خبرگزاری آریا - محسن سیفی، عضو هیئتمدیره بانک صادرات ایران، در همایش بازرسان و حسابرسان این بانک در اصفهان، ایجاد ثبات در بانک، تطبیق دادن رفتارها با ضوابط و مقررات، مدیریت سوء جریانها، پیشگیری، تلاش برای تحقق بازرسی الکترونیک، ارتباط مناسب بازرسان با مدیریت، رسیدگی جدی به شکایات و جلوگیری از روابط نامتعارف با مشتریان را از مهمترین مأموریتهای واحدهای بازرسی در بانکها عنوان کرد.
به گزارش شادا، به نقل از روابط عمومی بانک صادرات، محسن سیفی، عضو هیئتمدیره بانک صادرات ایران، در همایش بازرسان و حسابرسان این بانک در اصفهان، ایجاد ثبات در بانک، تطبیق دادن رفتارها با ضوابط و مقررات، مدیریت سوء جریانها، پیشگیری، تلاش برای تحقق بازرسی الکترونیک، ارتباط مناسب بازرسان با مدیریت، رسیدگی جدی به شکایات و جلوگیری از روابط نامتعارف با مشتریان را از مهمترین مأموریتهای واحدهای بازرسی در بانکها عنوان کرد.
وی گفت: اساسا نظارت و بازرسی اثرات و تبعاتی بر روی ساختار اقتصادی یک نظام اجتماعی و سیاسی دارد و به همین دلیل حایز اهمیت است. اخبار فساد اقتصادی به مراتب سریعتر از اخبار فساد اجتماعی یا اخلاقی، مورد اقبال افکار عمومی قرار میگیرد. از این رو، موضوع نظارت بر فساد اقتصادی که موضوعی تخصصی است، هم آثار و تبعات متعددی دارد و هم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سیفی با اشاره به شاخصهای مهم بانک جهانی از یک بانک خوب، افزود: از نظر بانک جهانی، یک بانک خوب چند شاخص دارد که دسترسی خوب، از جمله این شاخصها است. این دسترسی میتواند فیزیکی یا الکترونیکی باشد. عمق مالی یکی دیگر از این شاخصها است. اما روی هیچ کدام از این شاخصها به اندازه ثبات تاکید نمیشود. بانک جهانی میگوید یکی از ویژگیهای یک بانک خوب این است که ثبات داشته باشد. هدف اساسی حوزه نظارت در بانکها ایجاد ثبات است.
وی با بیان اینکه همه ما داریم تلاش کنیم که از طریق جلب اعتماد عمومی، کاهش ریسک و کنترل مجموعهای از متغیرها، ثبات را در بانک ایجاد کنیم، افزود: بانک اگر بیثبات باشد، نمیتواند به خوبی منابع جذب کند و اتفاقات خوبی رقم بزند.
عضو هیئتمدیره بانک صادرات ایران با اشاره به اینکه نمیتوان برای به صفر رساندن فساد تضمین داد، افزود: حوزههای نظارتی نمیتوانند به صفررساندن فساد را ضمانت کنند اما باید تمام تلاش خود را بهکار بگیرند تا این ثبات را در نظام بانکی حاکم کنند.
سیفی در بیان سایر متغیرهای نظارتی به انتخاب افراد سالم اشاره کرد و گفت: یکی از متغیرهای نظارت، انتخاب افراد سالم و صالح است. سئوال این است که اگر فرد درست و مناسب را بهکار بگیریم آیا سیستم درست میشود؟ اتفاقا این مساله برعکس است و ما باید ساختار نظارتی مناسب و درستی داشته باشیم. اهمیت ساختار نظارتی در شبکه پولی به این شکل است که ما این ساختار را طوری تنظیم و تربیت کنیم که حتی اگر چند فرد ناسالم هم در سیستم ورود پیدا کرد، نفع آنها در این باشد که سالم کار کند.
وی گفت: بنای نظارت، تطبیق رفتار با ضوابط و مقررات است. سلیقه شخصی، پیشبینی اتفاقات، مسایل غیرفنی و... نظارت را دچار چالش میکند. پس سنگ بنای ما در نظارت باید تطبیق رفتار با ضوابط و مقررات باشد. اگر سلیقه ناظر یا بازرس بخواهد اعمال شود، مسئولان مربوطه باید با آن برخورد کنند چون، حوزه نظارت، سلیقهای نیست.
سیفی بررسی سوء جریان در تخلفات را نیز متذکر شد و گفت: وقتی تخلف یا سوء جریانی در شبکه رخ میدهد، باید ببینیم این سوء جریان با سوء نیت همراه بوده یا خیر. اساسا این نقض قوانین و مقررات عامدانه است یا ساختاری است؟ خیلی فرق میکند. اگر سوءنیت وجود داشته باشد و عامدانه باشد، به طور قطعا باید فرد متخلف به کمیته انضباطی معرفی شود. در کمیته هم رفتاری باید صورت گیرد که این رفتار دوباره صورت نگیرد. اما وقتی یک تخلف یا نقض قوانین و مقررات پر تکرار است، اگر به فرض 1000 نفر را به کمیته انضباطی بفرستید، چه اتفاقی میافتد؟ هزار و یکمین نفر هم همان نقض مقررات را انجام خواهد داد. در این جا باید ساختار را درست کرد. یعنی خروجی گزارش شما باید به طرح و برنامه و به حوزههای برنامهریزی بانک برود. زمانی میتوانید کیفیت بازرسی را بررسی کنید که آرای کمیته انضباطی را ببینید.
وی در بیان رفتارهای موجود در برخورد با تخلفات، یک نوع رفتار پیشگیرانه است، گاهی رفتار پیشگیرانه با رفتار اصلاحی اشتباه گرفته میشود. پس از وقوع تخلف سیستمی، بازرس گزارش میدهد که مساله اصلاح شود. در حالی که در رفتار پیشگیرانه، بازرس باید پیشنهاد پیشگیرانه بدهد.
سیفی اهمیت استفاده از سامانههای الکترونیک در بازرسی را خاطرنشان کرد و افزود: در گزارشنویسی، زمانی میتوانیم بگوییم که گزارشمان موثر است که سه فاکتور کامل بودن، صحیح بودن و به موقع بودن در آن لحاظ شده باشد. بانکداری در حال گذر به بانکداری نسل 4 و دیجیتال است و از این رو چارهای نداریم جز این که بازرسی به سمت بازرسی الکترونیک پیش برود. اگر بتوانیم بازرسی را به سمت بازرسی الکترونیک ببریم و جلوی بازرسیهای حضوری را بگیریم. قطعا مواجهههای حضوری و اتفاقات ناصواب کم و ریسکها کنترل میشود. ضمن این که هزینهها و موضوعات دیگر نیز از بین میرود.
وی گفت: بازرس باید ملاحظاتی را با مدیر داشته باشد و باید ریسکها و برخی ملاحظات را بهموقع به مدیر منتقل کند. برای انجام کار، رابطه مناسبی باید میان بازرس و مدیر وجود داشته باشد. نکته مهمتر این است که در انتخاب بازرس از افراد با تجربه استفاده شود. کسی که عملیات شعب، عملیات اعتباری انجام داده است، میتواند بازرس شود. بازرس باید از بدنه شبکه بانک و از میان افراد متخصص انتخاب شده و هر سال باید دورههای آموزشی را برای بازرسان برگزار کرد.
عضو هیئتمدیره بانک صادرات ایران پیگیری شکایات را به عنوان یکی از منابع اطلاعاتی کشف جریان سوء فساد عنوان کرد و افزود: باید به موضوع شکایتها خیلی دقت کرد و آنها را جدی گرفت. منشا فساد و سوء جریان از همین شکایتها است.
وی با تاکید بر رسیدگی به مشکلات مالی همکاران، گفت: مشکلات مالی همکاران باید حل شود یا به مقامات بالاتر منعکس شود. نیمی از دلایل اخراج همکاران مشکلات مالی بوده است. همچنین باید روابط نامتعارف برخی همکاران با مشتریان جدی گرفته شود. منشا خیلی از سوء جریانها همین موارد است.
سیفی با یادآوری حل مشکلات اضافه برداشت 24 هزار میلیارد تومانی در پایان سال گذشته، افزود: در یک سال گذشته تلاش شد تا زیرساختهای بانک تقویت شود، ضمن این که در سال گذشته روزانه شاهد خروج مشتریان بودیم. اما با بازگشت دوباره مشتریان بزرگ، اعتماد مشتریان قدیم به تدریج جلب شده است.