خبرگزاري آريا-به جان کري، وزير خارجه آمريکا دستور ميدهم که با قدرتهاي اروپايي در جهت يافتن يک راهحل براي ايران همکاري کند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا در شصت و هشتمين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل در حال سخنراني است.
سخنراني اوباما از بيشتر شبکه هاي تلويزيوني منطقه ، اروپا و آمريکا به طور زنده در حال پخش است.
به گزارش شبکه «سي ان ان»، «باراک اوباما» رئيس جمهور آمريکا در سخنان خود در مجمع عمومي سازمان ملل گفت: ايده اينکه ملتها و مردم ميتوانند در صلح در کنار هم قرار گيرند ظاهراً غيرقابل تصور است. دو جنگ جهاني افکار ما را تغيير داده است.
اوباما در سخنراني خود تصريح کرد: ما همچون تمامي نسل رهبران جهان، با چالشهاي جديد و عميقي روبرو هستيم.
وي تصريح کرد که برخي از چالشهاي فوري و قريبالوقوع ما حول محور اقتصاد به هم متصل و وابسته جهاني ميچرخد.
اوباما تأکيد کرد: ما با يکديگر تلاش کرديم تا به يک دهه جنگ پايان دهيم. امروز تمامي نظاميان ما عراق را ترک کردند، سال آينده، ائتلاف بينالمللي به مأموريت خود در افغانستان پايان ميدهد.
رئيسجمهور آمريکا ضمن اشاره به پايان جنگهاي کشورش در عراق و افغانستان ادامه داد: اين همچنين به اين مفهوم است که آمريکا از جنگ دائمي زميني تغيير مسير داده است. ما به صورت محدود از هواپيماهاي بدون سرنشين خود براي برخي اهداف خاص استفاده کرديم.
رئيس جمهور آمريکا ادامه داد: جهان در مقايسه با پنج سال پيش به يک مکان باثباتتر تبديل شده است اما با يک نگاه کلي ميفهميم که هنوز خطر باقي است.
اوباما درباره پاکستان گفت: در پاکستان تقريباً يکصد نفر در حملات بمبگذاري انتحاري در خارج از کليسا کشته شدند. درگيريهاي فرقهاي مجددا به وجود آمده است و گسترش قابل توجه سلاحهاي کشتار جمعي بر پيگيري صلح سايه انداخته است.
رئيسجمهور آمريکا سپس به سوريه پرداخت و گفت: اعتراضات صلحآميز در سوريه با قتل عام و کشتار پاسخ داده شد.
وي ادامه داد: جامعه بينالملل از ابتدا متوجه خطر در سوريه شد اما واکنش و پاسخ ما نتوانست با اين چالش روبرو شود. آمريکا و ديگر کشورها تلاش کردند تا مخالفان ميانه رو در سوريه را تقويت کنند اما گروههاي افراطي نيز قدرت گرفتند.
اوباما اينگونه ادامه داد: در 21 آگوست، رژيم سوريه از سلاحهاي شيمايي استفاده کرد که به کشته شدن بيش از يکهزار نفر از جمله زنان و کودکان منتهي شد.
رئيسجمهور آمريکا سپس به درگيريها در خاورميانه و آفريقا پرداخت و گفت: چگونه ما بايد به درگيريها در خاورميانه و آفريقا پاسخ دهيم، درگيريها بين کشورها و درگيريهاي دروني؟ در خصوص موضوع سوريه، معتقديم که بعنوان يک نقطه آغازين جامعه بينالملل بايد براي سلاحهاي شيميايي ممنوعيت به وجود آورد.
وي سپس ادامه داد: زمانيکه که تصميم گرفتم که استفاده از زور در سوريه ضروري است، من خيلي سريع اقدام نکردم.
اوباما به سلاحهاي شيميايي و قربانيان اين حادثه اشاره کرد و گفت: يهوديان در اتاقهاي گاز قتل عام شدند. دهها هزار ايراني نيز آلوده شدند.
وي ادامه داد: شواهد واضح است که رژيم سوريه از سلاحهاي شيميايي استفاده کرده است.
وي گفت: توهين به منطق بشري و اين نهاد است که بگوييم که رژيم سوريه پشت حمله شيميايي نبوده است.
اوباما گفت: شوراي امنيت سازمان ملل بدون تهديد نظامي معتبر عليه سوريه، هيچ گونه تمايلي براي اقدام عملي نشان نداد.
اوباما اينگونه تصريح کرد: دولت سوريه با شمردن انبار تسليحات شيميايي اولين گام را برداشت. هماکنون بايد شوراي امنيت سازمان ملل قطعنامه قاطعي صادر کند.
وي ادامه داد: اگر ما نتوانيم در شوراي امنيت سازمان ملل درباره اين قطعنامه به توافق برسيم اين نشان ميدهد که شوراي امنيت سازمان ملل نميتواند حتي اساسيترين قوانين بينالملل را اجرا کند. اگر ما موفق شويم، نشان ميدهد که سلاحهاي شيميايي جايگاهي در جامعه ما ندارد.
اوباما درباره اقدام نظامي عليه سوريه گفت: فکر نميکنم که اقدام نظامي توسط هرکسي در سوريه بتواند به صلح پايدار منتهي شود. ايده اينکه سوريه به وضعيت قبل از جنگ باز گردد يک آرزو و خيال است. زمان آن رسيده است که روسيه اين مسئله را درک کند که حمايت از اسد به نتيجه کاملاً برعکسي که ما به دنبال آن هستيم منتهي ميشود.
اوباما تأکيد کرد: ما به تلاش و همکاري در مسير سياسي متعهد هستيم.
رئيسجمهور آمريکا ادامه داد: ما از مشارکت تمام کشورهايي که بتوانند به جنگ داخلي سوريه پايان دهند، استقبال ميکنيم.
وي درباره کمک به مخالفان سوريه اينگونه گفت: امروز من اعلام ميکنم که آمريکا 340 ميليون دلار کمک بشردوستانه ديگر در اختيار سوريه قرار ميدهد.
اوباما ادامه داد: ميدانم که برخي از آنکه اقدام نظامي در سوريه صورت نگرفت، نااميد هستند و آن را نشانه ضعف ميدانند.
وي در ادامه اين حرف خود گفت: آمريکا به دليل دخالت در خاورميانه مورد انتقاد گرفته و سپس متهم شده است که نتوانسته کمکي به رفع مشکلات کند. آمريکا آماده است از تمامي عناصر قدرت خود که شامل اقدام نظامي ميشود، براي تضمين منافع اصلي آمريکا در منطقه استفاده ميکند.
اوباما گفت: ما جريان آزاد انرژي از منطقه به باقي جهان را تضمين ميکنيم. ما شبکههاي تروريستي که مردم ما را تهديد ميکنند از بين ميبريم. زمانيکه دفاع از آمريکا از حملات تروريستي ضروري باشد، اقدام مستقيم انجام خواهيم داد. ما فعاليتهاي هستهاي که به گسترش سلاحهاي هستهاي منتهي ميشود را رد ميکنيم.
رئيسجمهور آمريکا تصريح کرد: ما عميقا بر اين باوريم که به نفع ما است که شاهد خاورميانه و آفريقاي شمالي که در صلح و رفاه است، باشيم.
وي سپس به موضوع ايران پرداخت و گفت: آمريکا و ايران از سال 1979 تاکنون از يکديگر جدا شدهاند. اين بياعتمادي ريشه عميقي دارد.
اوباما ادامه داد: فکر نميکنم که اين تاريخچه دشوار يک شبه قابل رفع باشد. اين بدگمانيها بسيار عميق و ريشه دار است اما اگر بتوانيم موضوع هستهاي ايران را رفع کنيم سپس به گامهاي بزرگتري که بر اساس احترام دو جانبه است منتهي ميشود.
رئيسجمهور آمريکا درباره ارتباط با ايران تصريح کرد: من براي رئيسجمهور روحاني نوشتم که ما ميخواهيم اين مسئله از طريق صلحآميز رفع شود اما اجازه دستيابي به سلاحهاي هستهاي را نميدهيم. ما به دنبال تغيير نظام در ايران نيستيم.
اوباما تأکيد کرد: رهبر معظم ايران عليه بمب اتم فتوا داده است و روحاني تأکيد کرده است که ايران بمب اتم توليد نخواهد کرد.
وي ادامه داد: اين سخنان بايد با اقداماتي که شفاف و قابل تأييد باشد، همراه باشند.
اوباما سپس ابراز اميدواري کرد: مايه دلگرمي ماست که رئيسجمهور روحاني تصميم گرفته رويکردي ميانهرو اتخاذ کند. من به جان کري، وزير خارجه آمريکا دستور ميدهم که با قدرتهاي اروپايي در جهت يافتن يک راهحل براي ايران همکاري کند.
وي سپس به موضوع اسرائيل و فلسطين پرداخت و گفت: ما همچنين براي رفع درگيريهاي اسرائيل و فلسطين مصمم هستيم. ما هرگز در زمينه حمايت از اسرائيل و هستي آن بعنوان يک دولت يهودي، مصالحه نميکنيم.
وي ادامه داد: فلسطينيان حق دارند تا در دولت مستقل خود در امنيت و وقار زندگي کنند. همانطور که مردم فلسطين نبايد آواره شوند، دولت اسرائيل نيز بايد به بقاي خود ادامه دهد.
رئيسجمهور آمريکا تصريح کرد: رهبران اسرائيل و فلسطين تمايل خود براي خطر کردن را نشان دادند. همه ما بايد اين مسئله را به رسميت بشناسيم که صلح يک ابزار قدرتمند براي شکست افراطگرايان سراسر منطقه است. روابط ميان اسرائيليها و اعراب ميتواند به يک موتور اقتصادي تبديل شود.
وي سپس به مشکل ايران و اسرائيل پرداخت و تأکيد کرد: پيشرفت واقعي در زمينه ايران و اسرائيل و فلسطين تأثير عميق و مثبتي بر منطقه خواهد داشت.
رئيسجمهور آمريکا سپس به آفريقا پرداخت و گفت: زمانيکه انتقال قدرت در تونس و مصر آغاز شد، جهان پر از اميد بود. در آمريکا ما از آنهايي که خواستار تغيير بودند، حمايت کرديم. مرسي به صورت دموکراتيک انتخاب شد اما ثابت شد که تمايلي به بودن او نيست و نتوانست با بقيه همکاري کند.
اوباما سپس ادامه داد: آمريکا از روي عمد ترجيح داد که در مصر طرف کسي را نگيرد. دموکراسي واقعي در مصر نيازمند احترام به حقوق اقليتها و حاکميت قوانين است. آمريکا روابط خود با مصر را در زمينه موضوعات کليدي حفظ ميکند اما هنوز درباره تحويل سامانههاي نظامي خاص اقدامي انجام نداده است.
رئيسجمهور آمريکا تأکيد کرد: ما اين تصور را که عقايد دموکراتيک در واقع صادر شده غرب است و در تضاد با اسلام است را رد ميکنيم. اينها تصورات جهان است.
رئيسجمهور آمريکا در بخش پاياني سخنان خود گفت: خطر جهان اين نيست که آمريکا براي مداخله کردن خود در کشورهاي ديگر مشتاق است، اين است که اگر آمريکا مداخله نداشته باشد، چه ميشود. من بر اين باورم که عدم مشارکت آمريکا يک اشتباه است. شايد برخي مخالف باشند اما من فکر ميکنم که (وجود) آمريکا ضروري و حتمي است.
آغاز شصت و هشتمين مجمع عمومي سازمان ملل متحد
ساعتي پيش مراسم افتتاحيه شصت و هشتمين نشست مجمع عمومي سازمان ملل آغاز شد.
در مراسم افتتاحيه محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه به نمايندگي از ايران شرکت کرده است.
حسن روحاني، رييسجمهور کشورمان در مراسم افتتاحيه حضور ندارد و ظريف در اين مراسم رييس هيات ايراني است.
شصت و هشتمين مجمع عمومي سازمان ملل با سخنراني جان ويليام اش، رئيس يکساله اين مجمع، بان کي مون دبيرکل و ديگر مقامات سازمان ملل و روساي جمهور آغاز شد .
بنا به اعلام سازمان ملل متحد ، يکصد و سي رئيس جمهور، نخست وزير و پادشاه، و همچنين بيش از 60 وزير امور خارجه کشورهاي جهان در مجمع شصت و هشتم حضور دارند.
بعد از مقامات سازمان ملل متحد، روساي جمهور برزيل و آمريکا نخستين سخنرانان افتتاحيه هستند.
دکتر روحاني، رئيس جمهور کشورمان نيز عصر سه شنبه در مجمع عمومي صحبت خواهد کرد.