مخاطبان عزیز خبرگزاری آریا؛ به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو خبرگزاری بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در خبرگزاری آریا و پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.
خبرگزاری آریا- رئیس جمهوری آمریکا در نخستین دیدارش از پنتاگون، گفت که خروج کامل نیروهای ایالات متحده از افغانستان مطابق ضرب الاجل توافقنامه دوحه تا ابتدای ماه مه انجام نمیشود.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،آقای بایدن بدون اشاره به این که آیا دلیل بیتوجهی او به جدول زمانبندی خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، خلف وعده طالبان در چارچوب توافق صلح دوحه بوده یا خیر، تاکید کرد که دیپلماسی به عنوان ابزار مهم سیاست خارجی از اهمیت قابل توجهی برای او برخوردار است.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین تصریح کرد که در صورت نیاز از استفاده از زور برای تامین منافع حیاتی مردم ایالات متحده دریغ نخواهد کرد ولی نه به عنوان نخستین گزینه.
آقای بایدن در جریان این بازدید که با همراهی کامالا هریس، معاون ریاست جمهوری آمریکا انجام شد، از وزارت دفاع خواست تا نسبت به پایان دادن «مسئولانه» جنگهای ناتمام آمریکا کند.
مطابق توافقنامه صلحی که بین دولت دونالد ترامپ و گروه طالبان در دوحه امضا شد، آمریکا متعهد شده بود که در صورت حصول تمام شرایط مندرج در این توافقنامه، نیروهای خارجی مستقر در افغانستان، تا ابتدای ماه مه این کشور را ترک کند.
با این حال، دولت جو بایدن در تلاش برای بازنگری این توافقنامه صلح است که فوریه گذشته بین زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا و ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان امضاء شد
احتمال بازنگری بایدن درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان
جو بایدن در نخستین دیدارش از پنتاگون به عنوان رئیس جمهور آمریکا گفت ممکن است مهلت خروج نیروها از افغانستان در ماه می سال جاری را کنار بگذارد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در نخستین دیدارش از وزارت دفاع این کشور به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا اظهار داشت که ممکن است مهلت خروج نیروها از افغانستان در ماه می سال جاری میلادی را کنار بگذارد.
به گزارش «واشنگتن پست»، بایدن در این دیدار همچنین تاکید کرد که با این حال کاخ سفید به دیپلماسی به عنوان نخستین ابزار کشورداری اولویت میدهد.
در حالیکه کاملا هریس معاون اول بایدن و لوید آستین وزیر دفاع او در این دیدار حضور داشتند، بایدن گفت که هرگز در استفاده از نیروی نظامی برای دفاع از منافع حیاتی مردم آمریکا دریغ نخواهد کرد. وی در عین حال تاکید کرد که تنها درصورت لزوم از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد.
وی تصریح کرد: «من معتقدم که استفاده از نیروی نظامی باید آخرین راه حل باشد، نه اولین گزینه؛ ماموریت اصلی و ضروری پنتاگون جلوگیری از تعرض دشمنان ما است».
رئیس جمهور آمریکا افزود که با لوید آستین و سران کشورهای جهان همکاری میکند تا جنگهایی طولانی را بطور "مسئولانه" به پایان برساند.
بایدن در حالی از احتمال عدم پایبندی به زمان خروج نیروها در توافق قطر میگوید که دولت ترامپ متعهد شده بود مشروط به پایبندی طالبان به یک سری تعهدات امنیتی، همه نیروهای آمریکایی تا ماه می سال 2021 خاک افغانستان را ترک خواهند کرد.
پیش از این نیز «لیندسی گراهام» رئیس کمیته قضایی سنای آمریکا به «سیبیاس» گفته بود که نیروهای آمریکایی در زمان تعیین شده افغانستان را ترک نخواهند کرد.
گراهام در برنامه «فیس د نیشن» گفت: ما میخواهیم نیروهای خود را در افغانستان با رویکرد مبتنی بر شرایط حفظ کنیم، ما وقتی این کشور را ترک میکنیم که شرایط آن محقق باشد.
واکنش طالبان به احتمال تعویق زمان خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان
طالبان به دولت آمریکا هشدار داد که نقض توافقنامه قطر نتایج «خطرناکی» خواهد داشت و سبب «جنگ بزرگی» میشود که مسئولیت آن با آمریکا خواهد بود.
طالبان در واکنش به تاکید کنگره آمریکا برای تعویق خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان هشدار داد: «اگر توافق دوحه از بین برود این سبب جنگ بزرگی میشود که مسئولیت آن به دوش آمریکا خواهد بود».
طالبان با انتشار مطلبی در وبسایت رسمی این گروه، توافقنامه قطر را «تنها راه معقول و پایدار» برای حل بحران افغانستان دانست و تاکید نمود که این توافق نباید از دیدگاه کسانی دیده شود که منافع خود را در تداوم جنگ میبینند.
بیانیه میافزاید: دولت جدید آمریکا باید از برخورد احساساتی با پیمان دوحه خودداری کرده و نباید بر تداوم جنگ و بقای جنگسالاران و مفسدان سرمایهگذاری کند.
طالبان همچنین با تاکید بر اینکه این گروه متعهد بودن خود را به توافقنامه قطر «به اثبات رسانده»، افزود «باید از اعمال و اظهاراتی خودداری شود که ما را دوباره به حالت جنگی بر میگرداند»
طالبان درحالی نسبت به ادامه حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان هشدار داده که «گروه مطالعه افغانستان» در گزارش به کنگره آمریکا از دولت بایدن خواسته تا روند خروج نظامیان را به تاخیر اندازد.
نمایندگان کنگره آمریکا نیز پیرو این گزارش تاکید کردهاند که کاهش نظامیان آمریکایی از افغانستان باید همراه با ادامه مذاکرات صلح قطر و کاهش خشونتها توسط طالبان صورت گیرد
گفتگوی تلفنی وزیر دفاع آمریکا با رئیسجمهور افغانستان
وزیر دفاع آمریکا بهصورت تلفنی با رئیسجمهور افغانستان در خصوص روابط نظامی دو کشور و فرآیند مذاکرات صلح در افغانستان گفتگو کرد.
وزرات دفاع آمریکا طی بیانیهای اعلام کرد که «لوید آستین» وزیر دفاع این کشور به صورت تلفنی با محمد اشرف غنی رئیسجمهور افغانستان گفتگو کرده است.
پنتاگون طی این بیانیه در خصوص محتوای گفتگوی تلفنی لوید آستین و اشرف غنی اظهار داشت: «در روز 5 فوریه [17 بهمن] لوید آستین وزیر دفاع با جناب آقای اشرف غنی رئیسجمهور جمهوری اسلامی افغانستان گفتگو کرد تا بر تعهد ایالات متحده به شراکت طولانیمدت ایالات متحده-افغانستان و تقویت روابط دفاعی تأکید کند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «رئیسجمهور اشرف غنی و وزیر دفاع لوید آستین در خصوص فرآیند صلح افغانستان و ضرورت حل وفصل مناقشات از طریق مذاکره بهمنظور پایان دادن به جنگ گفتگو کردند. دو طرف بر اهمیت بهرهگیری از این فرصت برای دستیابی به صلح تأکید داشتند.»