خبرگزاري آريا- "گازتارو" از سفر رئيس شوراي فدراسيون روسيه به ايران به عنوان "سفر دوستي" ياد مي کند که نتيجه آن ضربات ماتوينکو و روحاني عليه تحريم هاست.
به گزارش سرويس سياست خارجي خبرگزاري آريا، "داريا زوريل" در گزارشي در " گازتارو" روسيه به دستاوردهاي سفر اخير هيات پارلماني روسيه به رياست والنتينا ماتوينکو به تهران پرداخته است.
ضربات ماتوينکو و روحاني عليه تحريم هاوالنتينا ماتوينکو با سفر خود به ايران، موقعيت بين المللي خود را تحکيم بخشيد.
هيات پارلماني روسيه به رياست والنتينا ماتوينکو سفر دو روزه اي به ايران داشت. رئيس شوراي فدراسيون روسيه بعد از ديدار خود با [آقاي] حسن روحاني، رئيس جمهور ايران، خبر داد که تهران اميدوار است تا مسکو در مبارزه عليه تحريم ها مساعدت نشان دهد و خواهان برقراري رژيم بدون ويزا مي باشد. بعد از ماتوينکو، هيات چيني وارد تهران شد.
بدون تحريم و بدون ويزاعصر دوشنبه، والنتينا ماتوينکو در خصوص نتايج سفر دو روزه خود به ايران و مذاکراتش با [آقاي] حسن روحاني، رئيس جمهور اين کشور، سخن گفت. ماتوينکو گفت: «[آقاي] روحاني تصريح کرد که طرف ايراني تمامي تعهداتش در رابطه با پرونده هسته اي را اجرا مي کند و ابراز اميدواري کرده که روسيه همچنان تحت تاثير قرار دادن کشورهاي غربي را ادامه دهد، تا آنها نيز به نوبه خود، تعهداتشان در رابطه با اين توافق را اجرا کنند».
منظور از «تعهدات غرب»، در وهله اول لغو تحريم هاي بين المللي است که تاکنون، فقط بخشي از آنها لغو شده اند. خود «توافق هسته اي» که برنامه اتمي ايران را در ازاي لغو رژيم تحريم هاي اقتصادي و بين المللي پايان داده است، در ژوئيه سال گذشته منعقد شد. پيشتر، روسيه نيز در اعمال تحريم ها عليه اين کشور مشارکت داشت.
والنتينا ماتوينکو براساس نتايج ديدار خود با [آقاي] روحاني خبر لغو احتمالي رژيم ويزا براي شهروندان روسيه را نيز اعلام کرد.
رئيس شوراي فدراسيون روسيه به خبرنگاران گفت: «در حال حاضر، رايزني ها ميان کنسولگري هاي ما در رابطه با ايجاد نرمش در رژيم ويزا و از جمله، براي گروه هاي گردشگري ادامه دارد».
به گفته او، رئيس جمهور ايران به طور کامل، از اين تفکر حمايت مي کند. ماتوينکو در ادامه افزود: «ما آمادگي داريم تا به صورت مرحله اي، در سيستم ويزاي خود تسهيلاتي ايجاد کنيم تا در نهايت، رژيم بدون ويزا ميان روسيه و ايران برقرار شود».
"سفر دوستي"به اعتقاد ولاديمير ساژين، پروفسور انستيتوي خاور شناسي آکادمي علوم روسيه، اين سفر پارلمان روسيه، «سفر دوستي» بوده است.
همصحبت نشريه «گازتا رو» گفت: «ما همواره، روابط پارلماني خوبي داشته ايم. ماتوينکو به ايران سفر کرد تا بر اهميت همکاري و همياري دو کشور صحه بگذارد».
ماتوينکو در جريان ديدارهاي ديگر خود با مقامات ايراني، مسائل امنيتي، اوضاع جاري در سوريه و همچنين، اقدامات مشترک در مبارزه عليه تروريسم را بحث و بررسي کرد. او خاطر نشان کرد که ميان اين دو کشور، در خصوص مسائل امنيتي، «ديدگاه هاي مشابهي» مطرح است».
چين به دنبال روسيهروز ١٥ نوامبر و يک روز بعد از پايان گيري سفر ماتوينکو به تهران، هيات بلند پايه ديگري از چين وارد اين کشور شد. چانگ وان چوان، وزير دفاع چين، براي مذاکره با حسين دهقان، همتاي ايراني خود، به جمهوري اسلامي ايران سفر کرد.
روسيه، چين و ايران اقدامات خود در سوريه را فعالانه با يکديگر هماهنگ مي کنند. در اين کشور، اين سه يار خارجي بشار اسد، رئيس جمهور سوريه، حضور نظامي دارند. افزون بر آن، مسکو، پکن و تهران برخلاف امريکا و متحدانش که بارها، در خصوص سرنگوني بشار اسد فراخواني کرده اند، خواهان حفظ رژيم کنوني سوريه هستند.
ولاديمير ساژين مي گويد: «البته، ما از آينده سوريه درک کاملا همگوني نداريم، اما با يکديگر همکاري مي کنيم».
يک مشکل مشترک – مبارزه عليه تروريسم، نيز ايران و روسيه را به يکديگر پيوند مي دهد. او گفت: «البته، همه کشورها بر اين عقيده نيستند که ايران در مبارزه عليه تروريسم ذي نفع است. براي نمونه، امريکا و اسرائيل معتقدند که ايران به افراط گرايان اسلامي و سازمان هايي مانند حماس فلسطين و يا حزب الله لبنان مساعدت مي کند. اين موضوع جاي بحث دارد، زيرا ايران نيز از حملات تروريستي رنج برده است. براي اين کشور نيز مانند کل جهان، دشمن اصلي «دولت اسلامي» است.
جزاير کوريل مادر تهران، ماتوينکو بخشي از اوقات خود را به بررسي مسائل اقتصادي و همچنين، وضعيت حقوقي درياي خزر اختصاص داد.
رئيس جمهور ايران در ديدار خود با والنتينا ماتوينکو گفت که به زودي، مذاکرات بين المللي پيرامون تدوين سند يگانه در رابطه با درياي خزر، ثمره هاي خود را به بار خواهد آورد.
[آقاي] حسن روحاني گفت: «در اين زمينه، هنوز برخي از مسائل غير شفاف هستند، اما ايران آمادگي دارد تا زمان برگزاري اجلاس سران دولت هاي حاشيه درياي خزر در سال ٢٠١٧ ميلادي، کنوانسيون را امضا کند».
اين موضوع در زمان برگزاري ديدار در شهر باکو در ماه اوت سال جاري نيز مطرح شد. در آن ايام، سه کشور – روسيه، ايران و آذربايجان – در خصوص حل و فصل نهائي مساله حقوقي حوزه درياي خزر به توافق رسيدند. بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و در رابطه با تشکيل کشورهاي ذي نفع جديد و داراي حقوق بين المللي – ترکمنستان، آذربايجان و قزاقستان، وضعيت حقوقي درياي خزر به مشکل بدل شد.
در حال حاضر، طرح اجراي توافق هاي باکو در راستاي تحکيم همکاري هاي اقتصادي در منطقه در دستور کار قرار گرفته است. ماتوينکو وعده داده که در سال ٢٠١٧ ميلادي، ايران قادر خواهد بود، روند امضاي توافقنامه پيرامون شعاع تجارت آزاد با اتحاديه اقتصادي يورو آسيا را راه اندازي کند.
اين سفر ماتوينکو به ايران، دومين سفر خارجي او طي سال جاري بوده که طي آن، او بيانات مهمي را در سطح بين المللي ايراد کرده است.
در روز ١ ماه نوامبر، او به ژاپن سفر کرد و در آنجا، او برعکس، توجه رسانه هاي گروهي را به تفسير تندش از مساله جزاير کوريل جلب کرد. او گفت: «حق حاکميت روسيه بر اين جزاير جايي براي کمترين ترديدي ندارد. به گفته ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه، ما خاک خود را معامله نمي کنيم. و به موازات آن، ما آمادگي داريم که در راستاي عقد قرارداد صلح، در جستجوي راه سازشي باشيم که بتواند موافق نظر هر دو طرف باشد».
به گفته عباس غلام اف، سفرهاي پر سر و صدا به کشورهاي خارجي، دليلي براي تغيير وظيفه سياسي ماتوينکو نمي باشد: در کاخ کرملين، رئيس شوراي فدراسيون روسيه از موقعيت خوبي برخوردار است و اين سفرها، فقط بر نفوذ وي تاکيد دارند. اين کارشناس به نشريه «گازتا رو» گفت: «ماتوينکو در سايه روابط شخصي خويش با ولاديمير پوتين، همواره خود را بسيار آزاد احساس مي کرده است».