خبرگزاري آريا- امروزه اکثر مردم از سوءهاضمه رنج مي برند.
به گزارش خبرگزاري آريا،امروزه اکثر مردم از سوءهاضمه رنج مي برند و اين بدان معناست که بخش زيادي از غذاهاي مصرفي به درستي هضم و جذب نمي شوند. از نظر طب سنتي سلامتي غذاي مصرفي در سه مرحله هضم مي شود و به عبارت دقيق تر، يک سوم هضم غذا در دهان، يک سوم ديگر در معده و بقيه هضم به کمک روده و کبد انجام مي گيرد.
اکثر افراد به علت کم جويدن يا بد جويدن در مرحله اول هضم مي لنگند. لذا غذايي که به خوبي جويده نشده و بطور کامل با بزاق دهان ترکيب نگرديده، راهي معده مي شود و فشار زيادي براي هضم برخي مواد به معده تحميل مي شود و دست آخر برخي از مواد گياهي کم جويده شده، بدون تعيير شکل وارد روده کوچک مي گردند و در نتيجه بي آنکه مواد مفيد موجود در آن ها هضم شوند، از روده بزرگ دفع مي گردند. بنابراين قبل از هر چيز بايد براي غذا خوردن وقت گذاشت و غذا را بخوبي جويد.
مسئله ديگري که ايرانيان با وجود تاکيد اکيد احاديث طبي، مورد توجه قرار نمي دهند، خوردن مقدار کمي نمک دريا يا معدن قبل و بعد از غذا و يا در صورت ناسازگاري مزاجي، خوردن نصف قاشق سرکه طبيعي قبل و بعد از وعده هاي اصلي غذايي مي باشد.
بايد در نظر داشت که کمبود املاح و مواد معدني، بخصوص کمبود مس ، آهن، منگنز، منيزيم، سديم و پتاسيم موجب سوءهاضمه مي گردد. لذا توصيه مي گردد که بجاي نمک هاي تصفيه شده که فقط حاوي سديم هستند، از نمک دريا يا معدن که طيف وسيعي از املاح دارند استفاده شود. و براي رفع کمبود مس بهتر است که هفته اي دو مرتبه قاشق مسي بدون لعاب را در خورشت در حال پخت قرار داد. استفاده گه گاه از ظروف چدني نيز براي بر طرف شدن کمبود آهن توصيه مي گردد. (البته بايد در نظر داشت که ظروف چدني، بايد بدون روکش و بي لعاب باشند و آهن ربا به آنها بچسبد. در غير اين صورت تقلبي و مضر مي باشند.)
در اينجا لازم است که رايج ترين عادات بد غذايي ذکر شود.
1. معمولا هر غذايي تازه اش بهتر از مانده اش است به جز پنير. البته منظور اين نيست که پنيرهاي تازه موجود در بازار را بايد مدتي نگه داشت تا مانده شود بلکه منظور اين است که کارخانجات پنير سازي مي بايست چندين هفته براي ساختن پنير واقعي وقت صرف کنند. در واقع پنيرهايي موسوم به پنير استيلتون يا کپکي، نمونه اي از پنير کهنه و مانده هستند که گرم و زود هضم بوده و خوردن کمي از آن بعد از غذا به عنوان دسر به هضم غذا کمک فراواني مي کند و در ضمن اگر قبل از غذا خورده شود، اشتهاي فرد افزايش مي يابد.
اما متاسفانه پنير تاره که به وفور در کشور توليد و مصرف مي شود، سرد و دير هضم مي باشد و اشتها به غذا را کم مي کند. بايد دانست که مصرف پنير تازه بدون مصلحات گرم، در برخي افراد باعث ايجاد قولنج بسيار شديد و انسداد روده مي شود. البته اگر به همراه پنير تازه، يک قاشق عسل يا ادويه جات گرم خورده شود از اثرات منفي اين نوع پنير کاسته مي شود. در ضمن بعد از مصرف پنير تازه نبايد غذاهاي ديگري خصوصا غذاهاي ترش و ميوه هاي تر تناول شود مگر آنکه اشتهاي واقعي احساس شود.
2. از ديگر عادات غذايي که بايد بر چيده شود، مصرف همزمان سرکه با سفيده تخم مرغ است. بايد دانست که سس مايونز از ترکيب سرکه و سفيده تخم مرغ درست مي شود و در نتيجه خوردن سس مايونز، سلامت روده ها را تهديد مي کند.
3. از نوشيدن آب از نيم ساعت قبل از غذا، حين غذا و تا يک ساعت بعد از خوردن آخرين لقمه غذا بايد پرهيز نمود. البته در صورت شدت عطش بعد از غذا مي توان يک تا دو جرعه آب خنک مصرف نمود.
,بيماري دستگاه گوارش,نفخ روده
از نوشيدن آب از نيم ساعت قبل از غذا، حين غذا و تا يک ساعت بعد از غذا بايد پرهيز نمود
4. هيچ نوع گوشتي نبايد همزمان با گوشت ديگر مصرف شود.
5. مصرف همزمان ماست، پنير و شير براي دستگاه گوارش مضر مي باشد.
6. نبايد غذاها و ميوه هايي که طبع سرد دارند همزمان ميل نمود، چرا که در کوتاه مدت يا دراز مدت، دستگاه گوارش ضعيف گشته و ممکن است اسپاسم هاي دردناک روده اي ايجاد شود.
7. مصرف همزمان تخم مرغ و ماهي بسيار زيان بخش مي باشد.
8. مصرف لبنيات بدون مصلحات نه تنها براي روده ها بلکه براي اعصاب هم مضر هستند.
9. نبايد در يک نفس و دفعتا آب نوشيد بلکه مي بايست جرعه جرعه آب نوشيد تا به دستگاه گوارش شک وارد نشود.
10. مصرف همزمان آب با هندوانه يا آب با انگور به روده ها فشار مي آورد. لذا بايد نيم ساعت بين مصرف آن ها فاصله انداخت.
11. در هنگام استرس و عصبانيت نبايد غذا خورد چرا که از يک طرف آنزيم هاي دستگاه گوارش از جمله آنزيم هاي مترشحه از پانکراس و غدد موجود در روده کوچک به خوبي ترشح نمي شوند و از طرف ديگر استرس موجب اسپاسم معده و روده مي شود.
12. براي داشتن دستگاه گوارشي سالم بايد وقتي وعده اصلي غذايي را خورد که در ناحيه زير سينه تا ناف احساس سبکي کنيم و کمي در قسمت زير ناف احساس سنگيني داشته باشيم. از ديگر علامت هاي گرسنگي واقعي اين است که حس شامه، بينايي و شنوايي تيز تر مي گردد و آب دهان کم مي شود. در غير اينصورت غذا خوردن به دستگاه گوارش لطمه مي زند.
13. مصرف شير يا دوغ با ميوه ممنوع است. (کاکائو و قهوه هم نوعي ميوه محسوب مي شوند.)