خبرگزاری آریا-گونههای جدیدی که اخیرا از ویروس کرونا کشف شده است نسبت به نخستین نوع این ویروس که در دنیا همهگیر شد واگیری بیشتری دارند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از بی بی سی ،این سویهها در حال حاضر تحت بررسی قرار دارند و دانشمندان میخواهند از خطرات احتمالی آنها آگاه شوند.
توجه کارشناسان فعلا متوجه تعداد اندکی از گونههای جدید ویروس کرونا است:
یک سویه در بریتانیا که به نوع غالب در این کشور تبدیل شده است و در بیش از 50 کشور دیگر نیز پخش شده است
یک سویه در آفریقای جنوبی که در حداقل 20 کشور دیگر نیز یافت شده است، از جمله در بریتانیا
تغییرات اخیر چقدر جدی است؟
تصور میشود که گونههای بریتانیا، آفریقای جنوبی و برزیل شاید واگیری بسیار بیشتری داشته باشند که ابتلا به آنها را از انواع قبلی راحتتر میکند.
پروتئین اسپایک هر سه نوع دچار تغییر شده است، یعنی آن بخشی از ویروس که به سلولهای انسان متصل میشود.
به همین خاطر، به نظر میرسد که این گونهها سلولها را راحتتر آلوده میکنند و شیوع پیدا میکنند.
گمان کارشناسان بر این است که گونه بریتانیا در اواخر تابستان پدیدار شد و شاید تا 70 درصد مسریتر باشد، هر چند که تحقیقات اخیر سازمان بهداشت انگلستان حاکی از افزایش 30 تا 50 درصدی است. اعلام قرنطینه عمومی در سراسر بریتانیا در هفتههای اخیر ناشی از شیوع همین گونه بود.
نوع آفریقای جنوبی در اواخر ماه مهر پدیدار شد و با تغییراتی در پروتئین اسپایک همراه است که شاید از گونه بریتانیا مهمتر باشند.
یکی از جهشهای آن شبیه گونه بریتانیا است، اما دو جهش دیگر نیز دارد که دانشمندان فکر میکنند شاید تاثیر بیشتری بر کارکرد واکسنها بگذارند. یکی از جهشها شاید به ویروس کمک کند تا پادتنهای سیستم ایمنی بدن را دور بزند.
بریتانیا پروازهای مستقیم از آفریقای جنوبی را ممنوع کرده است و برای پرواز به این کشور نیز محدودیتهایی قائل شده است. از تمامی افرادی که اخیرا به این کشور سفر کردهاند، و تمامی کسانی که با آنها تماس داشتهاند، خواسته شده است که بلافاصله خود را قرنطینه کنند.
گونه برزیل در ماه تیر پدیدار شد و اخیرا در چهار مسافری که از برزیل به ژاپن رفته بودند کشف شد. پروتئین اسپایک این نوع شامل سه جهش کلیدی است که آن را شبیه گونه آفریقای جنوبی میکنند.
دولت بریتانیا در واکنش به این تحولات اعلام کرده است که ورود به این کشور از تمام کشورهای آمریکای جنوبی ممنوع است.
آیا واکسنها همچنان موثر خواهند بود؟
واکسنهای فعلی بر اساس گونههای قدیمیتر ویروس طراحی شدهاند، اما دانشمندان اطمینان دارند که در برابر گونههای جدیدتر نیز موثر خواهند بود، هر چند که شاید کمتر. آزمایشهایی برای بررسی این مساله در جریان است.
البته واکسن به بدن یاد میدهد که به بخشهای مختلف ویروس حمله کند، نه فقط به این قسمتهای پروتئین اسپایک.
در آینده ممکن است انواع متفاوت دیگری پدیدار شوند.
حتی در بدترین حالت هم میتوان این واکسنها را بازطراحی و تغییر داد تا موثرتر از قبل شوند - کاری که به گفته کارشناسان در صورت نیاز ظرف چند هفته یا چند ماه قابل انجام است.
در حال حاضر واکسن آنفلوآنزا هر سال تغییر داده میشود تا در برابر انواع جدید ویروس آنفلوآنزا موثر باشد، و این اتفاق ممکن است برای واکسنهای کووید-19 نیز بیفتد.
آیا خطرناکترند؟
در حال حاضر هیچ مدرکی که نشان دهد بیماری ناشی از این گونهها شدیدتر است وجود ندارد. کارهایی نظیر شستن دستها، حفظ فاصله با دیگران و پوشاندن صورت همچنان به جلوگیری از ابتلا کمک خواهد کرد، و مسریتر بودن این گونه های جدید به این معنی است که باید بیش از پیش مراقب بود.
چه اقداماتی در جریان است؟
شکی نیست که گونه های بیشتری در راه است.
دانشمندان در سراسر دنیا دارند اوضاع را بررسی میکنند و گونه های جدید با دقت مطالعه و رویت خواهند شد. برای نمونه، گفته میشود که محققان موسسه تحقیقات پزشکی کنیا دارند گونه ای را بررسی میکنند که با گونه بریتانیا و آفریقای جنوبی متفاوت است.
دولت بریتانیا میگوید که تمهیدات لازم برای تولید واکسن جدید را در نظر گرفته شده است که در صورت نیاز عملیاتی خواهد شد
نگرانی از گونه جهش یافته کرونا در برزیل
گونه جهش یافته ویروس کرونا در برزیل باعث نگرانی شده است.
در شهر مانائوس برزیل که شاهد افزایش شدید شمار بیماران و قربانیان است، بعضی بیمارستانها دیگر برای بیماران اکسیژن ندارند.
برزیل با ثبت بیش از 205 هزار مورد مرگ با ابتلا به کرونا پس از آمریکا بیشترین شمار قربانیان همهگیری را دارد.
دولت انگلیس نیز میگوید به دلیل نگرانی از گونه برزیلی ویروس کرونا ورود مسافران از آمریکای جنوبی و همچنین پرتغال و دماغه سبز را ممنوع میکند.
گونه جهشیافته ویروس در برزیل همانند گونه جهشیافته در بریتانیا سرایت بالاتری دارد.
ممنوعیت ورود مسافران از آمریکای جنوبی پس از آن اجرا میشود که بریتانیا در روز پنجشنبه مرگ 1248 نفر ناشی از ابتلا به کووید-19 ثبت کرد.
چرا باید نگران گونه جهش یافته کرونا در آفریقای جنوبی بود
پژوهشگر ویروس شناسی دانشگاه آکسفورد انگلستان با بیان اینکه گونه جهش یافته ویروس کرونا که برای اولین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شده، به دلیل افت آنتی بادی های قابل ملاحظه و بازتولید بیشتری که دارد می تواند اپیدمی را طولانی کند، گفت: هر دو گونه شناسایی شده در انگلیس و آفریقای جنوبی سرایت پذیری بالایی دارند، اما نگرانی از گونه آفریقای جنوبی باید بیشتر باشد، چراکه با تست های PCR نمی توان آن را شناسایی کرد.
ماهان غفاری در خصوص اخبار منتشر شده از جهش های ویروس کرونا در انگلستان و آفریقای جنوبی، اظهار کرد: پیش از هر چیز باید گفت نامگذاری ویروس ها به نام کشورها، همچون ویروس آفریقای جنوبی یا انگلیسی نه از نظر علمی درست است و نه اخلاقی، چراکه هیچ کشوری نمی خواهد اسم ویروسی بر روی کشورش باشد.
وی افزود: داده های ژنومی کشور انگلیس صد برابر بیشتر از کشورهای اروپایی و غیراروپایی بوده و چه بسا ورودی این گونه جدید شناسایی شده در انگلیس از کشور دیگری به این کشور وارد شده باشد، براین اساس هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری داریم تا مطمئن شویم گونه ای که در انگلیس یا آفریقای جنوبی برای اولین بار گزارش شده است، جهش ویروسی بوده که در این کشورها اتفاق افتاده است.
پژوهشگر ویروس شناسی دانشگاه آکسفورد انگلستان در خصوص گونه جدید ویروس کرونایی که برای اولین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شده، توضیح داد: تحقیق جدیدی که توسط گروه آقای جسی بلوم و همکارانش در واشنگتن آمریکا انجام شده نشان می دهد جهش E484k، جهشی است که در گونه شناخته شده از آفریقای جنوبی و برزیل مشاهده شده است. در این تحقیقات آزمایش آنتی بادی سرم افرادی که از گونه های پیشین ویروس کرونا ایمنی گرفته اند را در مقابل گونه جدید ویروس که جهش داشته قرار داده اند و دریافته اند که آنتی بادی در بدن افرادی که به گونه جدید ویروس مبتلا شده اند خنثی کننده نیست.