خبرگزاري آريا-نشريه انگليسي گاردين نوشت مردم سوريه بر اين باورند که آمريکايي ها و روسها پشت پرده براي نگهداشتن بشار اسد در مسند قدرت توافق کرده اند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا به نقل از شبکه تلويزيوني الحدث، نشريه گاردين به نقل از يک مقام در شوراي محلي شهر حلب اعلام کرد سازمان داعش از حدود يکسال و نيم پيش وارد اين منطقه نشده است .
الحدث با اعلام اين خبر افزود : گاردين گزارشي از تحولات سوريه و بويژه از مناطقي که هدف حملات هوايي روسيه قرار گرفته است منتشر کرد و احساسات مردمي را که در مناطق تحت کنترل مخالفان قرار دارند و هدف حملات روسيه قرار گرفته اند ، بازتاب داد.
اين روزنامه افزود : مردم بر اين باورند که آمريکاييها با روسها توافق کرده اند که بشار اسد رئيس جمهور سوريه را در مسند قدرت حفظ نمايند.
اسد مانع اصلي توافق در سوريه محسوب نمي شود روزنامه ديلي تلگراف نوشت: دست نيافتن به توافق در مورد آينده اسد در سوريه مانع اصلي بر سر راه دستيابي به توافق صلح نيست بلکه مشکل اصلي، نگراني در اين مورد است که چه کسي جانشين وي خواهد شد.
اين روزنامه در مقاله اي به قلم تام هيل با اشاره به نخستين حمله نظامي روسيه در منطقه خاور ميانه از سال 1914 تاکيد کرده است که اکنون همه نگران بحران سوريه و سرانجام آن هستند.
همه خواهان دست يابي به يک راه حل براي اين بحران هستند اما هنوز هيچ اميدي دراين زمينه به چشم نمي خورد. چرا؟
اکنون اين تصور وجود دارد که دست نيافتن به توافق در مورد آينده بشار اسد مانع اصلي در اين راه است اما در حقيقت همين تفکر اشتباه است که مانع دستيابي به يک راه حل براي بحران سوريه مي شود.
در وحشتناک ترين جنگ هاي داخلي يک تهديد بزرگ تر از خود جنگ وجود دارد و آن ترس از دستيابي به يک صلح اشتباه است. درمورد سوريه هم چنين نگراني هايي وجود دارد.
نويسنده پرداختن به نگراني هاي موجود درمورد سوريه را با بررسي منافع ايران آغاز کرده است. به اعتقاد وي اين جنگ از نظر ايران به اسد يا حتي سوريه مربوط نمي شود بلکه موضوع مهم لبنان است. با توجه به ارتباط تاريخي سوريه و لبنان، براي ايران غير ممکن است تصور کند، حزب الله مي تواند به دنبال روي کار آمدن يک دولت مخالف با منافع ايران در سوريه به حيات خود ادامه دهد. اين مسئله براي ايران اهميت زيادي دارد زيرا حزب الله براي اين کشور يک عامل بازدارنده در برابر اسرائيل محسوب مي شود. از اين رو ايران معتقد است برکناري اسد بدون تدابير لازم به معني روي کار آمدن يک دولت سني در سوريه است که به طور قطع با ايران دشمن خواهد بود. ترس ايران از صلح به اين مسئله مربوط مي شود.
از طرف ديگر روسيه نيز همواره اين سوال را از غرب مي پرسد که اگر اسد برکنار شود، چه کسي جانشين وي خواهد شد؟ تعداد اندکي از تحليلگران غربي به سخنان پوتين اعتماد دارند اما وي در ابراز نگراني درمورد آنچه پس از برکناري اسد روي خواهد داد، صادق است. روسيه مي خواهد سوريه را در حوزه نفوذ خود حفظ کند.
بسياري از مردم سوريه نيز نگران پايان جنگ و آنچه پس از آن روي مي دهد، هستند. افراد غير سني و کردها به شدت نگران روي کار آمدن يک حکومت سياسي عرب سني در سوريه هستند. آنها نمي توانند تصور کنند چگونه در چنين حکومتي قادر خواهند بود از حق شهروندي و حقوق برابر برخوردار باشند.
از اين رو ميانجي هاي صلح بايد پيش از آن که طرفين را به پايان جنگ متقاعد کنند، درصدد برآيند ترس هايي را که از صلح وجود دارد، برطرف سازند. از اين رو در سوريه نخستين گام به منظور برگزاري مذاکرات سازنده بايد رفع نگراني هاي مردم سوريه و ديگر بازيگران بين المللي در مورد دوران پس از صلح باشد.
به روسيه، ايران، آمريکا و عربها نياز داريم وزير امور خارجه فرانسه گفت: ما براي شکست گروه (صهيونيستي تکفيري) داعش به روسيه، ايران، آمريکا، عربها و همه نياز داريم، اما اگر به طور همزمان گفته شود که بشار اسد، رييس جمهور سوريه، بايد همچنان برقدرت باقي بماند، اين يک تناقض است و ما آن را نميپذيريم.
به گزارش شبکه تلويزيوني بلومبرگ، چارلي رُز، مجري شبکه، در ابتداي گفتگوي اختصاصي با لوران فابيوس ضمن اشاره به آغاز حملات هواييِ جنگندههاي روسيه به مواضع گروه داعش و ساير گروه هاي تروريستي مانند جبهه النصره، در خاک سوريه گفت: ايران صدها نيروي خود را در خاک سوريه پياده کرده است که منابع آگاه ميگويند: هدف ايران از اين کار، حمايت از بشار اسد، رييس جمهور سوريه، عليه نيروهاي شورشي است.
فابيوس درباره حملات روسيه به تروريست ها در خاک سوريه گفت: حقيقت اين است که روسيه بر اين عقيده است که هرکس عليه بشار اسد، رييس جمهور سوريه، باشد، تروريست است، ولي ما با اين ارزيابي موافق نيستيم. در عين حال، اکثر حملات روسيه برضد مخالفان ميانه رو در سوريه است. از اينرو تأکيد مي کنم که اگر حملات (هوايي) روسيه فقط عليه گروه هاي داعش و القاعده باشد، ما هيچ مشکلي با آن نخواهيم داشت.
فابيوس افزود: ما براي شکست داعش به روسيه، ايران، آمريکا، عرب ها و همه نياز داريم، اما اگر به طور همزمان گفته شود که بشار بايد برقدرت باقي بماند، اين يک تناقض است؛ اين نکته اي است که من روي آن تأکيد دارم.
چارلي رز: اگر شما با بشار اسد مخالف هستيد، چرا از لحاظ نظامي هم اکنون به نيروهاي وي حمله نمي کنيد؟
فابيوس: ما بايد از لحاظ عمليات نظامي بر شکست داعش و القاعده تمرکز کنيم، ولي به طور همزمان بايد فعاليت هاي ديپلماتيک داشته باشيم تا شرايط را (براي کنار گذاشتن اسد) آماده کنيم. وي افزود: ما در مذاکرات بعدي خود در پاريس درباره اوکراين و سوريه گفتگو خواهيم کرد.
گره زدن آينده سياسي روسيه به محور ايرانپوتين انتخاب کرده است آينده سياسي روسيه را به محور ايران گره بزند
الحيات در مقاله اي با اشاره به مداخله نظامي روسيه در سوريه نوشت پوتين انتخاب کرده است آينده سياسي روسيه را به محور ايران گره بزند.
روزنامه الحيات چاپ لندن در پايگاه اينترنتي خود در مقاله اي با عنوان «هدف پوتين از جنگ در سوريه بيرون کردن آمريکا از منطقه است!» به قلم سليم نصار نويسنده و روزنامه نگار لبناني با اشاره به سخنان ولاديمير پوتين و باراک اوباما روساي جمهور روسيه و آمريکا در مجمع عمومي سازمان ملل نوشت از فعاليت هاي سياسي و نظامي اخير پوتين اين موضوع به ذهن متبادر مي شود که وي قصد ورود به جنگي طولاني مدت را در سوريه داشته است.
يکي از شاخص هايي که اين مسئله را تاييد مي کند ، اصرار وي در نشست هاي «گروه بريکس» و «سازمان همکاري شانگهاي» بر حمايت از موضع خود مبني بر مقابله با گسترش تروريسم در خاورميانه است.
فرمانده پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو) معتقد است رئيس جمهور روسيه جهان را وارد فضاي جنگ سرد کرده است و اين فضا مي تواند پايه هاي صلح را در جهان متزلزل کند و مقدمه ورود به مرحله اي بسيار خطرناک باشد.
طبيعي بود که جان کري وزير خارجه آمريکا از ناديده گرفته شدن موضع اوباما ابراز نارضايتي کند. وي افزود از سرگئي لاوروف همتاي روسي خود درخواست کرده است از ترس برخورد هواپيماهاي آمريکا و روسيه از قبل با يکديگر هماهنگ شوند.
در اين ميان بنيامين نتانياهو به همراه رئيس ستاد کل ارتش ، رئيس دستگاه اطلاعات نظامي و مشاور امنيت ملي خود به سرعت به مسکو رفت و درباره ورود بيست و هشت فروند هواپيماي جنگي به پايگاه هوايي روسيه نزديک لاذقيه ابراز نگراني کرد و به پوتين اطمينان خاطر داد ضروري است يک هيئت هماهنگي براي اجتناب از برخورد هواپيماهاي جنگي تشکيل شود. سپس کميته اي به رياست والري گارسيموف ژنرال روسي و گادي ايزنکوت رئيس ستاد کل ارتش اسرائيل تشکيل شد.
مذاکرات با توافقي پايان يافت که نخست وزير اسرائيل انتظار آن را نداشت به ويژه اين که هيئت هماهنگي به منزله اذعان پوتين به حق اسرائيل در استفاده از فضاي سوريه بود اما مخالفان اسرائيلي معتقدند وجود هيئت هماهنگي محدوديت هايي ايجاد مي کند و آزادي عملي را که ناوگان هوايي پيش از اين داشت ، کم خواهد کرد. به همين علت نتانياهو قول داد نيروهايش به پايگاه لاذقيه نزديک نخواهند شد.
به گفته مقامات واشنگتن و ناتو، انتقال هواپيماهاي جنگي ، بالگردها، راکت اندازها، تانک ها و سربازان همگي نشان مي دهد ارتش روسيه پايگاهي قوي در منطقه ايجاد کرده است و احتمالا از زمان مداخله اتحاديه شوروي سابق در افغانستان در سال هزار و نهصد و هفتاد و نه اين نخستين بار است که روسيه در خارج از مرزهاي اين کشور مداخله مي کند.
پوتين ادعا مي کند که کشورهاي غربي و عربي از متوقف کردن جنگ فرسايشي در سوريه شانه خالي کرده اند و به دنبال آن «دولت اسلامي» (گروه تکفيري صهيونيستي داعش) شکل گرفته است و جنگي آغاز شد که به کشته شدن دويست و چهل هزار نفر و مهاجرت اجباري ميليون ها بي گناه منجر شد.
اين رويدادها رئيس جمهور روسيه را وادار کرد وارد يک ماجراجويي حساب شده در منطقه خاورميانه شود که در نوع خود اولين است. به عبارت بهتر سوريه به تنها مرکز نفوذ مسکو در درياي مديترانه تبديل خواهد شد و از اين کشور حضورش را در منطقه تحکيم خواهد کرد. ماجراجويي نظامي روسيه پرسش هايي را از اين دست مطرح مي کند که آيا از انزواي بين المللي روسيه به علت بحران اوکراين نشات مي گيرد يا خير.
مهم اين است که پوتين انتخاب کرده است آينده سياسي خود را به محور ايران گره بزند که از تهران تا بيروت امتداد دارد و بغداد و دمشق را نيز شامل مي شود.
به همين علت با عراق توافقنامه اطلاعاتي امضا کرد و به ايران پيشنهاد داد ائتلافي شامل همه کشورهاي حامي مبارزه با (گروه تکفيري صهيونيستي) داعش تشکيل شود.
برخي از تحليلگران مي گويند رئيس جمهور روسيه قصد دارد کشورهايي را که اوايل دهه نود از اتحاديه شوروي سابق جدا شدند ، به اين کشور باز گرداند و براي رسيدن به اين هدف سوريه را انتخاب کرده است.
سوريه مي تواند به روسيه کمک کند روابطي خوب با کشورهاي نفت خيز حوزه خليج (فارس) برقرار کند به ويژه اين که سقوط قيمت نفت و تحريم هاي اقتصادي غرب ضد بخش بانکي روسيه موجب شده است درآمد واقعي کارمندان کاهش يابد به همين علت دولت روسيه تلاش مي کند بودجه هزينه هاي نظامي را پنهان کند و نيز تمايل دارد در اوکراين ، سوريه و عراق پايگاه هاي نظامي جديد احداث کند.
از رويدادهايي که در هفته جاي رخ داده است ، اين گونه برداشت مي شود که سرازير شدن جنگجويان از ايران از طريق عراق احتمالا موازنه قدرت را تغيير مي دهد و به مسکو اجازه مي دهد با همه قدرت هاي درگير در جنگ ميز مذاکره تشکيل دهد.
کمک گرفتن از ايران و روسيه در مذاکره با بشار اسدبايد از ايران و روسيه در مذاکره با بشار اسد براي پذيرش انتقال قدرت کمک گرفت.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا از رايزني با سازمان ملل براي در نظر گرفتن نقشي براي ايران بر سر ميز مذاکره جهت انتقال سياسي قدرت در سوريه خبر داد.
فدريکا موگريني در مصاحبه اي اختصاصي با روزنامه واشنگتن پست به اظهار نظر درخصوص مسئله بحران سوريه و راه حل اين بحران از نقطه نظر وي بويژه با در نظر گرفتن نقش کشورهاي منطقه از جمله ايران پرداخت.
واشنگتن پست: آيا به نظر شما نخستين قدم تلاش براي متوقف ساختن بمباران هاي نيروهاي بشار اسد است يا تعيين منطقه پرواز ممنوع در سوريه براي نيروهاي مخالفان؟ آيا نيروهاي داعش بايد از بين بروند؟ آيا بشار اسد بايد کناره گيري کند؟
موگريني: به نظرم واقع گرايانه نيست که بگوييم هيچ يک از کساني که از سوريه گريخته اند، حال چه از دست نيروهاي بشار اسد و چه از دست نيروهاي داعش، به اين زودي به کشور باز مي گردند، مگر آنکه شاهد راه حلي سياسي براي بحران سوريه باشند.
واشنگتن پست: اين يعني بشار اسد بايد برود؟
موگريني: خير، اين يعني مشارکت در انتقال سياسي قدرت. يعني روندي که در آن همه احزاب سوريه، نمايندگان رژيم (دولت) و مخالفان گرد هم آمده و پيرامون انتقال متعارف قدرت در کشور به ارائه طرح و برنامه بپردازند. واضح است که در اين ميان جايي براي سازمان هاي تروريستي از جمله جبهه النصره و داعش نخواهد بود. ما در حال رايزني با سازمان ملل هستيم تا سازمان دهي انتقال سياسي قدرت را در سوريه با کمک عوامل منطقه اي و بين المللي به انجام برساند.
براي مثال ايران نفوذ بسياري بر رژيم (دولت) سوريه دارد. به نظرم آنها متوجه هستند که اين قرار است نخستين آزمون آنها پس از توافق هسته اي در اثبات توانايي شان در بازي کردن نقشي سازنده باشد.
واشنگتن پست: اما آيا ايران به دنبال حفظ رژيم سوريه بر مسند قدرت نيست؟
موگريني: اگر ما به دنبال آن هستيم که رژيم سوريه پاي ميز مذاکره آمده و در خصوص انتقال قدرت همکاري نمايد، بايد اين اعمال فشار را از طريق کساني به انجام برسانيم که بر او نفوذ دارند و اين يعني از طريق روسيه و ايران.
استفاده از الگوي 5+1 براي حل بحران سوريهبازيگران جهاني چشم به الگوي 5+1 براي حل بحران سوريه دارند.
المانيتور نوشت نوشت موفقيت نادر ديپلماسي در دستيابي به توافقي هسته اي با ايران سبب شده است برخي بازيگران جهاني براي دستيابي به راه حلي در سوريه چشم به 5+1 يا الگويي بر اساس آن داشته باشند.
المانيتور در مقاله اي لورا روزن نوشت فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، در اين باره به خبرنگاران گفت، احتمال استفاده از الگوي 5+1 يا مشتقاتي از آن براي حل بحران سوريه و ساير مسائل منطقه اي در نشست بيست و نهم سپتامبر وزراي خارجه 5+1 و وزير خارجه ايران در نيويورک مطرح و درباره آن بحث شد. موگريني گفت:« درباره سوريه بحث کرديم... به ويژه درباره حقيقتي که توانستيم با اين الگو به چيزي بسيار مهم از راه گفتگو و ديپلماسي دست پيدا کنيم. الگويي که مي تواند در ساير موارد مفيد باشد. در روزهاي آينده بيشتر به اين موضوع خواهيم پرداخت.
جان کري در نشستي با موضوع صلح و امنيت در سازمان ملل متحد گفت:« راه حل جنگ داخلي سوريه در اتحاد نظامي با اسد پيدا نمي شود. اما يقين دارم پيدا شدني است. آن را مي توان در يک ابتکارعمل سياسي برخوردار از حمايت گسترده يافت که انتقال قدرت سياسي را از راه مذاکره و با تاييد شوراي امنيت هدف گرفته باشد.» کري افزود:« از همه دولت هاي درگير از جمله روسيه و سوريه مي خواهم از ابتکار سازمان ملل متحد براي ميانجي گيري انتقال قدرت از راه سياسي حمايت کند. تاخير بيشتر بي وجداني است. فرصت پيش روي ماست.»
مقامات آمريکايي مي گويند آنها بر همکاري با گروهي از شرکاي خود که از مخالفان سوري حمايت مي کنند براي يافتن راهي رو به جلو و «تداخل زدايي» از اقدامات ائتلاف به رهبري آمريکا با کارزار هوايي روسيه در سوريه تمرکز کرده اند. کري يکم اکتبر نشست ديگري با همتاياني از انگليس، فرانسه، آلمان، اردن،قطر، ترکيه و عربستان سعودي در نيويورک برگزار کرد. يک مقام وزارت خارجه آمريکا در اين باره گفت بر استفاده از 5+1 براي حل بحران سوريه پافشاري نمي کنيم. با وجود اين رابرت فورد، سفير سابق آمريکا در سوريه گفت تشکيل يک گروه بين المللي تماس سوريه براي پيشبرد فرايند سياسي و تدابير انسان دوستانه در اين کشور ارزشمند خواهد بود. فورد افزود:« گمان نمي کنم [ تشکيل اين گروه] به سرعت مشکلات را در سوريه حل کند، اما جمع شدن کشورهايي که در سوريه منافعي دارند و گفتگوي بي پرده پشت درهاي بسته و شناسايي برخي گام هاي کوتاه مدت مورد توافق همه طرف ها مفيد خواهد بود.»
موگريني در اين باره گفت، آنچه اهميت دارد تلاش براي گردهم آوردن همه بازيگران بين المللي و منطقه اي صاحب نفوذ در سوريه براي بحث و گفتگوست. يک مقام اتحاديه اروپا که نخواست نامش فاش شود گفت اين اتحاديه آماده است از تمام توان سياسي خود براي يافتن راه حلي سياسي در بحران سوريه استفاده کند.
به گفته مقامات پنتاگون گفتگوهاي نظاميان روسي و آمريکايي براي تداخل زدايي از کارزار نيروهايشان در سوريه يکم اکتبر به کمک ويدئو کنفرانس انجام شد. جرمي شاپيرو از مقامات پيشين وزارت خارجه آمريکا در اين باره مي گويد، در حالي که اغلب قدرت هاي بين المللي خواهان حضور بر سر ميز مذاکره سوريه هستند، کماکان معتقدند موضع آنها با تحولاتي که در سوريه رخ مي دهد تقويت مي شود.