خبرگزاری آریا - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تخصیص نیافتن بُنهایی که بنا بوده است به مؤسسات قرآنی شرکت کننده در نمایشگاه بینالمللی قرآن اعطا شود، گفت: در این خصوص پیگیری انجام شده است و این بنها تقدیم مؤسسات قرآنی خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آریا ، محمد مهدی اسماعیلی در نشست با فعالان فرهنگی و هنری استان فارس با بیان اینکه اهتمام اصلی ما در حوزه فرهنگ و هنر، بحث قرآن و مساجد است، گفت: معتقد هستیم وقتی حوزه فرهنگ و هنر در بستر مسجد و مباحث قرآنی جلو میرود، حتماً پاکیزگی بیشتری خواهد داشت و کار ما با معنویت گره خواهد خورد.
اسماعیلی با بیان اینکه در قرارگاه محرومیتزدایی فرهنگ و هنر، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد پیشگام هستند، افزود: در این حوزه شعار نهضت بازگشت به مساجد را مطرح کردهایم. همین امسال در بودجه 1402 اعتبارات بسیار خوبی برای کانونهای فرهنگی هنری تخصیص یافته است و به یاری خدا همه اینها را به صورت ویژه حمایت خواهیم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه خود را مستحق هر نوع انتقاد و پیشنهاد سازندهای میدانیم و ابایی از پذیرش اشکالات و اشتباهات خود نداریم، گفت: طبیعت کار اجرایی گسترده این است که ممکن است خطاهایی در عملکرد رخ دهد و این مسایل بیش از هرچیزی برای ما مهم است. اصحاب هنر، فرهنگ، رسانه، فعالان حوزه معارف دینی، قرآن و مساجد با دقت و موشکافی مسائل را رصد میکنند و آن نکات لازم را به اطلاع ما تصمیمسازان میرسانند.
اسماعیلی ادامه داد: در دهه گذشته و منتهی به پایان قرن و حدود 20 سال در تمام بخشهای فرهنگی به تدریج حوزه حکمرانی فرهنگ دچار تضعیف شد و بخش عمدهای از وظایف و مسئولیتهای نظارتی و حمایتی از دست حکمرانی فرهنگی خارج شده است؛ به عنوان مثال سال 84 حجم اقتصاد کتاب در کشور حدود 250 میلیارد تومان بود و بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 80 میلیارد تومان و در سال 1400 اقتصاد کتاب حدود 8 هزار و 500 میلیارد و بودجه وزارت ارشاد 30 میلیارد تومان بوده است و همین نسبت را در بخشهای مختلف مشاهده میکنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در حوزه نمایشی در یک دهه اخیر با تدابیری که دولت قبل داشت، به تدریج در جریان فضای جدید نمایشی قرار گرفتیم که کمترین همراهی را با سیاستهای کلی نظام دارند، افزود: در حوزه رسانهها، ایجاد شبکههای جدید اجتماعی و رسانههای الکترونیکی طبیعتاً فضای کار را برای رسانههای مکتوب و سنتی به شدت کاهش داده است. همین موضوع را در بخشهای دیگر فرهنگی و هنری داریم.
وی با تصریح اینکه گام اول دولت ، بازگرداندن مرجعیت به حکمرانی فرهنگ در اداره کشور است، گفت: امروز بعد از گذشت 20 ماه از آغاز به کار دولت باید با خوشوقتی بگوییم بخش مهم و شاید بیش از توقع ما برنامهها در این حوزه به پیشرفت رسیده است و دولت برغم همه مشکلاتی که در حوزه اقتصادی، مدیریت و تنظیم بازار و مواردی نظیر این دارد، در حوزه فرهنگ و هنر به نحو جدی وارد کار شده است.
بهبود وضعیت بودجهای حوزه فرهنگ و هنر در سال جاری
اسماعیلی با بیان اینکه در سال 1402 با هماهنگیهای خوب انجام شده ، بخش مهمی از مطالبات دهههای گذشته در زمینه ارتقای وضعیت بودجهای حوزه فرهنگ و رسانه را حل کردیم، گفت: در قانون برنامه 1401 توانستیم یک تبصره در تبصره 2 یک بند بیاوریم برای مجاز بودن سرمایهگذاری و هزینهکرد دستگاههای دولتی و شرکتی و با همکاری خوبی که رخ داد این را به یک درصد تکلیفی شرکتها و بانکها افزایش دادیم. تقریبا چندین برابر بودجهای که در دست دستگاههای حاکمیتی و دولتی است، اکنون در این تبصره وجود دارد و آییننامه آن در کمیسیون فرهنگی دولت تصویب شده و در آستانه تصویب در صحن دولت است و همه ظرفیت را پای حمایت جدی، هدایت، نظارت و هزینهکرد برای مؤسسات و انجمنهای علمی و هنری داریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این مسئله را اتفاقی مهم تاریخی توصیف کرد و گفت: اکثریت این گام را برای استانها در نظر گرفتیم و مدیران استانی این کار را انجام خواهند داد.
وی از تشکیل کارگروه فرادستگاهی برای این منظور خبر داد و گفت: 6 دستگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث فرهنگی، سازمان برنامه و بودجه، حوزههای علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت اقتصاد و دارایی عضو این کارگروه هستند و مسئولیت نظارتی را در حوزه مذکور دارند که مسئولیت این کارگروه به عهده هاشمی، مسئول امور حقوقی و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
اسماعیلی با بیان اینکه آییننامه این کار آماده شده است و تلاش میکنیم این تحول را در انتهای سال و در فعالیتهای فرهنگی و هنری بخش مردمی به وضوح ببینیم، افزود: در سال 1400 بحث حمایت مؤسسات را شروع کردیم درست است که دستمان خیلی باز نبود، اما تلاش کردیم و قریب 12 میلیارد تومان در سال اول دولت، از موسسات حمایت کردیم و این را با ضریب بالا دنبال خواهیم کرد.
تلاش برای ارتقای شاخصهای علمی و فرهنگی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دنبال پولپاشی نیستیم بلکه به دنبال ارتقای کمی و کیفی شاخصهای علمی، فرهنگی و هنری کشور هستیم، گفت: در استانها حمایت از شعرا ، طنزپردازان، نهضت کتابخوانی و فعالیتهای هنری و نمایشی را در دستور کار داریم.
وی با اشاره به سخنان یکی از حاضران درباره اینکه چرا فیلمی درباره 150 بانوی شهیده استان فارس تاکنون ساخته نشده است، افزود: این کم کاری تقصیر همه ماست، اما آماده حمایت از هرکار مهم در حوزه نمایشی هستیم.
اسماعیلی با بیان اینکه انجمن سینمای جوان را تقویت خواهیم کرد و برای امسال بودجه بسیار خوبی برای آن پیشبینی شده است، گفت: از انجمنها ی علمی و مؤسسات فرهنگی به صورت جدی حمایت خواهیم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین افزود: کار خوبی در بودجه 1402 انجام شده است که زحمت آن به عهده استانداران است و در هر استان 5 درصد از بودجه در اختیار شورای برنامهریزی و توسعه برای بسط فعالیتهای فرهنگی و حوزه گردشگری که مهمترین بخش آن که به ما ارتباط دارد، حوزه مساجد، قانون جمعیت و جوان است که مصادیق آن حوزه عفاف و حجاب، مد و لباس و تولیدات فرهنگی و رسانهای و فضای مجازی، حوزه فعالیتهای قرآنی است.
وی با بیان اینکه با حمایت استاندار و برنامهریزی مدیران فرهنگی این بودجه محقق خواهد شد و در کنار آن هم حمایت از مؤسسات به صورت ویژه داریم که خارج از تبصره 9 حمایت میکنیم، گفت: امسال برای اولین بار در طول 4 دهه گذشته بعد از انقلاب، تلاش خواهیم کرد، دغدغه بودجه را از تولیدات فرهنگی به شدت کاهش دهیم و این همان چیزی است که باید دست پر داشته باشیم و وارد این عرصه شویم و بتوانیم تحول ایجاد کنیم.
قانونگرایی دولت در حوزه فرهنگ و هنر
اسماعیلی با تصریح اینکه بخش مهمی از کارها بدون حمایتها جلو رفته است، گفت: سیاست دولت در قبال مسائل فرهنگی روشن است و قانونگرایی در حوزه فرهنگ و هنر را به شدت دنبال کرده است و به دنبال ایجاد تعامل و همگرایی با همه اقشار فرهنگی و هنری هستیم البته حمایتهای ما معطوف به جریانهایی است که پایههای فکری و بنیانهای نظری و عملی انقلاب را تقویت میکنند. جلوی فعالیت کسی را نمیگیریم تا وقتی که از چارچوب قانون خارج نشده است، اما از جریانهایی حمایت میکنیم که در راستای تقویت ارزشهای اسلامی کار میکنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: در حوزه عفاف و حجاب شاید تنها مسؤل فرهنگی کشور هستم که در این دورهای که این مباحث از شهریور سال گذشته داغ شده است، به صراحت نظر دولت را بدون لکنت اعلام کردم. کسانی که قانون را رعایت نکنند و کشف حجاب کنند، اینها در حوزه فرهنگ و هنر کشور اجازه فعالیت ندارند و این را قانون از ما خواسته است و این را اجرایی کردیم.
وی با اشاره به یکی از سخنان حاضران در خصوص اینکه چرا وضعیت برخی از اعضای سازمان سینمایی که در اغتشاشات به صف اغتشاشگران پیوستند، سفید شده است، گفت: این وضعیت شبهه و ابهامی دارد. این وضعیت سفید به دلیل عفو رهبری بود و ناظر به کسانی بود که حتی دارای پرونده بودند و معظمله امسال از موضع رأفت اسلامی برای ایجاد همگرایی در جامعه عفوی دادند که چند روز پیش قوه قضائیه اعلام کرد که تا 90 هزار نفر شامل این عفو شدند.
اسماعیلی افزود: وضعیت هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنری که پرونده داشتند، سفید شده است، اما در حوزه فعالیتهای صنفی و حرفهای ما تصمیمگیر هستیم و بر اساس ارزیابی از عملکرد افراد صحبت میکنیم و ملاک آن را هم بیان کردهایم. کسانی که ابراز ندامت و پشیمانی رسمی از اقدامات نادرست خود انجام دهند این موضوع برایشان قابل بررسی است نه کسانی که هم به نظام جمهوری اسلامی، هم انقلاب، هم دستاوردهای امام و شهدا جسارت کنند و باز خود را سر سفرهای بنشیند که خود را صاحب آن تلقی میکنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دیدگاههای خود را صریح اعلام کردیم و هر روز در حوزه فضای رسانهای با این موضوع مواجه هستیم، گفت: در حوزه عفاف و حجاب برنامههای مفصلی داریم و در همین راستا قرارگاه زیست عفیفانه را فعال کردیم و با همه فعالان حوزه پوشش ارتباط برقرار کردیم.
وی با تصریح اینکه اگر کسی میخواهد با ما همراه باشد باید قانون کشور را اجرا کند تا حمایت کنیم، گفت: از کسانی حمایت میکنیم که التزام به قانون دارند. کسانی که از قانون تخطی کنند، در چتر حمایتی ما قرار نمیگیرند. این را به صورت روشن و شفاف بیان کردیم. به دنبال ایجاد دعوا، نزاع و دو قطبیسازی در حوزه فرهنگ و هنر نیستیم، اما هم به معنای دوری از قانون نیست. قانون برای همه ما خط قرمز است و حجیت دارد و این را پیگیری میکنیم.
اسماعیلی افزود: با اتفاقاتی که رخ داده است، متأسفانه آنچه در افکار عمومی مطرح شده، آن است که غالباً خطای چند چهره را به همه جریان نسبت میدهند، در صورتی که اکثریت قریب به اتفاق این جریان افراد پایبند به قانون، دلسوز سربلندی ایران، مدافع ارزشهای انقلاب هستند. شهادت میدهم که اکثریت اهالی فرهنگ و هنر نسبت به پیشرفت کشور متعهد و نسبت به آرمانهای انقلاب علاقهمند هستند لذا نباید در تحلیلها این اشتباه را کرده و خطا یا قصور چند نفر را به یک جامعه بزرگ تسری دهیم. این اطمینان را به تمام دغدغهمندان فرهنگی کشور و جامعه مذهبی و متدینان میدهم که اهالی فرهنگ و هنر در کنار شما هستند و در مقابل ارزشهای عمومی نیستند و ما از این هنرمندان هم دفاع و هم حمایت میکنیم و این مسیر را با قوت ادامه میدهیم.