این منطقه است.
کرملین یادآور شد: در همین راستا، رئیسجمهوری روسیه ایجاد مرکز واکنش انساندوستانه روسیه در منطقه را برای دستیابی به اهداف مهم خواند.
پوتین و ماکرون همچنین آمادگی لازم برای هماهنگی اقدامات در جهت مشارکت گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا - روسیه، فرانسه و ایالات متحده، را ابراز داشتند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه از ایجاد مرکز واکنش انسانی بین وزارتخانهای برای ارائه کمکهای لازم به مردم ساکن منطقه قره باغ در شهر استپاناکرت مرکز جمهوری خودخوانده قرهباغ کوهستانی خبر داده و برای این منظور، نخستین گروه از متخصصین عملیات ویژه امداد وزارت حوادث غیرمترقبه روسیه نیز وارد منطقه شدند
استعفای وزیر خارجه ارمنستان در پی توافق قره باغ
در پی توافق قره باغ، وزیر خارجه ارمنستان از سمت خود استعفا داد.
به گزارش الجزیره، در پی توافق آتش بس میان باکو و ایروان که به وقوع شماری از اعتراضات علیه «نیکول پاشینیان» منجر شد، «زهراب مناتسکانیان» وزیر خارجه این کشور از سمت خود استعفا داد.
سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان در حساب توییتری خود اعلام کرد: وزیر مناتسکانیان امروز دوشنبه از سمت خود استعفا داد.
گفتنی است مناتسکانیان از ماه مه سال 2018، عده دار پست وزارت خارجه در این کشور بوده است.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان اذعان کرده که کشورش در جنگ اخیر در قره باغ به خاطر مداخله ترکیه شکست خورده است.
پاشینیان در ادامه افزود: در جنگهای ژوئیه، مشخص بود ما آماده ورود به جنگ با ارتش آذربایجان هستیم؛ اما علت اصلی باخت ما در جنگ با آذربایجان، مشارکت ترکیه و تروریستها بود.
در همین ارتباط، وزارت دفاع دفاع روسیه اعلام کرد نقاط نظارتی را در قره باغ مستقر کرده و بر ثبات آتش بس در طول خط تماس میان آذربایجان و ارمنستان در قره باغ تأکید کرد.
روسیه، ارمنستان و آذربایجان روز دوشنبه بیانیه مشترکی درباره توقف جنگ در منطقه قره باغ را به امضا رساندند. آتش بس تازه که از روز دوشنبه در منطقه قره باغ به اجرا درآمده، آذربایجان و ارمنستان را به توقف در مواضع خود و تبادل زندانیان ملزم میکند و بر اساس آن با اعزام نیروهای حافظ صلح روسیه به این منطقه موافقت شد.
همچنین در پی این توافق، کاروان نیروهای صلح بان روسیه وارد منطقه قره باغ شد. براساس توافق جدید آتش بس حدود 2 هزار نیروی صلح بان روسیه در مرزهای محل درگیری میان دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان مستقر میشوند. این نیروها به همراه 90 زره پوش و 380 خودرو نظامی و تجهیزات ویژه بر روند آتشبس نظارت خواهند کرد.
تبادل اجساد 200 نفر از کشته های جنگ قره باغ
«صلیب سرخ جهانی» امروز (سه شنبه) از تبادل اجساد 200 نفر از کشته شدگان جنگ در منطقه مورد مناقشه «قره باغ» میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «الجزیره»، کمیته صلیب سرخ جهانی اعلام کرد که تاکنون اجساد 200 نفر از قربانیان طرف های درگیر در جنگ قره باغ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان تبادل شده است.
نخست وزیر ارمنستان دیروز گفته بود که صدها نیروی نظامی این کشور در نتیجه تشدید مناقشه اخیر قره باغ همچنان مفقود هستند.
«نیکول پاشینیان» افزود که تبادل اسرا میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان پس از آنکه دو طرف روند تبادل اجساد تمامی کشته شدگان درگیری های اخیر را به پایان رساندند، آغاز خواهد شد.
به ابتکار روسیه، بامداد دهم نوامبر (20 آبان) سندی برای تحقق آتش بس کامل و رفع تمام خصومت ها در منطقه درگیری قره باغ به امضای «الهام علی اف»، پاشینیان و «ولادیمیر پوتین» رسید
لاوروف: مانع از بازنگری در توافق قره باغ می شویم
وزیر خارجه روسیه می گوید توافق باکو-ایروان راه را برای کمک های بشردوستانه به قره باغ باز کرده و مسکو اجازه بازنگری در این توافق را نخواهد داد.
به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، توافق آتش بس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را از منظر بشردوستانه مفید ارزیابی کرد.
وی در این باره افزود: روسیه مشتاق همکاری بیشتر با کمیته بین المللی صلیب سرخ در منطقه قره باغ کوهستانی است.
لاوروف با توجه به مداخلات فرانسه و آمریکا برای تغییر توافق قره باغ، ادامه داد: همه تلاش خود را برای جلوگیری از اقداماتی که هدفشان بازنگری در توافق خاتمه درگیری در قره باغ است؛ به کار خواهیم بست.
اسپانیا فروش سلاح به ارمنستان و جمهوری آذربایجان را متوقف میکند
کنگره اسپانیا پیش نویس لایحه تعلیق فروش سلاح و تجهیزات نظامی به دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان تا زمان تداوم مناقشه قره باغ را تصویب کرد.
به نقل از نشریه «آ ب ث»، کمیسیون توسعه همکاریهای بین المللی کنگره اسپانیا پیش نویس لایحه تعلیق فروش سلاح و تجهیزات نظامی به دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان را تصویب کرد.
بر اساس این لایحه مادامی که دو کشور بر سر مسئله قره باغ درگیر اختلاف و تنش هستند، فروش سلاح از سوی اسپانیا متوقف خواهد بود.
لایحه توقف فروش سلاح به باکو و ایروان در بحبوحه اختلافات میان این دو کشور به پیشنهاد «جان اینیاریتو» نماینده کنگره و از اعضای ائتلاف بیلدو (Bildu) با وجود رای مخالف حزب مردمی (PP) و همچنین رای ممتنع حزب ووکس (VOX) به تصویب رسید.
سازمان امنیت و همکاری اروپا متشکل از نمایندگان 11 کشور عضو این سازمان از سال 1992میلادی برای حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به اعضای خود توصیه کرد که به صورت اختیاری نسبت به تحریم فروش سلاح به هر دو کشور اقدام کنند. با این حال میزان فروش تجهیزات دفاعی از کشور اسپانیا به جمهوری آذربایجان در سال 2019 به حدود 19 میلیون یورو رسید.
درگیریهای نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از 6 مهرماه گذشته آغاز شده است. به ابتکار روسیه، بامداد دهم نوامبر (20 آبان) سندی برای تحقق آتشبس کامل و رفع تمام خصومتها در منطقه درگیری قرهباغ به امضای «علیاف»، «پاشینیان» و «پوتین» رسید.
وظیفه نظارت بر رعایت آتش بس بین دو طرف را نیروهای صلحبان ارتش روسیه به عهده دارد.
مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ کوهستانی در سال 1988 میلادی آغاز شد و در سال 1992 به درگیری نظامی کشید.
بر اثر این مناقشه که در سال 1994 به برقراری آتس بس میان طرفین مناقشه انجامید، منطقه قره باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان همجوار آن تحت کنترل نیروهای ارمنی درآمد. / ایرنا