خبرگزاري آريا-برنامه ريزان توسعه کشور به دليل کمتر آشنا بودن با ميراث فرهنگي به ويژه ميراث ناملموس که هويت ملت را تشکيل مي دهد درتدوين و برنامه ريزي هاي کلان کمتر به جايگاه ميراث پرداخته اند .
به گزارش خبرگزاري آريا،سميع ا... مکارم عضو شوراي سياستگذاري همايش "ميراث فرهنگي و توسعه پايدار " ، "امروز دوشنبه" و در آستانه برگزاري همايش ميراث فرهنگي توسعه پايدار با بيان اين مطلب گفت : براي درک اين موضوع که ميراث فرهنگي و توسعه مقوم يکديگرند يا با هم در تقابل اند بايد براي هر يک معنايي مجزا فرض کرد .
او با بيان اينکه ميراث فرهنگي بر خلاف گمان برخي مقابل توسعه نيست تصريح کرد :بهره گيري از ميراث گذشتگان مي تواند باعث توسعه کشور در زمينه هاي مختلف شود به شرطي که ما به معني حقيقي توسعه پايدار و اثرات ميراث فرهنگي آگاه باشيم .
معاون توسعه مديريت سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري ، يکي از اثر گذار ترين و مهمترين عوامل توسعه را ميراث فرهنگي دانست و خاطرنشان کرد که توسعه يک مفهوم کيفي است .
او با مقايسه توسعه با رشد که يک مفهوم کمي است گفت : به طور مثال اگر در بعد اقتصادي توليد ناخالص داخلي افزايش يابد به معناي رشد است اما اگر کيفيت زندگي مردم يک جامعه در ابعاد اقتصادي اجتماعي، فرهنگي و سياسي بهبود يابد آن را توسعه مي ناميم.
به گفته مکارم ،توسعه مفهومي عام تر از رشد است .
وي اظهار داشت :تمامي آثار و دستاوردهاي هويت هر تمدن را ميراث فرهنگي مي گوييم که اين آثار و دستاوردهاي هويتي نشانگر حرکت يک انسان در ابعاد فرهنگي ،هنري ،اجتماعي و سياسي است.
او اين تلقي که ميراث فرهنگي تنها دستاوردهاي هنري گذشتگان را در بر مي گيرد اشتباه دانست و افزود : ميراث فرهنگي تمامي دستاوردهاي فناورانه (قنات ، بادگير، بناهاي تاريخي،آيين نوروزو...)را شامل مي شود.
مکارم حيطه ميراث فرهنگي را شامل مجموعه اي از دستاوردهاي بشر دانست و گفت : تمدن هر کشور در دوسطح مادي و معنوي زير بنايي دارد که همان ميراث فرهنگي اش و ميراث فرهنگي ايران مجموعه اي از دستاوردهاي ايرانيان در طول تاريخ است .
به گفته او وظيفه سازمان ميراث فرهنگي شناخت ، پژوهش، حفاظت و معرفي اين دستاوردها است.
او تصريح کرد :اگر ميراث فرهنگي با اين ابعاد خوب شناخته ، معرفي و ارتقا داده شود تمدن ساز شده و به توسعه پايدار منجر مي شود .
به گفته مکارم اگر فناوري هاي بهره برداري از منابع آب ، معماري ، شهرسازي و... را بتوانيم از ميراث گذشته بشناسيم بسيار کمک مي کند که به يک بهبود کيفيت برسيم زيرا که توسعه به معناي بهبود کيفيت است .
وي در مورد ضرورت برگزاري همايش "ميراث فرهنگي و توسعه پايدار "گفت :برنامه ريزان توسعه کشور به دليل کمتر آشنا بودن با ميراث فرهنگي به ويژه ميراث ناملموس (معنوي)که هويت ملت را تشکيل داده و به تعبيري نا آشنايي با دستاوردهاي ايرانيان در زمينه هاي فناوري ، جامعه شناسي، سياست و... درتدوين و برنامه ريزي هاي کلان کمتر به جايگاه ميراث پرداخته اند .
به گفته مکارم ، برگزاري اين همايش باعث مي شود که ابعاد ميراث فرهنگي و دستاوردهاي ايرانيان در زمينه هاي متعدد براي صاحبنظران ، علاقمندان و برنامه ريزان تبيين شده و پس از اينکه سياست گذاران و برنامه ريزان به معناي واقعي ميراث فرهنگي را درک کردند طبعا در برنامه هاي توسعه به اين مقوله توجه خواهند کرد .
گفتني است ، همايش ميراث فرهنگي و توسعه پايدار براي بررسي راهکارهاي توسعه و تعامل بين متوليان ميراث فرهنگي و توسعه پايدار به ويژه آمايش سرزمين 28 و 29 بهمن ماه سال جاري توسط پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و همکاري سازمان مديريت و برنامه ريزي برگزار مي شود.
محورهاي اين همايش، ميراث فرهنگي توسعه پايدار و مديريت آب، ميراث فرهنگي توسعه پايدار و گردشگري ،ميراث فرهنگي توسعه پايدار و آمايش زمين،ميراث فرهنگي توسعه پايدار صلح و وفاق ملي و ميراث فرهنگي توسعه پايدار و هويت است.