خبرگزاری آریا- مسئول تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات هستهای برجام، در مصاحبهای برخی موانع بر سر راه احیای این توافق را یادآوری کرد و گفت این توافق یک شبه احیا نمیشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، «وندی شرمن»، مسئول تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) روز گذشته در مصاحبهای در خصوص احتمال احیای توافق هستهای برجام صحبت کرد.
شرمن در پاسخ به این سؤال که آیا برجام با توجه به خروج ترامپ از آن، برای آمریکا باقی مانده تا دولت احتمالی بایدن بتواند به آن بازگردد گفت: «هیچ شکی نیست که برنامه جامع اقدام مشترک اکنون مانند زمانی که از آن خارج شدیم نیست، اما اقداماتی که ایران انجام داده تقریباً قابل بازگشت است. آنچه رئیس جمهور منتخب، بایدن گفته این است که اگر ایران بار دیگر از این توافق به طور کامل تبعیت کند دولت او نیز به این توافق بازخواهد گشت. این اتفاق ساده نخواهد بود.»
وی با بیان اینکه «من امیدوارم که بایدن با اروپا در این خصوص صحبت کند مدعی شد، فرانسه، آلمان، انگلیس و کشورهای اتحادیه اروپا و همچنین روسیه و چین این توافق را با یکدیگر حفظ کردهاند مخصوصاً اروپا که واقعاً به آن پایبند بوده است!»
شرمن در ادامه تصریح کرد که احیای برجام به هیچ وجه آسان نیست و در طول یک شب اتفاق نخواهد افتاد.
وی در ادامه به انتخابات ریاستجمهوری ایران در خرداد ماه اشاره کرد و موقعیت بازگشت به این توافق هستهای را پیچیده خواند که به اقدامات و تلاشهای زیادی نیاز دارد.
مسئول تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات برجام همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا مسائل ادعایی برنامه موشکی ایران و پشتیبانی از نیروهای تحت حمایت آن در منطقه نیز باید در کنار برجام در نظر گرفته شود گفت: «برجام برای کنترل برنامه هستهای ایران است تا مطمئن شویم برنامه هستهای آنها صلحآمیز است و نمیخواهند بمب هستهای بسازند.»
وی در ادامه مدعی شد: «ما همیشه بر این عقیده بودهایم که اگر ایران به بمب هستهای دست یابد این کشور میتواند برای ما و متحدانمان در مقابل ما بایستد و شرایط را برای ما بد سازد.»
شرمن همچنین ادعا کرد: «ما به این عقیده رسیدهایم که باید بر پایه همین توافق با رفتارهای بدخواهانه ایران در منطقه، مسئله حقوق بشر آن و به زندان انداختن مردم به زندان و گسترش برنامه موشکی این کشور مقابله کنیم. ما به این فکر افتادیم که ما میتوانیم این موضوعات را مسائل اصلی و پایه در آینده قرار دهیم.»
وندی شرمن در ادامه صحبتهای خود برجام را یک توافق پایه دانست و گفت که در پی هر توافق کنترل تسلیحاتی، توافقات دیگری نیز خواهند آمد.
پیش از این «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا در مصاحبهای گفته بود تغییر سیاستهای دونالد ترامپ توسط جو بایدن زمانبر است و فورا صورت نخواهد گرفت.
باراک اوباما که با واشنگتنپست مصاحبه میکرد گفت سیاست خارجی دونالد ترامپ موجب وارد شدن لطمه به آمریکا شده، اما «جو بایدن» تیم مناسبی برای خارج کردن واشنگتن از این وضعیت دارد.
روزنامه واشنگتنپست نوشته یکی از برنامههای جو بایدن بازگرداندن آمریکا به توافق جوی پاریس و توافق هستهای ایران به فاصله کوتاهی بعد از ورود به کاخ سفید است.
به نوشته واشنگتنپست، اوباما به چرخشهایی از این قبیل که در دوران ترامپ صورت گرفته اشاره کرد و گفت، چنین اقداماتی «میتوانند موانعی را بر سر راه ورود به توافقات ایجاد کنند، به گونهای که نمیتوان کاملاً اطمینان داشت که آیا دولت بعدی این سیاستها را تغییر خواهند داد یا خیر؟»
او گفت: «لطماتی وارد شده که خارج شدن از آنها زمانبر خواهد بود. اما شکی وجود ندارد که جو آدمهای مناسب را برای انجام این کار دارد و من کاملاً مطمئنم که او میتواند این کار را انجام دهد، فقط ممکن است این اتفاق، فوری رخ ندهد.»
طرح بایدن برای توافق با ایرانیک نشریه صهیونیستی مدعی شده که جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا و نزدیکان وی طرحی برای توافق جدید با ایران آماده کرده اند.
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» روز چهارشنبه و در شماره جدید خود به نقل از مقام های سعودی نوشته، مقامات ریاض مطمئن هستند که بایدن و نزدیکان وی در دولت آینده آمریکا طرح جدیدی را برای توافق با ایران آماده کرده اند.
روزنامه اسرائیل هیوم همچنین از قول مقام های سعودی خاطرنشان کرده که مساله اصلی مورد بحث «بنیامین نتانیاهو» و «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان ایجاد جبهه ای علیه دولت بایدن است.
این نشریه خاطرنشان کرده که ریاض در موضوع تهدید ایران، اسرائیل را مهمترین متحد خود می داند.
از سوی دیگر، «اتمار آیخنر»، تحلیلگر سیاسی روزنامه «یدیعوت آخرونوت»، با اشاره به سفر مخفیانه نتانیاهو به عربستان و دیدار وی با ولیعهد سعودی گفت که این دیدار پیامی از جانب اسرائیل و عربستان به چند طرف است، ازجمله پیامی است به ایران و خاورمیانه با این مضمون که وقتی پای ایران درمیان باشد عربستان و اسرائیل در یک محور قرار دارند.
وی افزود که این دیدار پیامی هم به بایدن و دولت او دارد، به این معنا که عربستان آماده عادیسازی روابط با اسرائیل است و نیز این مضمون مهمتر که اگر بایدن بخواهد سیاستهای آمریکا در قبال ایران را تغییر دهد، عربستان و اسرائیل در برابر آن خواهند ایستاد.
تعیین شروط جدید برای برجامسه کشور اروپایی در حال تعیین شروطی جدید برای برجام هستند و به تغییر دولت در آمریکا چشم دوخته و گوش سپرده اند.
بعد از 64 ماه از امضای برجام و 20 ماه از طرح موسوم به اینستکس ساز و کار اروپاییها برای تجارت با ایران بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای، اکنون سه کشور اروپایی در حال تعیین شروطی جدید برای برجام هستند و به تغییر دولت در آمریکا چشم دوخته و گوش سپرده اند.
وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه به میزبانی برلین و پشت درهای بسته گفتگو کردند و پیش از آن وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرد موضوع اصلی موشکهای هستهای و نقش منطقهای ایران است.
در نشست روز دوشنبه وزرای خارجه سه کشور اروپایی باقی مانده در برجام، در خصوص توافق با ایران پس از انتقال قدرت در آمریکا اظهار امیدواری کردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، نشست روز دوشنبه وزرای خارجه سه کشور اروپایی باقی مانده در برجام بدون اعلام قبلی برگزار شد.
وزارت امور خارجه آلمان با انتشار بیانیهای ضمن اعلام خبر فوق، تصریح کرد که در این نشست وزاری خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا وضعیت کنونی برجام را مورد ارزیابی قرار دادند و در گفتگوهای خود نسبت به دمیده شدن جان تازهای به این توافق بین المللی پس از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا ابراز امیدواری کردند.
انتقاد ظریف از ناتوانی اروپا در عمل به تعهدات برجامیوزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی تلفنی با همتای سوئدی ضمن انتقاد از ناتوانی اروپا در عمل به تعهدات برجامی، به سوئد توصیه کرد استقلال و حاکمیت خود را قربانی سیاستهای زورگویانه و ظالمانه آمریکا نکند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و خانم «آنه لینده» وزیر خارجه سوئد عصر دیروز (سهشنبه) در تماسی تلفنی، آخرین تحولات بینالمللی، موضوعات مربوط به برجام، روابط دوجانبه و کنسولی بین دو کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
ظریف در این تماس با اشاره به تحریمهای غیرقانونی و غیرعادلانه ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، از ناتوانی کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات خود در برجام انتقاد کرد و به وزیر امور خارجه سوئد توصیه کرد استقلال و حاکمیت خود را قربانی سیاستهای زورگویانه و ظالمانه آمریکا نکنند.
واکنش ایران: نباید مذاکرات جدیدی شروع شودرییس دفتر رییس جمهوری با تاکید بر این که نباید مذاکرات جدیدی برای برجام شروع شود، خاطرنشان کرد، مذاکرات برجام در گذشته انجام شده و مراحل خود را هم در ایران و هم در کشورهای مختلف طی کرده است.
محمود واعظی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به اظهارات رییس جمهوری درباره نتایج انتخابات آمریکا گفت: امروز نه تنها ایران بلکه بسیاری از کشورهای جهان و حتی متحدان آمریکا مانند اروپایی ها از رفتن کسی که 4 سال رئیس جمهور آمریکا بوده اما نه با سیاست آشنایی داشته و نه چارچوب و اصول درستی داشته خوشحال هستند.
رییس دفتر رییس جمهوری یادآورشد: این شخص با تصمیمات لحظهای خسارت هایی را هم برای کشورش به وجود آورده و هم باعث شده در ارتباط با نظم و روابط بین الملل مشکلاتی به وجود آید. از جمله در حوزه خاورمیانه و فشارهای شدیدی که در سه سال گذشته بر ملت بزرگ ایران آورده است.
واعظی افزود: طبیعی است ما هم از شکست ایشان استقبال کردیم اما اینکه ما به دولت بعدی آمریکا خوشبین باشیم، چنین صحبتی الان در دولت نیست. واقعیت آن است که ما به هیچ دولتی خوشبین نیستیم مگر اینکه ببینیم در عمل چه کار می نند. خود آنها در مبارزات انتخاباتی موضوعاتی را اعلام کردند و ادبیات و لحن شان و سیاستهایی که میخواهند اتخاذ کنند، نسبت به ترامپ متفاوت است.
وی با بیان اینکه هنوز نه کسی مذاکرهای کرده و نه تماس داشته است، افزود: معتقدم برداشتها در داخل ایران بر اساس اظهاراتی است که از سوی کابینه یا همراهان دولت جدید آمریکا اعلام شده است و بر فضای کشور از نظر اقتصادی و بازار دلار، سکه و مسائل دیگر اثرگذار بوده است که در آینده بیشتر هم خواهد بود.
واعظی در پاسخ به سوالی درباره اعضای تیم سیاسی دولت جدیدآمریکا هم گفت: امروز آقای رئیسجمهور گفتند ما نمیخواهیم بنشینیم و بند به بند درباره برجام مذاکره کنیم آنها به تعهدات خودشان عمل نکردند ما هم تعهدات خودمان را در 5 مرحله کاهش دادیم. آقای رئیسجمهوری اعلام کردند که اگر آنها به آنچه که در 20 ژانویه 2017 بوده یعنی روزی که ترامپ بر سر کار آمده، برگردند ما هم آمادگی داریم که به آن تاریخ برگردیم.
وی با بیان اینکه ما نباید به گونهای رفتار کنیم که مذاکرات جدیدی برای برجام شروع شود، گفت: مذاکرات برجام در گذشته انجام شده و به چارچوبی رسیده و این چارچوب مراحل خود را هم در ایران و هم در کشورهای مختلف طی کرده است.
رییس دفتر رییس جمهوری یادآورشد: اتفاقی که افتاده این بوده که کشورها به ویژه آمریکا به تعهدات خودشان عمل نکردند این مهمترین کار ما هست. یعنی مهمترین شرط ما این است آنچه که در برجام تعهدات کشورها هست باید محترم شمرده شود هم برای ما و هم برای کشورهای عضو.