خبرگزاری آریا- یکی از مهمترین خبرهایی که این روزها همچنان مورد توجه رسانههای جهان قرار گرفته، ترور دانشمند هسته ای ایران است.
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری آریا؛ ترور محسن فخری زاده روز جمعه هفتم آذرماه در آبسرد دماوند به وسیله انفجار و شلیک انجام شده است. به گفته شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی اینبار دشمنردر این ترور از سبک و شیوهای کاملا حرفهای، تخصصی و جدید استفاده کرد و متاسفانه موفق شد.
اما پس از گذشت 4 روز از این حادثه، ترور دانشمند هسته ای ایران همچنان مورد توجه رسانه های جهان است. در ادامه نگاه متفاوت رسانه های جهان به این موضوع را می خوانید؛
نشریه «اکونومیست»، نشریه انگلیسی نوشته است: ترور دانشمند ایرانی، برنامههای جو بایدن برای خاورمیانه را با دشواری مواجه میکند.
«گاردین»، روزنامه دیگر انگلیسی نوشته است: آیا ایران، پس از ترور دانشمند ایرانی، درصدد تلافی خواهد بود؟
انتقاد گروه حامی صهیونیستها در آمریکا از ترور شهید فخریزاده
جرمی بن امی، رئیس گروه جی استریت که یک لابی حامی رژیم صهیونیستی در آمریکا به شمار میآید با انتشار بیانیه ای به ترور جنایتکارانه شهید محسن فخری زاده دانشمند برجسته کشورمان در حوزه دفاعی و هستهای واکنش نشان داد و از آن انتقاد کرد.
در این بیانیه که روی وب سایت رسمی این گروه قرار گرفته، آمده است: به نظر می آید که ترور دانشمند هستهای برجسته ایرانی تلاشی برای از بین بردن توانایی دولت جو بایدن (رئیس جمهور منتخب آمریکا) برای پیوستن دوباره به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و به علاوه نابودی فرصت های آتی برای دیپلماسی، چه از طریق محدود کردن آزادی عمل مقامات ایرانی خواستار احیای توافق هسته ای و چه از طریق تشدید تنش ها است که می تواند به درگیری نظامی منجر شود.
در ادامه این بیانیه آمده است: اینطور به نظر می رسد که مخالفان برجام برای از بین بردن همیشگی این توافق از هیچ تلاشی فرو گذار نمی کنند، درحالیکه بارها به آنها ثابت شده است که درخصوص موفقیت توافق هسته ای و همچنین عواقب فاجعه بار نقض آن توسط دونالد ترامپ اشتباه کرده اند.
جرمی بن امی همچنین آورده است: واقعیات خود بیانگر همه چیز است. ایران در حال حاضر 12 برابر بیشتر از زمانی که ترامپ روی کار آمد، اورانیوم غنی شده دارد. نیروهای این کشور به طور آشکار نیروهای آمریکایی را هدف شلیک موشک قرار داده اند. مردم ایران نیز که در شرایط اپیدمی کرونا از تحریم های ظالمانه رنج می برند، آمریکا را مسبب وضعیت کنونی شان می دانند.
وی در بیانیه خود تصریح کرد: خوشبختانه تغییر در راه است. اما برای آنکه رئیس جمهور منتخب آمریکا فرصت واقعی برای بازگرداندن برجام داشته باشد، سایرین می بایست در هفته های باقی مانده از دولت شکست خورده ترامپ گام هایی بردارند.
رئیس جی استریت افزود: ما از کنگره می خواهیم تا نشان دهد که حامی دیپلماسی برای مقابله با ایران است، این دیپلماسی با بازگشت به برجام آغاز می شود. ما همچنین از متحدان خود در سراسر جهان می خواهیم که خویشتندار باشند و از هر اقدامی که منجر به تشدید تنش ها خواهد شد، پرهیز کنند. ما از دولت ایران نیز می خواهیم به این ترور تحریک آمیز پاسخی ندهد و تا روی کار آمدن رهبری مسئول و با صلاحیت در آمریکا خویشتنداری کند.
کرواسی ترور شهید فخریزاده را محکوم کرد
پرویز اسماعیلی سفیر کشورمان در کرواسی در توییتی نوشت: در پی اقدام تروریستی اخیر در به شهادت رساندن دکتر محسن فخریزاده ؛ دولت کرواسی این اقدام را محکوم و خواستار خویشتن داری از هر گونه عملی شد که موجب بی ثباتی در منطقه میشود.
مدیر کل سیاسی وزارت خارجه کرواسی نیز در گفتوگوی تلفنی با اینجانب بر این موضع تاکید کرد.
پیامهای محکومیت ترور شهید فخری زاده از سوی دولت اردن
عمر عیاصره، نماینده پارلمان اردن در مطلبی که روزنامه العربی الجدید آن را منتشر کرده در رابطه با موضع اردن در محکوم کردن ترور شهید محسن فخری زاده گفت: تصمیم دولت اردن در محکومیت دانشمند دفاعی و هستهای ایران تصمیم درستی بود و انسجام مواضع اردن در مخالفت با ترور و عملیات تروریستی الزامی است.
وی گفت: از دیدگاه اردن ترور شخصیتی مثل فخری زاده می تواند منجر به تنش های شدیدی شود و در نهایت باعث بروز جنگی شود که با تغییرات بزرگ دولت در کاخ سفید تناسب نداشته باشد. اردن خواست این پیام را به همه طرف ها از جمله ایران و اسرائیل برساند که خواهان خویشتنداری است به ویژه اینکه برخی ها بر این باورند که اسرائیل می خواهد دولت ترامپ در هفتههای پایانی کار خود ضربهای وارد کند.
عیاصر که نویسنده و روزنامه نگار نیز هست، تاکید کرد: این ترور تنش شدیدی را ایجاد می کند که اسرائیل آن را رهبری می کند و می خواهد دولت ترامپ را نیز در ورطه آن بیندازد بنابراین اردن تلاش می کند که به ایران بگوید ما با شما ابراز همبستگی می کنیم و تصمیم عاقلانه بگیرید و در دام اسرائیل نیفتید.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: محکوم کردن ترور محسن فخری زاده از سوی اردن پیام دیگر نیز برای اسرائیل و دیگر کشورهای منطقه دارد و محتوای پیام این است که ایده نشستن بر میز اسرائیل به دلیل تهدیدات ایران نیازمند بازنگری های عمیق است. بنابراین پیام محکومیت اردن پیام های زیادی دارد.
عمر عیاصره در پایان گفت: همه ما منتظر رفتارهای دولت ترامپ در هفتههای آخر آن هستیم و ترور و سفر کوشنر به منطقه دو امر نگران کننده هستند و امیدواریم که این مرحله به خیر بگذرد و تصمیماتی اتخاذ نشود که ماموریت بایدن را به خطر بندازد.
واکنش عربستان به ترور دانشمند هستهای ایران
عبدالله المعلمی نماینده دائم عربستان در سازمان ملل در واکنش به ترور محسن فخری زاده، دانشمند هستهای ایران گفت: ما به طور مطلق سیاست ترور را تایید نمی کنیم و از دست رفتن یک دانشمند مسلمان را خسارتی برای تمام امت اسلامی می دانیم. ما همزمان خواهان عدم تشدید تنش و واکنش های احساسی هستیم زیرا این امور به نتایج مثبت نمی انجامد.
وی در عین حال مدعی شد: ما همچنین از ایران می خواهیم که حسن نیت خود در برنامه هسته ای را اثبات کند تا دانشمندان و شهروندان ایران در معرض خطر قرار نگیرند. بنابراین ضروری است که ایران اهداف خود از برنامه هسته ای را مشخص کند و تسلیم خواسته های بین المللی در این امر باشد.
المعلمی در پاسخ به این سوال که برخی ها می گویند این عملیات نتیجه نشست محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در شهر نیوم بوده است گفت: همان طور که وزیر خارجه سعودی گفت این نشست از اصلا برگزار نشد و این اخبار صحت ندارد.
نماینده عربستان سعودی در پاسخ به این سوال که با توجه به این مقوله که "بعد از شدید شدن مشکلات فرجی حاصل می شود" آیا به نظر شما بعد از ترور محسن فخری زاده و سردار سلیمانی و روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا که خواهان عادی سازی امور است، اختلافات میان کشورهای عربی حاشیخ خلیج فارس و ایران حل خواهد شد، گفت: همه ما خواهان عادی شدن امور هستیم، همه ما خواهان کاهش تنش هستیم، همه ما به دنبال ایجاد همکاری و روابط بر اساس حسن همجواری و احترام متقابل و عدم دخالت در امور دیگران هستیم. این فقط خواسته بایدن نیست این خواسته ما هم هست اما این امر نیازمند این است که همه طرف ها رغبت داشته باشند نه اینکه یک طرف رغبت داشته باشد و طرف دیگر همچنان تهدید کند، به طور مداوم موشک شلیک کند و از سرکشها و تروریست ها حمایت کند. من ارتباطی بین این مساله و ترور دانشمند هسته ای ایران نمی بینم و همانطور که اول گفتم ما ترور این دانشمند را محکوم می کنیم و به شکل مطلق سیاست ترور را نمی پذیریم.
وی در رابطه با پیشنهاد توافق عدم تعرض که از سوی ایران مطرح شد هم گفت: آخرین شخصی که پیشنهاد توافق عدم تعرض را مطرح کرد صدام حسین بود که چند روز قبل از حمله به کویت این پیشنهاد را مطرح کرد بنابراین ما به این پیشنهادات اعتمادی نداریم و ممکن است به تعرض منجر شوند، این دعوت به مذاکره ها و پیشنهادها تا زمانی که ایران سیاست ها و رفتارهایش در منطقه را تغییر ندهد بی نتیجه خواهد بود.
المعلمی مدی شد: سیاست های آمریکا در رابطه با ایران ثابت است و ربطی به شخصیت ها ندارد و آن سیاست این است که ایران به سلاح هسته ای دستیابی نداشته باشد، نقش سلطه گری در منطقه ایفا نکند و از تروریست ها در منطقه حمایت نکند. این مسائل اساسی هستند و دولت آمریکا چه در زمان ترامپ باشد و چه در زمان بایدن در این رابطه اختلاف نظر ندارند. بنابراین ما امیدوار هستیم که همکاری مستحکمی با رئیس جمهور آینده آمریکا در رابطه با سیاست های منطقه داشته باشیم.
وی در پاسخ به این سوال ها که برخی گزارشات می گویند که ایران هر چقدر به آن فشار وارد شود نفوذش در عراق، سوریه و یمن را بیشتر می کند و هرگاه دانشمندی ایرانی ترور شود سطح غنی سازی اورانیوم را بیشتر می کند، آیا شما موافق این دیدگاه هستید، گفت: نمی دانم که این گزارشات چه اندازه دقیق هستند اما اگر همچین گزارشاتی وجود داشته باشد نشان دهنده کوتاه نظری است و در این موارد نباید احساساتی تصمیم گرفت. اگر ایران این سیاست را در پیش گرفته است باید گفت که سیاست های ایران غیرمسولانه است ایران باید بازنگری کند و راه درست و عقلانی را انتخاب کند .
بحرین ترور شهید فخریزاده را محکوم کرد
وزارت خارجه بحرین در بیانیهای، ترور شهید محسن فخریزاده، دانشمند هستهای کشورمان را محکوم کرد.
در بیانیه وزارت خارجه بحرین بر ضرورت تلاشها در راستای کاهش تنشها و حفظ امنیت و ثبات در منطقه تاکید شده است.
در این بیانیه همچنین تاکید شده است که با توجه به شرایط منطقه، کشور بحرین تمام طرفها را به بیشترین سطح خویشتنداری دعوت میکند تا منطقه به سوی سطح جدیدی از تنش کشیده نشود.