خبرگزاری آریا- علیرضا تاجریان- با تداوم عملکرد منفی صندوق پالایش یکم، حالا به جای سود، زیان 20 درصدی به سرمایه گذاران تحمیل شده است.
فصل زمستان آغاز شد اما هنوز حال بازار بورس ایران رو به بهبودی نیست! هیچ کدام از وعده های حمایتی و تحلیل های امیدوار کننده به آینده بازار سرمایه نیز نتیجه بخش نبوده است و بازار بورس ایران هر روز با یک بازی جدید، سهامداران را غافلگیر می کند. هر چند به نظر می رسد این غافلگیری سهم سهامداران خرد و حقیقی است و سهامداران حقوقی و بازارگردان های سهم از این وضعیت نوسانی بازار به بهترین شکل ممکن، ذخیره سود می کنند.
این روزها بازار بورس ایران، چندان از معادلات اقتصادی تبعیت نمی کند؛ به اخبار مثبت هم بی تفاوت است. حال و روز سهم های شاخص ساز هم خوب نیست و به نظر می رسد بازار سرمایه به حال خود رها شده است. شاید هم به گروگان گرفته شده است و شرط آزادی آن تصویب FATF ، بازگشت به میز مذاکره با آمریکا و بستن پیمان اخوت و دوستی مجلس با دولت باشد! (همه در خدمت دولت باشند، تا مدیریت آنها جواب دهد!)
سقوط آزاد صندوق پالایش یکم در بورسامروز شنبه معاملات سهم پالایش در حوالی 8100 با 7 درصد کاهش نسبت به روز کاری قبل دنبال شد. قیمت پایانی این سهم حوالی 8400 تومان بوده است. بعد از اینکه چند روزی قیمت سهم در مرز 10 هزار تومان کنترل شد عملا در روزهای اخیر کنترل قیمت این سهم رها شده و شاهد کاهش قیمت سهم به کانال 8 هزار تومانی و تحمیل خسارت 20 درصدی به سرمایه گذاران هستیم.
با تداوم عملکرد منفی صندوق پالایش یکم به عنوان دومین ETF دولتی، حالا به جای سود، زیان 20 درصدی به سرمایه گذاران تحمیل شده و خبری از بازارگردانی و حفظ قیمت این سهم در محدود 10 هزار تومانی عرضه اولیه هم نیست.
عرضه پر حاشیه در مرداد ماه امسال با تایید و تکذیب عرضه یا عدم عرضه پالایشی یکم، ریزش کلیت بازار بورس ایران آغاز شد و تا اوایل آبان ماه ادامه داشت.
با وعده های حمایتی و تخفیف 20 درصدی از پنجم شهریورماه پذیره نویسی صندوق پالایش یکم درحالی که هر سهم 10 هزار تومان قیمت داشت، آغاز شد و تا اواخر شهریورماه ادامه داشت. پس از پایان پذیره نویسی نمادهای پالایشی نزولی شدند و ارزش صندوق در مقایسه با دوران پذیره نویسی کاهش یافت. این کاهش ارزش باعث شد دولت با افزایش تخفیف میزان سهام قابل تخصیص به خریداران واحدهای صندوق پالایشی یکم از 20 به 30 درصد موافقت کند و در هفته اول مهرماه اصلاح مصوبه هیات وزیران درباره میزان تخفیف واگذاری سهام دولت در قالب ETF از 20 درصد به 30 درصد رسما اعلام شد. در مصوبه هیئت وزیران که روز 5 مهر ماه از سوی اسحاق جهانگیری به وزیر اقتصاد ابلاغ شده آمده است، تخفیف در نظر گرفته شده برای عرضه این ای تی اف دولتی 30 درصد لحاظ شده بود.
پس از ابلاغ این مصوبه، در 8 مهرماه وزیر اقتصاد چگونگی بهره مندی از تخفیف 30 درصدی صندوق پالایش یکم را تشریح کرد.
آقای فرهاد دژپسند در مصاحبه با صدا و سیما درباره افزایش 10 درصدی تخفیف صندوق پالایش یکم گفت: برای کسانی که سهام صندوق پاالایش یکم خرید کردند میزان سهام افزایش پیدا میکند یعنی اگربه طور نمونه ده تا سهام خریده بودند 11 سهام داده خواهد شد که با این تخفیف برای کسانی که در پالایش یکم شرکت کردند تخفیف 30 درصدی کاملا اجرایی شده است. (
لینک مصاحبه )
پس از مصاحبه وزیر اقتصاد، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز گفت: صندوق پالایشی یکم با تخفیف 30 درصدی قابل معامله میشود.
محمدرضا معتمد با بیان اینکه مدیر صندوق منابعی برای بازار گردانی در اختیار دارد افزود: 30 درصد تخفیف و افزایش سرمایهی که قرار بود به سهامداران تعلق بگیرد در صندوق اعمال شده است و باتوجه به اینکه هر زمانی باز شود حتماً ناظر nav را اعلام خواهد کرد.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین به سهامداران توصیه کرد:«با توجه به اینکه در پایان معاملات هفتگی، بازار نسبت به پالایشیها اقبال خوبی نشان داده است سهامداران صبور باشند تا واحدهای این صندوق به سوداوری خوبی برسد بعد اقدام به فروش کنند.»
بالاخره صندوق پالایش یکم با وعده تخفیف 30 درصدی بازگشایی شد، اما در عمل این بازگشایی به روشی که وزیر اقتصاد وعده آن را داده بود، انجام نشد و افزایش سرمایه 10 درصدی (تخفیف 10 درصد) با این استدلال که در صندوق اعمال شده، در پرتفوی سهامداران اعمال نشد! روزهای اول گشایش نیز تلاش زیادی برای کنترل قیمت این سهم در مرز 10 هزار تومان انجام شد، اما این مقاومت نتیجه نداد و مردم که مجددا به وعده های بورسی دولت و مسئولان بورس دل خوش کرده بودند، بار دیگر طعم تلخ زیان در این اوضاع وخیم اقتصادی را با تمام وجود کشیدند.
لطفا این کلاه گشادی که سر مردم گذاشتید، بردارید!پیش از این در گزارشی بر این نکته تاکید شد که بورس؛ پروژه مشترک دولت و مردم است و دولت باید اعتماد مردم در اجرای پروژه های مشترک را کسب کند. (
لینک گزارش)
در این گزارش به این نکته اشاره شد که در مبحث رشد و توسعه کشورها نظریه پردازی های متعدد و متکثری ارائه شده است در عرصه عمل نیز موضوع توسعه با فراز و فرودها و تحولات مفهومی بسیار همراه شده است اما آنچه از نظر تئوری و عمل مورد توافق همگان قرار گرفته، این است؛
- توسعه محصول پروژه های مشترک مردم و حاکمیت است
منظور از پروژه های مشترک، شراکت مردم و حاکمیت در پروسه توسعه کشور است.
سئوال مهم: شما با چه کسی شراکت می کنید؟
پاسخ: با کسی که به او اعتماد داریم.
پس می توان گفت توسعه محصول اعتماد است.
سئوال مهم: کدام اعتماد؟
پاسخ: اعتماد متقابل مردم و حاکمیت به یکدیگر.
بورس مثالی خوبی برای شراکت مردم با دولت در پروسه توسعه کشور است؛ این شراکت با «اعتماد» مردم به دولت شروع شد، این پروژه مشترک محصول داد و دولت این محصول را برداشت کرد و زمانی که نوبت به برداشت محصول مردم رسید، دولت این بازار را رها کرد و شاید هم آن را به گروگان گرفته است.
اگر برای دولت، کسب مجدد اعتماد مردم اهمیت ندارد، حداقل برای چند روز بازار سرمایه را هم چنان که دستوری در مسیر نزولی قرار می دهد، به صورت دستوری صندوق پالایش یکم را به صورت تک سهم زیر چتر حمایتی خود قرار دهد تا مردم بتوانند این سهم را حداقل به قیمتی که خریداری کرده اند، بفروشند.
لطفا این کلاه گشادی که سر مردم گذاشتید، بردارید!