خبرگزاري آريا- از سالها پيش زماني که افراد از شهرهاي مختلف پا به تهران مي گذاشتند، تقريبا کسي نيست که از خيابان وليعصر و از درختان باشکوهش خاطره نداشته باشد.به طوري که درختان وليعصر و سايه هايش يکي از جاذبه تهران براي کساني بود که تازه پا به اين شهر گذاشته بودند.
اما بالاخره زمان به تندي سپري مي شود و آدمي براي راحت طلبي خويش دست به هر کاري براي اقدامات به اصطلاح "توسعه" مي زند. محيط زيست هم همواره اولين و مظلوم ترين قرباني هر گونه اقدام بشري است. ماجراي درختان اصيل وليعصر نيز همين است. درختاني که قرباني ندانم کاري ها يا اينکه بهتر بگوييم بي اهميتي ها شد. تخريب محيط زيست براي پيشبرد امورخود هيچ گاه برايمان خبر تازه اي نبوده است ؛ آنهم با وجود خبرهاي گراني و چه و چه مدتي بر سر زبان ها مي افتد و اندکي بعد به فراموشي سپرده مي شود.
قطع شبانه 6 اصله درخت حوالي ميدان ونک در خيابان وليعصر به بهانه آفتزدگي هر چند که خبر جديدي است، اما تخريب اين درختان کهنسال از قبل نيز وجود داشته است. درختاني که ساليان سال حافظ مردم در برابر آلودگي و زيبايي شهر دودآلود تهران بود، اکنون خود تن به تيغ تبر سپردند.
استدلال ها براي قطع اين درختان وليعصر زياد است؛ برخي از کهنسال بودن و امکان افتادن بر سر مردم مي گويند، عده ديگر هم بهانه پوسيدگي توسط حشره ها را دليل بر قطع اين درختان مي دانند. اما دست کم با اندکي تفکر مي توان دريافت که اين درختان بي گناه تنها مزاحمان پارکينگ سازي ها، ساختمان سازي ها و چه و چه هستند.
هومان خاکپور، فعال محيط زيست در گفتگويي قطع درختان بهدليل آفتزدگي را عذر بدتر از گناه دانست و گفت: درخت چنار يکي از ديرزيستترين درختان است و عمرشان به بالاي هزار سال ميرسد. با توجه به اين موضوع احتمال اينکه درخت چنار با عمر 100-50 سال دچار خشکيدگي و پوسيدگي بشود بسيار کم است تا جايي که حتي بخواهند اين درختها را قطع کنند!
وي افزود: اعلام اين موضوع که قطع درختان بهدليل آفتزدگي است، عذر بدتر از گناه است. مسئولان فضاي سبز تهران و شهرداري چطور نسبت به درختان اين منطقه که جزو ثبت ملي هستند، آنقدر بيتفاوت بودهاند که اين درختان دچار بيماري بشوند تا جايي که بهدليل خطر فرو افتادن مجبور به قطع آنها بشوند.
اما با فرض قبول اينکه درختان دچار آفت زدگي شده اند، سوال اينجا پيش مي آيد که چرا اين درختان چند صد ساله در بلند ترين خيابان خاورميانه آنقدر براي مسئولان بي تفاوت هستند که دچار آفت دگي شده اند.
با وجود آنکه ادعاها مبني بر غرس بيش از 1000 اصله نهال به جاي درختان قطع شده از ابتداي امسال بوده است، اما کارشناسان معتقدند احتمال اينکه نهالهاي کاشتهشده بتوانند مانند درختهاي چنار قديمي رشد کنند بسيار کم است زيرا شرايط آب و هوايي و خاک خيابان وليعصر بسيار تغيير کرده است. به طور کلي در حال حاضر بهدليل آلودگي هوا و فاضلاب که در پاي درختان جاري است احتمال رشد درختان مثل 100 سال گذشته وجود ندارد.
سوال ديگر اينجا پيش مي آيد که خيابان وليعصر در تاريخ هفتم ديماه 90 به ثبت ملي رسيد؛ بنابراين شهرداري براي انجام هرگونه اقدام موظف به دريافت استعلام از سازمان ميراث فرهنگي است.
اما در اين ميان مسعود نصرتي، مديرکل ميراث فرهنگي استان تهران با اظهار بياطلاعي از قطع درختان خيابان وليعصر اعلام کرد که در جريان موضوع نيستم و براي اين کار استعلامي نيز از سازمان ميراث فرهنگي گرفته نشده است. خيابان وليعصر علاوه بر خانههاي تاريخي با درختانش به ثبت رسيده است و يکي از دلايل ثبت آن، وجود درختان قديمي چنار آن بود بهعنوان مثال اگر باغ تاريخي را ثبت ملي ميکنيم بهطور حتم با همه درختانش ثبت ميشود.
رئيس پيشين سازمان ميراث فرهنگي معتقد است مسئولان شهرداري بايد ياد بگيرند در مورد خياباني که ثبت ملي شده است آدابي را انجام دهند که در تعامل با سازمان ميراث فرهنگي باشد نه اينکه به تنهايي در شهرداري راجع به قطع درختاني که جزو آثار ملي هستند، تصميم بگيرند. محمد بهشتي تاکيد کرد: سازمان ميراث فرهنگي، نهتنها درمورد درختان خيابان وليعصر بلکه درمورد تمام فعل و انفعالاتي که حوالي اين خيابان رخ ميدهد، مسئول است. اين سازمان بايد درمورد آثار ملي فعالتر رفتار کند و با نشستي که با مسئولان شهرداري ميگذارد از حفظ اين آثار دفاع کند تا درختان به بهانه آفتزدگي قطع نشوند.
از طرفي علي محمد مختاري، مديرعامل سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري تهران با بيان اينكه برخي حشرات و آفات به رنگ زرد علاقه دارند، اظهار كرد: چسبي كه بر روي نوارهاي زرد وجود دارد مانع حركت حشرات و آفات روي تنه درختان ميشود.
وي از نصب احتمالي اين نوارها بر تنه همه درختان خيابان وليعصر(عج) در آينده نزديك خبرداد و گفت: چسبي كه بر روي نوارهاي زرد وجود دارد مانع حركت حشرات و آفات روي تنه درختان ميشود واين موضوع موجب حفاظت از درختان در برابر آفات و جلوگيري از خزان زودرس آنها ميشود.
دليل قطع کردن درختان وليعصر هر چه باشد، بايد اين نکته را در نظر داشت که هر گونه اقدام اينچنيني دودش در نهايت به چشم همانهايي خواهد رفت که خود باني آن شدند.اين روزها با وجود مشکل گراني و تورم، کسي ديگر توان دادخواهي موضوعات در ظاهر "کم اهميت"تر را ندارد! برخي مسئولان هم که گويي چشم و گوش خود را بسته اند. اما بد نيست در بين هياهوي گراني اندکي هم به سلامت شهر خود و در نهايت سلامت تن خود اهميت بدهيم
.
آنيتا صادقي زاده