خبرگزاری آریا- اگر آقای روحانی بتواند در دوره باقی مانده مذاکرات را آغاز کند و اتفاقا در دوره او بایدن به برجام برگردد، امیدواری اجتماعی خوبی بوجود می آید.
گروه سیاسی؛ زینب میرآخوری: فیاض زاهد، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با خبرنگار آریا پیرامون انتخابات 1400 و تاثیرات پیروزی بایدن و برجام بر این انتخابات اظهار داشت: مهمترین موضوع در حال حاضر بازگشت برجام است. به نظر می آید افکار عمومی خیلی امیدوار به فرد خاص و گشایش داخلی با وجود شرایط موجود اقتصادی و معیشتی حال حاضر نیستند. برجام همچنان یک عنصر تعیین کننده است به جهت اینکه اگر مذاکرات و برگشت آمریکا به برجام صورت بگیرد یک شوک روانی به اقتصاد وارد می شود. لذا اگر بشود دورنمایی برای روابط اقتصادی در بازار ایران و کشورهای صاحب تکنولوژی فراهم کرد و امکان فروش نفت ایران به بهترین شکل فراهم شود، ثباتی به اقتصاد ایران وارد می شود و مردم را به بهبود شرایط امیدوار می کند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه افزود: ظرفیت های داخلی در کشور ما و همه کشورها بدون داشتن روابط مطلوب باعث بهبود شرایط اقتصادی نمی شود. برای مثال؛ ژاپن پس از جنگ، هیچ کشوری به اندازه ژاپن با آمریکا دشمنی نداشته است، اولین کشوری هم بود که مستقیم به خاک آمریکا حمله کردند و جنگ آغاز شد. لذا فکر می کنم از آنجایی که ناامیدی از بهبود شرایط معیشتی و اقتصادی در کشور بالاست و نرخ مشارکت در انتخابات هم در حال حاضر نرخ بالایی نیست. لذا برجام نقطه درخشنده ای در این رابطه است. چراکه اگر قرار بود ظرفیت ها و اقتصاد داخلی ما پاسخگو باشد،در این چند سال باید تاثیرش مشاهده می شد.
زاهد تاکید کرد: مردم از میزان ظرفیت، نحوه قانونگذاری، نظام مالیاتی،ظرفیت های بخش خصوصی و نگاه حاکمیت به مردم آگاه هستند. شاید شخصی مانند آقای قالیباف بگوید اگر من سرکار بیایم مشکلات را حل می کنم؛ اما سوال اینجاست که چطور می شود پلی را که با 600 یا 700 میلیارد تومان پایان داد با 7000 میلیارد فاکتور و بدهی به پایان رساند؟
وی خاطرنشان کرد: علت دیگری که نشان می دهد برجام همچنان مهم است، دشمنی های داخلی و خارجی هستند. اگر برجام مهم نبود تندروهای داخلی انقدر سنگ اندازی نمی کردند یا اگر بازگشت آمریکا و انجام توافق مجدد مهم نبود که دکتر فخری زاده شهید نمی شد و اسرائیل انقدر تلاش نمی کرد و عربستان اینهمه دست و پا نمی زد. لذا همه این موارد نشان دهنده اهمیت برجام هستند.
وی تصریح کرد: واقعیت این است که حاکمیت می خواهد با دولت آمریکا کار کند، این وضعیت گرگ و میش قابل تداوم نیست. همانطور که آقای ظریف گفتند تندورها به گونه ای رفتار می کنند و پیغام می فرستند که اگر می خواهید به نتیجه برسید باید شخصی مثل آقای سعید جلیلی پای مذاکره بنشیند، روایت و حدیث بخواند تا مذاکرات به نتیجه برسد که این موضوع اصلا ممکن نیست. نهاد عاقل حکومت در جمهوری اسلامی این را می داند. در جمهوری اسلامی یک نهاد هوشمند در رهبری این کشور داریم که علی رغم اینکه گاهی به تندروها میدان می دهد اما بازی خود را می کند. همانطور که در اواخر دوره آقای احمدی نژاد دیدیم که همان نهاد عاقل حکومت اجازه داد مذاکرات در عمان بدون اطلاع آقای احمدی نژاد آغاز شود. همان سیستم هنوز هوشمندی خود را دارد و می داند که چه مواردی به بقایش کمک می کند. در حال حاضر حاکمیت ارزیابی دقیق از مسائل اقتصادی، بحران های اجتماعی، ناکارآمدی و سوء نگرش مردم به حامیت را دارد. طبیعی است که باید کمک کنند به انتخاب رئیس جمهوری که امکان بازگشت ایران به عرصه بین الملل را فراهم می کند.
زاهد گفت: در هر صورت پیروزی بایدن در ایالات متحده بر انتخابات ایران 100درصد تاثیرگذار است. اگر آقای روحانی بتواند در دوره باقی مانده مذاکرات را آغاز کند و اتفاقا در دوره او بایدن به برجام برگردد، امیدواری اجتماعی خوبی بوجود می آید. مردم ایران همچنان به مدل های مصالحه جویانه و اقدامات آشتی جویانه برای حل و فصل مسائل در داخل نظام سیاسی امیدوار هستند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب اضافه کرد: اگر افکار عمومی باور کند و بپذیرد که آمدن فلان شخص می تواند به اوضاع موجود کمک کند، همچنان پای صندوق ها حاضر می شوند. موضوع این است که پالس حاکمیت به مردم ندهیم چراکه برای حاکمیت مشارکت مردم بسیار حائز اهمیت و کلیدی است. حاکمیت می داند که انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات مجلس و شوراها نیست. این انتخابات، انتخاباتی است که در آن هر زمان حاکمیت خواسته با اخذ آرای بالای مشارکت مردم به نوعی مشروعیت خود را به جامعه جهانی اعلام کند. ضمن اینکه اگر ایران بخواهد دوباره مذاکرات را آغاز کند نیازمند مشروعیت ملی و حمایت توده ای از ساختار مستقر از نظام سیاسی است. برای داشتن انتخاباتی پرشور با امثال آقایان قالیباف و سعید جلیلی که نمی توان انتخاباتی پرشور ایجاد کرد. حتما باید فضای دوقطبی ایجاد کرد و اجازه داد تا چهره های جدید وارد عرصه شوند تا مردم احساس کنند حق انتخاب بیشتری دارند و البته انتخاب آن ها منشاء اثرگذاری در فرآیندها خواهد شد.
وی تاکید کرد: خطر دیگری که وجود دارد این است که عده ای بر این باورند که حتی اگر امروز سیدمحمد خاتمی را به عنوان ریاست جمهوری بیاورید، ساختار جمهوری اسلامی به گونه ای است که اجازه اثرگذاری، کارآمدی و بهبود شرایط را به هیچ کس نخواهد داد. لذا فرقی نمی کند که رئیس جمهور روحانی باشد یا احمدی نژاد.
فیاض زاهد اظهار داشت: بسیاری از اصلاح طلبان معتقدند علی رغم تمام مشکلات و ایراداتی که به نظام ساخت و مدیریت در ایران وجود دارد همچنان راه های برون رفت مصلحانه و اصلاح طلبانه از ریسک های براندازی و تهدیدهای بین المللی خارج مرزها برای مردم ایران نسخه های قابل قبول تری است.