خبرگزاری آریا - عضو کمیسیون انرژی مجلس برضرورت تعرفهگذاری به سوی اصلاح مصرف برق و گاز تاکید کرد و گفت: هیچ تغییری در گاز بهای64 درصد از مشترکان بخش خانگی صورت نگرفته است.
علیرضا ورناصری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به افزایش غیرمتعارف قیمت قبوض گاز در بسیاری از مناطق کشور به ویژه مناطق سردسیر، گفت: باید اشاره کنم که ایران با مصرف 240 میلیارد مترمکعب گاز در سال تقریباً معادل کل اتحادیه اروپا مصرف گاز دارد و جزء 2 کشور اول پرمصرف گاز در جهان و نخستین کشور اسرافکننده گاز است. مصرف گاز ایران تقریباً معادل با 30 کشور اروپایی یا نصف کل اروپاست، مصرف گاز ایران، تقریباً معادل سه کشور آلمان، ایتالیا و انگلیس با مجموع 9/239 میلیارد مترمکعب است.همچنین اگر غیر از سه کشور یادشده، ترکیه با 3/57 و فرانسه با 43 میلیارد مترمکعب مصرف گاز را نیز مستثنی کنیم، سایر اروپاییها، حدود 230میلیارد مترمکعب گاز مصرف میکنند.
نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این آمار، به این معناست که ایران حتی از مجموعِ بیش از 30 کشور اروپایی، 10میلیارد مترمکعب گاز بیشتری مصرف میکند. به تعبیر دیگر، مصرف داخلی گاز در ایران، تقریباً نصف مصرف کل اروپا و حتی بیشتر از آن است و البته با یک قیمتی که نسبت به اروپا تقریباً هیچ است.
سهم ایران در حوزه تولید گاز دنیا، 4/6 درصد و در عرصه مصرف، 6 درصد است
وی افزود: مشاهده کردهاید که در هفتاد و یکمین گزارش سالانه شرکت بریتیش پترولیوم (BP) باعنوان «مرور آماری انرژی جهان 2022» که میزان تولید و مصرف گاز در کشورهای مختلف جهان ذکر شده، نرخ رشد مصرف گاز طی سال های 2011 تا 2021 بیانگر این است که مصرف گاز ایران نسبت به امریکا و روسیه، در 10 سال اخیر بیشتر بوده است، همچنین با توجه به دادههای شرکت BP درباره میزان تولید و مصرف گاز در جهان در سال2021، سهم ایران در حوزه تولید گاز دنیا، 4/6 درصد و در عرصه مصرف، 6 درصد است. این امر به این معناست که میزان تولید به مصرف، بسیار نزدیک و فقط 4 درصد است.
ضرورت تعرفهگذاری به سوی اصلاح مصرف برق و گاز
این نماینده مجلس اضافه کرد: باتوجه به مقدمهای که گفتم، ضرورت تعرفهگذاری به سوی اصلاح مصرف برق و گاز در بند (ی) تبصره (8) لایحه بودجه 1400 ، همچنین در بند (ی) تبصره (15)لایحه بودجه 1401 تکلیف شده و باید مطابق با قانون به دادن یارانه انرژی به مشترکان پرمصرف پایان قانونی داده شود حتی اینکه این اصلاح را نپذیرند اما مصلحت مردم مهمتر است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس مطرح کرد: همچنین براساس بند (م) تبصره یک قانون بودجه 1401 باید الگوی مصرف اصلاح میشد و براساس بند (ک) تبصره 15 همین قانون، باید مشترکینی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند و الگوی مصرف را رعایت میکردند، قبوض آنها رایگان شود که این رایگان شدن قبوض خانوارهای تحت حمایت نهادهای حمایتی، از محل افزایش تعرفه بدمصرفها و پرمصرفها باید تأمین شود که براین اساس، اصلاح تعرفهها برای پرمصرفها در دستور کار قرار گرفت.
هیچ تغییری در گاز بهای64 درصد از مشترکان بخش خانگی صورت نگرفته است
به گفته ورناصری شرکت گاز اعلام کرده است، 64 درصد از مشترکان بخش خانگی در سه پله اول مصرف قرار دارند و براساس تعرفههای جدید، هیچ تغییری در گاز بهای این گروه از مشترکان ایجاد نمیشود.
مشترکان پرمصرف 60 درصد گاز بخش خانگی را مصرف میکنند
نماینده مردم مسجدسلیمان در ادامه توضیح داد: مشترکان پرمصرف در پلههای چهارم تا دهم قرار دارند و 60 درصد گاز بخش خانگی را مصرف میکنند. مشترکان پله 6 تا 10 بهعنوان مشترک پرمصرف و مشترکان پلههای 11 و12 به عنوان مشترک بدمصرف شناخته شدند، این مشترکین با دریافت اولین قبض گاز فصل سرد در سال جاری شامل افزایش بها شدند، تا مدیریت مصرف گاز برای کاهش هزینه قبوض گاز را در اولویت قرار دهند.
خوشبختانه تولید گاز روزانه کشور 25 میلیون مترمکعب افزایش یافته است
این نماینده مجلس با بیان اینکه خوشبختانه تولید گاز روزانه کشور 25 میلیون مترمکعب افزایش یافته است، گفت: با وجود این افزایش تولید، مصرف ما در بخش صنعت و خانگی غیرمتعارف است و مقدار مصرف گاز در بخش صنایع متناسب با رشد اقتصادی نیست که این امر نشاندهنده این است که گاز به مقدار زیادی اسراف میشود.
حوزه گاز ایران مبتنی بر یک سیاستگذاری غلط و برخلاف روند جهانی است
وی همچنین افزود: ما حدود 400 هزار کیلومتر شبکه گازرسانی داریم، در آذرماه امسال افزایش بیسابقه 60 میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز در بخش خانگی و تجاری نسبت به مشابه پارسال داشتیم. مشکل حوزه گاز این است که مبتنی بر یک سیاستگذاری غلط و برخلاف روند جهانی است؛ چراکه با گسترش شبکه گازرسانی، حجم مصرف هم بالا رفته و این مشکل، با ابزار قیمت حل نمیشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار کرد: بنا بر اطلاعات استخراج شده از 35 میلیون صورتحساب صادرشده، حدود 49 درصد صورت حسابهای گاز صادر شده با اعمال تخفیف 70 درصدی مدنظر قانون، زیر 30 هزار تومان، 33 درصد بین 30 تا 90 هزار تومان، 15 درصد صورتحسابها بین 90 تا 374 هزار تومان، 1 درصد تا 608 هزار تومان و 2 درصد هم متناسب بامصرف خود، صورتحسابهای بالای 608 هزار تومان دریافت کردهاند. ضمناً این نکته نیز باید مدنظر باشد که دوره اعمال این تخفیف 70 درصدی تا پایان سال 1401خواهد بود و طبیعتاً گاز بهای مشترکین از ابتدای سال 1402 با تعرفههای جدید اعمال خواهد شد.
ورناصری تاکید کرد: براساس سیاستگذاری دولت در حوزه انرژی، 5 اقلیم برای کشور در نظر گرفته شده که طبق آن اقلیم اول، اقلیم خیلی سرد و اقلیم پنجم، بسیار گرم است. برای تعیین بهای گاز هم علاوه بر توجه به اقلیمها، 12 پلکان تعریف شده است که هر قدر بالاتر میرود، میزان مصرف هم افزایش پیدا میکند. پلکان اول تا سوم مشترکانی هستند که مصرف گاز متعارفی دارند و تعرفه گاز برای آنها تغییر نکرده است.
این نماینده ادامه داد: محاسبه نرخ تعرفه هر مترمکعب گاز برای مشترکین پله اول تا سوم به ترتیب 414، 690 و 976 ریال است، برای مشترکین پله چهارم نرخ تعرفه هر متر مکعب گاز، 1758 ریال محاسبه میشود.
به گفته وی مشترکین پرمصرف از پله 3 به 4 مشمول افزایش 45 درصدی نسبت به پله قبل و مشترکین پله 5 نیز مشمول افزایش پلکانی 28 درصدی نسبت به پله 6 خواهند شد. همچنین مشترکین تا 225 مترمکعب مصرف گاز در هر ماه، در پله اول و مشترکین با مصرف 226 تا 300 مترمکعب در ماه در پله دوم و مشترکین با مصرف ماهانه 301 تا 375 مترمکعب، در پله سوم قرار گرفته و نرخ تعرفه گازبها در قبوض آنها به ازای هر مترمکعب به ترتیب 414، 690 و 966 ریال محاسبه میشود.
این نماینده مجلس ادامه داد: مشترکین با مصرف 366 تا 450 در پله چهارم با نرخ 1758 ریال با افزایش 45 درصدی و مشترکین پله 5 به 6 مشمول افزایش 28 درصدی در تعرفه قبوض گاز میشوند، مشترکین که دارای مصرف 451 تا 525 مترمکعب باشند در پله پنجم قرار گرفته و با افزایش 28 درصدی، تعرفه آنها با نرخ 2461 ریال محاسبه میشود.
وی همچنین گفت: مشترکین که مصرف گاز آنها در ماه بین 526 تا 600 مترمکعب باشد در پله ششم قرار میگیرند و محاسبه گازبهای آنها با تعرفه 3346 ریال محاسبه میشود، مشترکین در رده مصرفی ماهانه 601 تا 675 در پله هفتم قرار گرفته و قیمت هر مترمکعب گاز مصرفی آنها در پله هفتم با نرخ 5567 ریال منظور خواهد شد. مشترکین با مصرف 676 تا 750 در پله هشتم با قیمت هرمتر مکعب 7793 ریال محاسبه خواهد شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پایان گفت: گاز مصرفی مشترکین در رده مصرفی 751 تا 825 مترمکعب در پله نهم با نرخ 10 هزارو 911 ریال و مصارف بین 826 تا 900 در پله دهم قرار میگیرند و قبوض آنها به ازای هر مترمکعب 15 هزار و 275 ریال محاسبه میشود. مشترکینی که 901 تا 975 مترمکعب در ماه مصرف کنند، در پله یازدهم قرار گیرند و قبض آنها هر مترمکعب گاز 50هزار ریال محاسبه میشود، مشترکین دارای مصرف مازاد بر 975 مترمکعب گاز در پله دوازدهم قرار گرفته و نرخ محاسبه گاز مصرفی در قبوض آنها برابر نرخ فروش خوراک گاز به پتروشیمیها و به ازای هر مترمکعب 60 هزار ریال محاسبه میشود./
پایان پیام