خبرگزاری آریا- جو بایدن در نخستین اقدام خارجی، حمایت های نظامی آمریکا از عربستان در تجاوز به یمن را به طور کامل متوقف و بر ضرورت پایان دادن به جنگ یمن تأکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، رئیس جمهور آمریکا تیموتی لندرکینگ، دیپلمات کهنه کار را به عنوان نماینده ویژه آمریکا در یمن منصوب کرد.
رئیس جمهور آمریکا در این خصوص گفت: "همه تلاش های دیپلماتیکمان را برای پایان دادن به جنگ یمن به کار می گیریم. این جنگ فجایع انسانی و استراتژیک بسیاری را به بار آورده است و باید تمام شود. به همین منظور کمک های آمریکا به این حمله را به طور کامل قطع می کنیم."
پایان مشارکت اطلاعاتی آمریکا با عربستان در جنگ یمن
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا مدعی شد که واشنگتن کمک به ریاض در جنگ علیه یمن در حوزه اطلاعاتی را متوقف کرده است.
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا شامگاه جمعه (به وقت تهران) گفت که بازبینی سیاستهای نظامی باعث توقف تعهدات واشنگتن نخواهد شد.
وی که در کنفرانس خبری پنتاگون صحبت میکرد، افزود: «خواستار پایان مسئولانه جنگ در افغانستان هستیم و تمامی تصمیمات اتخاذ شده را بازبینی میکنیم».
کربی گفت: «هنوز تصمیمی درباره نیروهای آمریکایی در افغانستان اتخاذ نشده و توافقنامه دوحه و میزان پایبندی به آن را ارزیابی خواهیم کرد.»
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا مدعی شد که این کشور کمک به ریاض در جنگ یمن را متوقف کرده اما گفت که سعودیها همچنان شریک اساسی آمریکا به شمار میآیند.
وی همچنین گفت که مشارکت با عربستان در زمینه اطلاعات مرتبط با یمن پایان یافته است.
درخواست سنا از بایدن برای مجازات عربستان
اعضای سنای آمریکا از دولت بایدن خواستند اقداماتی علیه عربستان به دلیل نقشش در کمک به فرار سعودیهای تحت تعقیب از آمریکا اتخاذ کند.
به گزارش سایت روزنامه عربی21، سناتور رون وایدن و جف مرکلی در نامهای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اعلام کردند: از شما میخواهیم کاری را که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا انجام نداد، انجام دهید و آن مجازات عربستانیها به خاطر رفتارشان است. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از قصد خود برای اتخاذ موضع جدیتری درباره عربستان و اتخاذ اقداماتی علیه این کشور به دلیل زیرپا گذاشتن حاکمیت قانون خبر داده است. چیزی که ما میخواهیم وسیله خوبی برای اثبات سخنان وی است.
درخواست سناتورها از بایدن بعد از آن صورت میگیرد که فاش شد بیش از 20 دانشجوی عربستانی که در آمریکا در حال تحصیل بودند به شکل ناگهانی در زمان روبرو شدن با اتهامات جنایی از جمله قتل عمدی ناپدید شدند و بعدا در عربستان دیده شدند.
دو روزنامه "Oregonian" و "Oreganlive" در تحقیقات خود اعلام کردند، دفتر تحقیقات فدرال و وزارت امنیت داخلی از مداخله دولت عربستان و کمک به شهروندانش برای فرار از آمریکا اطلاع داشتند اما هیچ تلاشی برای متوقف کردن آن نکردند.
اعضای سنا در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کردند قصد دارند قانون سابقی را که اولین بار سال 2019 مطرح شد، مجددا مطرح کنند. بر اساس این قانون وزارت خارجه باید گزارشی را به کنگره درباره مواردی که شاید دیپلماتهای سعودی یا افراد وابسته به آنها به شهروندان سعودی برای ترک آمریکا جهت فرار از پیگرد قانونی کمک کرده باشند، ارائه کند.
با این حال سفارت عربستان در واشنگتن هرگونه نقشی در کمک به شهروندان سعودی برای فرار از آمریکا را تکذیب کرد.
کاخ سفید گزارش قتل خاشقچی را در اختیار کنگره قرار می دهد
سخنگوی کاخ سفید تأکید کرد که «جو بایدن» گزارش اطلاعاتی مربوط به این حادثه را در اختیار کنگره خواهد گذاشت.
«جین ساکی»، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که امریکا از عربستان انتظار دارد که زندانیان سیاسی را آزاد و برای بهبود وضعیت حقوق بشر تلاش کند.
ساکی در کنفرانسی مطبوعاتی در کاخ سفید گفت که این انتظار شامل فعالان حقوق زنان و زنان بازداشتی در عربستان می شود.
او با «وحشتناک» خواندن جنایت ترور «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار عربستانی، تأکید کرد که «جو بایدن»، رئیس جمهور امریکا، گزارش اطلاعاتی مربوط به این حادثه را در اختیار کنگره خواهد گذاشت.
او گفت که این گزارش با شفافیت کامل منتشر خواهد شد اما زمانی برای این کار ارائه نکرد.
بایدن محاکمه بن سلمان را کلید زد؟
پیش از این، «اوریل هاینس»، نامزد بایدن برای ریاست مدیریت اطلاعات ملی امریکا وعده داده بود که گزارش اطلاعاتی درباره این حادثه را از حالت محرمانه خارج و به کنگره تقدیم کند.
دولت ترامپ این گزارش را محرمانه نگه داشته بود.
جمال خاشقچی روزنامه نگار عربستانی و منتقد سیاست های ولیعهد عربستان بود که در سال 2019 در کنسولگری عربستان در استانبول به طرز وحشیانه ای به قتل رسید.
روزنامه انگلیسی «گاردین» در این خصوص گزارش کرد که تصمیم دولت جو بایدن برای خارج کردن گزارشات مربوط به قتل خاشقچی از طبقه اسناد محرمانه به مفهوم آن است که ظاهراً ایالات متحده قصد دارد رسماً «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان را بعنوان مقصر قتل بیرحمانه خاشقچی تعیین کند.
طبق این گزارش، خاشقچی روزنامهنگار سعودی روزنامه آمریکایی واشنگتنپست و از ساکنان ایالات متحده که مقالات انتقادی درباره ولیعهد عربستان مینوشت، در اکتبر 2018 به دست عوامل سعودی در داخل کنسولگری عربستان در ترکیه به طرز وحشتناکی به قتل رسید.
علیرغم آنکه گزارش رسانهها حاکی از آن است که جامعه اطلاعاتی آمریکا با درجه اطمینان متوسط رو به بالا بر این باور است که محمد بن سلمان دستور قتل خاشقچی را صادر کرده است، اما هرگز تاکنون به صورت رسمی چنین اظهارنظری را مطرح نکردهاند.
ولیعهد عربستان در مناسبات مختلف، هرگونه مداخله در قتل خاشقچی را انکار کرده است.
«خدیجه چنگیز» نامزد خاشقچی و دیگر فعالان حقوق بشر بارها از بایدن درخواست کردهاند که گزارش محرمانه درباره قتل خاشقچی را منتشر کند و تأکید کردهاند که این اقدام میتواند گام اول به سوی محاکمه عوامل قتل روزنامهنگار منتقد سعودی باشد.
«اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه سازمان ملل در واکنش به این اظهارات هینس ابراز امیدواری کرد که اطلاعات دیگری نیز با انتشار گزارش محرمانه آمریکا از قتل خاشقچی مشخص شود، از جمله بسیاری از جزئیات درباره مکان نگهداری بقایای جسد خاشقچی و اینکه آیا قبل از سفر این روزنامهنگار واشنگتنپست به ترکیه، ایالات متحده به هیچ عنوان خطرهایی که این سفر برای وی به همراه داشته را ارزیابی کرده یا خیر.
طبق این گزارش روزنامه انگلیسی، انتشار گزارش محرمانه آمریکا درباره قتل خاشقچی همچنین سؤالات جدیدی را درباره هر دو کشور آمریکا و عربستان مطرح خواهد کرد.
بسیاری از تحلیلگران و مخالفین در تبعید میگویند با روی کار آمدن بایدن مواضع آمریکا در قبال سعودیها تغییر خواهد کرد. اما سوال اینجا است که بایدن تا کجا پیش خواهد رفت و به چه زمینههایی ورود خواهد کرد.
طبق گزارش گاردین، در حین رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری 2020، بایدن ولیعهد عربستان را به شدت مورد حمله لفظی قرار داد و گفت که عربستان سعودی «مطرود و منفور» است و انتظار میرود که دولت بایدن به دنبال متوقف کردن فروش تسلیحات به عربستان سعودی باشد و همچنین اقدامات هدفمندتری را علیه محمد بن سلمان در پیش بگیرد و حتی احتمال میرود که تحریمهای مالی را علیه ولیعهد عربستان سعودی وضع کند.
گفتوگوی تلفنی وزیران خارجه سعودی و آمریکا
وزیران خارجه عربستان سعودی و آمریکا تلفنی درباره مقابله با چالشهای مشترک میان دو کشور گفتوگو کردند.
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی بامداد روز شنبه (به وقت تهران) تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا گفتوگو کرد.
بر اساس گزارش رسانههای سعودی، وزرای خارجه آمریکا و عربستان سعودی در این تماس تلفنی درباره روابط راهبردی میان دو کشور به علاوه موضوعات مهم برای دو طرف گفتوگو کردند.
فیصل بن فرحان به همتای آمریکایی خود تصدی پست وزارت امور خارجه را تبریک گفته و تاکید کرد که ریاض در انتظار همکاری با آمریکا برای مقابله با چالش های مشترک و رسیدن به امنیت و ثبات در منطقه است.