خبرگزاری آریا-سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه تحولات منطقه قره باغ را به دقت رصد میکنیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران حضور نیروهای تکفیری در این منطقه را تحمل نخواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا،ابوالفضل عمویی با اشاره به توافق آتش بس بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان گفت: این توافق به نحوی خواسته جمهوری اسلامی ایران را هم تامین میکند و به طرح صلحی که پیش از این جمهوری اسلامی ایران ارائه داده بود، نزدیک است.
این کارشناس مسائل سیاسی در عین حال گفت: بندهای 9 و 10 این توافق ابهاماتی دارد که باید روشن شود و در کمیسیون هم تاکید شده باید منافع و امنیت جمهوری اسلامی ایران حفظ شود.
عمویی با بیان اینکه ایران روند اجرای این توافق رصد میکند، ادامه داد: کریدوری که قرار است بین جمهوری آذربایجان و نخجوان احداث شود، به ما اعلام شده که مرزهای بین المللی تغییر نخواهد داد ولی نحوه اجرای این کریدور و منافع جمهوری اسلامی در این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.
بر اساس بند 9 این توافق تمامی محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل در منطقه رفع انسداد شدهاند. جمهوری ارمنستان به منظور سازماندهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را فراهم میکند. کنترل ارتباطات حمل و نقلی تحت کنترل سرویس خدمات مرزی FSB روسیه خواهد بود.
همچنین بر اساس بند 10 با توافق طرفین، ساخت محورهای حمل و نقل جدید برای متصل کردن جمهوری خودمختار نخجوان به مناطق غربی جمهوری آذربایجان انجام خواهد شد.
عمویی با اشاره به حساسیت جمهوری اسلامی ایران به حضور نیروهای تکفیری در منطقه افزود: یکی از حساسیتهای جمهوری اسلامی ایران حضور نیروهای تکفیری در منطقه است و این نیروها تاکنون در هر کشوری که بودند مخرب امنیت آن کشور محسوب شدند و جمهوری اسلامی حضور این نیروها در مرزهای خود را تحمل نخواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه حضور رژیم صهیونیستی در قرهباغ برای جمهوری اسلامی ایران حساسیت برانگیز است، گفت: باید طرفهای مورد مناقشه درقرهباغ به حساسیتها جمهوری اسلامی توجه کنند زیرا امنیت منطقه موضوعی به هم پیوسته برای همه کشورهای همسایه است و کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز به صورت جدی تحولات منطقه را دنبال میکند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به بررسی مناقشه قره باغ در کمیسیون امنیت ملی با حضور نمایندگان وزارت امور خارجه اظهارداشت: این موضوع همچنان در دستور کار کمیسیون قراردارد. زیرا بخشی از مردم ما با جمهوری آذربایجان و ارمنستان پیوند مردمی دارند و نمایندگان مجلس این موضوع را با حساسیت و جدیت دنبال میکنند.
عمویی با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس از اصل آتش بس در قرهباغ حمایت میکنند، خاطرنشان کرد: کلیات دیدگاههای جمهوری اسلامی از طرفها درگیر در بعضی از بخشها مورد توجه قرار گرفته است و البته نیاز به گفت و گوی بیشتر احساس میشود.
به دنبال حدود 45 روز درگیری بین نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و نیروهای نظامی ارمنستان و بعد از آزادسازی مناطق اشغالی توافق آتش با بین دو طرف با نقش آفرینی روسیه حاصل شد.
بر اساس توافق امضا شده بین سه طرف، جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان در مواضع خود متوقف و نیروی حافظ صلح فدراسیون روسیه در امتداد خط تماس در قرهباغ و جمهوری ارمنستان مستقر میشود.
همچنین آوارگان و پناهندگان به خاک قره باغ و مناطق مجاور تحت کنترل کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برمیگردند و تبادل اسرای جنگی، سایر افراد بازداشت شده و اجساد کشته شدگان انجام میشود. در همین راستا کنترل ارتباطات حمل و نقل، با کمک مقامات سرویس مرزبانی روسیه انجام می شود.
تبادل 385 مورد از اجساد قربانیان نزاع در قرهباغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان
سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که از 13 نوامبر تاکنون 385 جسد متعلق به قربانیان نزاع در قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان مبادله شده است.
به گزارش آرتی عربی، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاکنون 385 جسد متعلق به قربانیان درگیری نظامی اخیر در قره باغ را تبادل کردهاند.
او گفت: این تعداد اجساد متعلق به هر دوطرف می باشد که از 13 نوامبر تاکنون تبادل شده است.
زاخاروا افزود: در پنج روز گذشته نیز 3054 غیرنظامی که از ساکنان قره باغ بودند با نظارت مسئول امور آوراگان سازمان ملل به خانه های خود بازگشتند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد که مسکو به ارتباط مستمر با دولت های آذربایجان و ارمنستان برای هماهنگی فعالیت در مرحله پس از تشدید از تنش ادامه می دهد و حمایت از مقدسات و مکان های میراث فرهنگی در قرهباغ از اهمیت بالایی در دستورکار این ارتباطات برخوردار است.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز (پنجشنبه) در بیانیه ای تاکید کرد که خروج عناصر مسلح بیگانه از قرهباغ ضروری است و جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به پایبند بودن به توافق آتشبس فراخواند.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نهم نوامبر برای آتش بس فراگیر در قره باغ با میانجیگری روسیه توافق کردند و اعلامیه ای سه جانبه در این خصوص امضا کرده و از ده نوامبر این توافق اجرایی شد.
براساس این توافق طرفین باید نیروهای خود را در مواضع کنونی متوقف کنند و نیروهای حافظ صلح روسیه در خط مشترک میان طرفین و گذرگاه ارمنستان و قره باغ مستقر شوند و موانع آمد و شد و تبادل اسرا میان طرفین برداشته شود و آوارگان به مناطق زندگی خود بازگردند.
اتحادیه اروپا: عناصر مسلح باید از قرهباغ خارج شوند
اتحادیه اروپا با تاکید بر ضرورت خروج عناصر مسلح بیگانه از منطقه مورد مناقشه قرهباغ اعلام کرد که که از دستیابی به راهحلی دائمی برای این بحران حمایت می کند.
به گزارش اسپوتنیک، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (پنجشنبه) در بیانیه ای تاکید کرد که خروج عناصر مسلح بیگانه از قرهباغ ضروری است و جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به پایبند بودن به توافق آتشبس فراخواند.
در این بیانیه آمده است: از آتش بس اعلام شده و دستیابی به آن که با میانجیگری روسیه در اقلیم ناگورنو-قره باغ استقبال می کنیم و از تمامی عناصر مسلح بیگانه می خواهیم که هر چه سریعتر از این منطقه خارج شوند.
جوزپ بورل بار دیگر تاکید کرد که برای دستیابی به راه حلی نهایی و دائمی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان درباره بحران قره باغ، از گروه مینسک که وابسته به سازمان امنیت و همکاری در اروپاست، حمایت می کند.
او از تمامی طرف ها خواست برای ممانعت از ایجاد هر گونه خسارت جانی به صورت کامل به آتش بس اعلام شده پایبند باشند.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نهم نوامبر برای آتش بس فراگیر در قره باغ با میانجیگری روسیه توافق کردند و اعلامیه ای سه جانبه در این خصوص امضا کرده و از ده نوامبر این توافق اجرایی شد.
براساس این توافق طرفین باید نیروهای خود را در مواضع کنونی متوقف کنند و نیروهای حافظ صلح روسیه در خط مشترک میان طرفین و گذرگاه ارمنستان و قره باغ مستقر شوند و موانع آمد و شد و تبادل اسرا میان طرفین برداشته شود و آوارگان به مناطق زندگی خود بازگردند.
زاخارووا: ظریف و لاوروف دوشنبه در مسکو دیدار میکنند
سخنگوی وزارت خارجه روسیه از سفر وزیر خارجه ایران به مسکو طی هفته آتی خبر داد و موضوع این دیدار را صحبت درباره مسائل بینالمللی از جمله برجام و قرهباغ عنوان کرد.
به گزارش تاس، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه از برنامه سفر محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به مسکو برای دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خبر داد.
این سفر برای دوشنبه هفته آینده تدارک دیده شده است و به گفته زاخارووا، چهارمین سفر ظریف به مسکو طی سال 2020 تلقی میشود.
مسئله قرهباغ، برجام، سوریه، افغانستان و منطقه خلیج فارس از جمله محورهای رایزنی ظریف و لاوروف در مسکو عنوان شده است.
این در حالی است که مسائل دوجانبه از جمله اجرای پروژههای مشترک در بخشهای انرژی و حمل و نقل و چشم انداز ارتقای روابط فرهنگی، از دیگر موضوعات قابل بحث در این سفر خواهد بود.
چین از آتشبس قره باغ استقبال کرد
وزیر امور خارجه چین اعلام کرد این کشور از توافق آتشبس میان آذربایجان و ارمنستان که با وساطت روسیه به دست آمده است استقبال میکند. 0
«وانگ ییی» وزیر امور خارجه چین از توافق آتشبس در منطقه قره باغ استقبال کرد.
او در این خصوص اظهارداشت: ارمنستان و جمهوری آذربایجان با وساطت فعال و مثبت روسیه، 10 نوامبر درگیریها را به حالت تعلیق در آوردند. طرف چینی این موضوع را تأیید و از آن استقبال میکند. وزیر امور خارجه چین به نوبه خود ابراز امیدواری کرد: وضعیت در این منطقه همچنان بهبود یابد.
وانگ ییی گفت: چین آمادگی پیوستن به تلاشهای جامعه بین المللی را دارد و به ایفای نقشی سازنده برای حل و فصل مسئله قره باغ ادامه خواهد داد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان 9 نوامبر در مورد قطع کامل جنگ در قره باغ بیانیه مشترکی امضاء کردند. براساس این توافق، طرفهای آذربایجانی و ارمنی در مواضع اشغالی خود متوقف میشوند و هزار و 960 نیروی حافظ صلح روسیه در منطقه مستقر خواهند شد.
روسیه: غرب برای شکست توافق قره باغ تلاش می کند
سرگئی نارشکین رییس سرویس اطلاعات خارجی روسیه، آمریکا و کشورهای اروپایی را به تلاش برای شکست توافق در قره باغ و ازسرگیری جنگ در این منطقه متهم کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، نارشکین روز چهارشنبه گفت: برخی کشورهای غربی تلاش می کنند تا آتش مناقشه در قره باغ را دوباره برافروزند تا روسیه را از منطقه قفقاز جنوبی بیرون کنند.
وی افزود: بر اساس اطلاعات ما، برخی کشورهای غربی از طریق کانال های موجود ملی گرایان ارمنی و آذربایجانی را تحریک می کنند تا توافق های برای صلح و برقراری آتش بس بی اعتبار شود.
به گفته رییس سرویس اطلاعات خارجی روسیه، تلاش می شود تا مردم ارمنستان را متقاعد کنند که صلح در قره باغ شکست ایروان است. به نوبه خود به مردم آذربایجان می گویند که کرملین پیروزی را از آنها دزدید.
نارشکین معتقد است که کشورهای عضو ناتو ناراحت هستند که اقدامات نظامی در قره باغ با میانجی گری روسیه متوقف شده است. در واقع این اقدام، تلاش های چندساله آنها برای خارج کردن روسیه از قفقاز جنوبی را بر باد داد.
روسیه هفته گذشته در چارچوب توافق با ارمنستان و جمهوری آذربایجان واحدهای صلح بان به قره باغ اعزام کرده است و قرار است در مجموع یکهزار و 600 نیروی نظامی روس در این منطقه مستقر شود.
به ابتکار روسیه، روز دهم نوامبر (20 آبان) سندی برای تحقق آتشبس کامل و رفع تمام خصومتها در منطقه درگیری قرهباغ به امضای «علیاف»، «پاشینیان» و «پوتین» رسید.
سنای فرانسه در قانون به رسمیت شناختن استقلال قره باغ بازنگری میکند
تعدادی از سناتورهای فرانسه طرحی را به مجلس سنای این کشور ارائه دادند تا در قانون به رسمیت شناختن جمهوری خودخوانده قره باغ بازنگری صورت گیرد.
به نقل از سایت مجلس سنای فرانسه، این مجلس لایحهای را بررسی میکند که براساس پیشنهاد تعدادی از سناتورها درباره به رسمیت شناختن جمهوری خودخوانده قره باغ توسط دولت فرانسه ارائه شده است.
برونو رٌتایو، یکی از سناتورهای پیشنهاد دهنده این قطعنامه، در صفحه توییتر خود اعلام کرد: "سنا قطعنامهای را درباره پیشنهاد به رسمیت شناختن استقلال قره باغ توسط جمهوری فرانسه بررسی میکند".
وی همچنین با منتشر کردن تصویری از سخنان شارل دوگل که در سال 1941 در دمشق ایراد کرد، نوشت: "فقط استقلال این جمهوری میتواند حقوق و آزادیهای مردم قره باغ را در برابر توسعه طلبی اسلامگرای ترکیه به طور دائمی و ماندگار تضمین کند".
در متن تصویری سخنان شارل دوگل آمده است: "شما مردم اندک، غنی از فرهنگ و تاریخ هستید؛ بشریت به شما بسیار مدیون است و امروز من مطمئن هستم که از این تعداد کم بازمانده، جوانان شجاعی خواهند آمد که ارمنستانی امن، آزاد و مستقل میسازند".
پیشتر فرانسه حمایت خود را از ارمنستان در درگیریهای منطقه قره باغ اعلام کرده بود.
تظاهرات شهروندان ارمنستان علیه توافق بر سر قره باغ
شهروندان ارمنستان در اعتراض به توافق میان دولت این کشور و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره باغ تظاهرات کردند.
به گزارش شبکه راپتلی، صدها نفر از شهروندان ارمنستان روز چهارشنبه با حضور در خیابانهای ایروان پایتخت این کشور و تجمع در میدان آزادی پایتخت به توافق نیکلای پاشینیان نخست وزیر با جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره باغ اعتراض کردند.
پلیس شهر ایروان هم با توجه به اعلام قانون نظامی در ارمنستان با حضور در کنار معترضان از آنها درخواست میکرد که به اعتراضهای شان پایان بدهند. اما معترضان بدون توجه به هشدارهای پلیس چند ساعت در نزدیکی ساختمان تئاتر آکادمیک ملی ارمنستان تجمع کردند.
بر اساس این گزارش، روز چهارشنبه همچنین گروهی از حامیان نیکلای پاشینینان نخست وزیر ارمنستان هم در میدان جمهوری شهر ایروان تجمع کردند.
نخست وزیر ارمنستان با حضور در میدان جمهوری ایروان از مردم خواست به تجمع شان پایان بدهند و منطقه را ترک کنند.
اعتراضها در ایروان زمانی شروع شد که ارمنستان و جمهوری آذربایجان درباره امضای طرح پیشنهادی روسیه برای پایان دادن به درگیریها در منطقه مورد اختلاف قره باغ با هم به توافق رسیدند.
بر اساس این توافق، کنترل مناطقی که در درگیریهای اخیر به دست نیروهای جمهوری آذربایجان افتاده است به این کشور واگذار میشود.
انتظار میرود ماه آینده ارمنستان کنترل مناطق بیشتری را به جمهوری آذربایجان واگذار کند.