خبرگزاری آریا-جو بایدن تنها با گذشت حدود یک ماه از ورودش به کاخ سفید اولین دستور حمله نظامی به سوریه را صادر کرد و از سوی منتقدین خود به ریاکاری و دو رویی متهم شد.
به گزارش خبرگزاری آریا،مجله نیوزویک بامداد شنبه نوشت، دستور بایدن برای انجام اولین اقدام نظامی علیه شبه نظامیان در سوریه، نمایندگان احزاب دموکرات و جمهوریخواه را نسبت به آنچه دولت وی از الگوی تاریخی ارتجاعی اقدام نظامی آمریکا در خاورمیانه پیروی خواهد کرد، نگران کرده است.
اگرچه شماری از مشاوران بایدن از اقدام نظامی آمریکا در سوریه که در روز پنجشنبه انجام شد حمایت کردهاند، اما دیگر منتقدان دولت بایدن و کاملا هریس معاون وی را به ریاکاری و دورویی متهم میکنند.
برای مثال، ایلهان عمر نماینده دموکرات مجلس نمایندگان برای نشان دادن ظاهر ریاکارانه دولت بایدن در شبکه اجتماعی توییتر، توییت جس پسکی در سال 2017 را بازنشر کرد.
پسکی که دبیر مطبوعاتی دولت بایدن است در سال 2017 پس از آنکه ترامپ دستور حمله به پایگاه هوایی سوریه را صادر کرد در پیام توییتری نوشت: این حمله با کدام مجوز انجام شده است؟ اسد یک دیکتاتور است اما سوریه یک کشور مستقل است.
هریس در آن زمان در پیام توییتری نوشت: من به شدت از نیروهای خود حمایت میکنم و معتقدم که باید اسد را به دلیل استفاده غیر منطقی از سلاح های شیمیایی مسئول بدانیم، اما من به شدت نگران توجیه قانونی حمله شب گذشته هستم.
هریس افزود: ترامپ ضمن مشورت با کنگره باید یک راهبرد جامع در مورد سوریه ارائه دهد.
عطوان: اشتباهات بایدن در خاورمیانه خیلی زود آغاز شد
عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم چاپ لندن جمعه شب به نخستین حمله هوایی دولت جو بایدن رییس جمهوری آمریکا به منطقه مرزی سوریه با عراق واکنش نشان داد و نوشت: شاید اشتباهات بایدن در خاورمیانه خیلی زود شروع شده و بسیار سریعتر از آنچه بسیاری آن را انتظار داشتهاند، رخ داده است.
عطوان نوشت: علت این که آمریکا مستقیم به داخل خاک عراق یا مرزهای ایران و حتی مستقیم گردانهای حزب الله حمله نکرده، این است که بایدن نمیخواهد دولت مصطفی الکاظمی را به عنوان متحد خود در مضیقه قرار دهد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر بایدن که درصدد بازگرداندن ایران به میز مذاکرات برای برنامه هستهای است، به دنبال تحریک تهران نیست، وی همچنین تلاش میکند که از هرگونه پاسخ انتقامجویانه ایران یا حزبالله عراق خودداری کند.
این تحلیلگر عرب اظهار کرد: بایدن نه تنها از مهمترین حامیان اشغال عراق بود، بلکه از طرح تجزیه این کشور براساس قومیت و فرقه نیز دفاع کرده و بر این باور بوده که عراق بزرگترین خطر برای طرح رژیم صهیونیستی به شمار میرود.
عطون نوشت: پایگاهها و نیروهای آمریکا در خاک عراق به صورت غیر قانونی حضور دارند و پارلمان منتخب عراق در ژانویه سال گذشته خواستار خروج سریع این نیروها شد و از نقطه نظر حامیان این قانون که در واقع اکثریت مردم عراق را شامل میشود، هرگونه پاسخ موشکی که این نیروها را هدف قرار دهد، اجرای این قانون مجلس عراق به شمار میرود.
سردبیر رأی الیوم اظهار کرد: دولت آمریکا نمیتواند اعتبار پارلمان و مشروعیت آن را زیر سؤال ببرد، چرا که اجرای روند سیاسی قوانینی است که واشنگتن بر عراق و براساس قانون "پول برمر" نخستین حاکم آمریکایی بر این کشور تحمیل کرد و میباید واشنگتن اولین کسی باشد که به تصمیم این پارلمان تن بدهد، اما چنین کاری را نکرد و از اشغالگری درس نگرفت و نشان داد که به چه میزان نسبت به تغییرات جدید در واقعیت بیاطلاع است.
عطوان نوشت: اگر آمریکا بر این باور است که این حملات میتواند به عنوان اهرم فشاری باشد برای این که ایران را به میز مذاکرات برای توافق جدید بازگرداند یا این حملات میتواند حمایت سفارت و پایگاههای نظامی آمریکا در خاک عراق را تأمین کند، سخت در اشتباه است، چرا که شاید این حملات نتیجه عکس بدهد و موجب افزایش حمله به این پایگاهها و نیز حملات موشکی و راکتی شود، حملات دقیقی که پیشتر پایگاه هوایی آمریکاییها در قلب فرودگاه اربیل در شمال عراق را هدف قرار داد و به دنبال آن چندین کارشناس آمریکایی و متخصص تکنولوژی هواپیمای جنگنده و ساخت موشک زخمی شدند.
اظهارات «بایدن» و «بلینکن» در رابطه با حمله آمریکا به مرز عراق-سوریه
رئیسجمهور و وزیر خارجه آمریکا حمله هوایی به مرز عراق و سوریه را که با محکومیتهای منطقهای و بینالمللی مواجه شده است، پیامی برای ایران تلقی کردند.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا عصر جمعه به وقت واشنگتن در یک نشست خبری درباره حمله هوایی این کشور به مرز عراق و سوریه که به دستور شخص او صورت گرفته است، این حمله را با حملات راکتی اربیل مرتبط دانست.
بایدن که دولت متبوعش ایران را مسئول حملات راکتی به پایگاه آمریکایی در شهر اربیل (مرکز منطقه کردستان عراق) میداند، در پاسخ به سوالی درباره پیام حمله هوایی آمریکا به منطقه مرزی عراق و سوریه خطاب ایران گفت که «شما نمیتواند از پیامد اقدامات خود مصون باشید».
همزمان، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا این حمله را پیامی «روشن» به ایران خواند و گفت که «آنها نمیتوانند از تبعات اقداماتشان علیه شرکای ما، مصون باشند».
این اظهارات مقامات ارشد آمریکا در حالی است که دو کشور چین و روسیه به شدت حمله هوایی آمریکا به مرز عراق و سوریه را محکوم کردند.
یک مقام وزارت خارجه روسیه، حمله پنتاگون به خاک سوریه را نقض آشکار حقوق بینالملل و غیرقابل قبول دانست و گفت که این اقدام آمریکا، تنها وخامت اوضاع در منطقه را افزایش خواهد داد.
«کنستانتین کاساچوف» رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه روز جمعه اعلام کرد که تجاوز نظامی آمریکا به سوریه، تنها باعث افزایش تنش در منطقه خاورمیانه و آسیب رسیدن به روند آغاز شده عادی سازی اقدام واشنگتن و ایران در چارچوب احیای توافق هستهای خواهد شد.
وزارت خارجه چین نیز در واکنش به حمله تجاوزکارانه آمریکا به شرق سوریه، خواستار احترام گذاشتن تمام طرفها به تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه شد.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز حملات غیرقانونی و تجاوز گرانه نیروهای آمریکایی به مناطقی در شرق سوریه را که نقض آشکار حقوق بشر و تجاوز نسبت به حقوق و قوانین بین المللی است، بشدت محکوم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این حملات که در ادامه تجاوزات مستمر رژیم صهیونیستی به خاک سوریه میباشد ،در شرایطی صورت گرفته است که نیروهای آمریکایی طی سالهای اخیر بطور غیر قانونی وارد خاک سوریه شده و اقدام به اشغال مناطقی از خاک این کشور و سرقت منابع طبیعی از جمله نفت نموده است که حق طبیعی مردم سوریه می باشد.
چرایی بمباران شرق سوریه توسط آمریکا
مناطقی در بوکمال و قائم در شرق سوریه و هم مرز با عراق هدف بمباران آمریکا قرار گرفتند. منابع سوری حاصل این بمباران را یک شهید و چند مجروح و منابع نزدیک به مخالفان سوری عدد جان باختگان این عملیات را 17 تن به علاوه چندین مجروح اعلام کرده اند.
- آمریکا مدعی است این حملات را در واکنش به حملات اخیر به فرودگاه اربیل و منطقه سبز عراق صورت داده است این در حالی است که همچنان بانی و عامل عملیات در اربیل نامشخص است و حملات اخیر به منطقه سبز بغداد نیز از سوی برخی تحلیلگران همچنان مشکوک و گونه ای توطئه با هدف زمینه سازی حمله به مقاومت ارزیابی می شود.
- این عملیات با دستور مستقیم بایدن صورت پذیرفته و از مفاد بیانیه پنتاگون مشخص می شود که این عملیات حاوی پیام برای ایران، حزب الله، مقاومت عراق و سوریه است. این بدان معناست که تبلیغات عبری_عربی در جهت دادن به ذهن رییس جمهور امریکا در هدف قراردادن محور مقاومت موفق عمل کرده است. چنانکه از اخبار این روزها دریافت می شود بخش مهمی از گفتگوهای تلفنی نتانیاهو و سلمان با بایدن بر مساله ایران در منطقه متمرکز بوده است
- از زاویه ای دیگر حملات دیشب به شرق سوریه را می توان روی دیگری از سکه پرونده هسته ای ایران تحلیل کرد سکه ای که دریک طرف آن اصرار بر مذاکره حک شده و برطرف دیگر آن فشارهایی از جنس حمله نظامی به منافع ایران و محور مقاومت حک گردیده است.
- اگرچه پیش از این و به کرات حملاتی این چنین خشونت آمیز در سوریه از ناحیه اسرائیل و بدون آنکه رژیم آن را گردن گیرد صورت می پذیرفت اما با عملیات دیشب به نظر می رسد فضای دشمنی با ایران و محور مقاومت وارد فاز جدیدی شده است و می توان انتظار داشت این اخرین اقدام از این دست نباشد.
تحلیلگر آمریکایی: حمله به سوریه امنیت نیروهایمان را کمتر کرد
دبیر مجله آمریکای محافظهکار، حمله هوایی دولت بایدن به تاسیسات جبهه مقاومت را غیرقانونی دانست و گفت این حمله، امنیت نیروهای آمریکایی را کمتر کرد.
دانیل لریسون روز جمعه در واکنش به اقدام نظامی آمریکا در قلمرو سوریه که شامگاه پنجشنبه انجام شد، این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: به طور خلاصه، ما باید در سوریه بدون مجوز برای حفاظت از نیروهایمان که در عراق هستند، بدون مجوز در استفاده از اختیارات ماموریت ضد داعش، اهدافی را مورد حمله قرار دهیم که واقعا بهانهای برای نگهداشتن نیروها در این کشور برای دلایل ضد ایرانی است.
این تحلیلگر مسایل خاورمیانه ادامه داد: بمباران در قلمرو سوریه برای ارسال "یک پیام"، همچنین یک نقض نسبتا آشکار قوانین بینالمللی است اما این نظم مبتنی بر قواعد، قصد حفظ خود را ندارند، درست است؟
لریسون اضافه کرد: من سوالات حقوقی را مطرح میکنم چرا که قانونی بودن اقدام نظامی در تعیین اینکه آیا استفاده از نیروی نظامی توجیه دارد یا خیر، بسیار مهم است. اگر نتوانید موافقت کنگره را در این زمینه بگیرید و منشور ملل متحد را هم زیر پا میگذارید، نشانههای قوی برای غیرضروری بودن آن است.
وی تاکید کرد: شما برای سرپوش گذاشتن بر هر کاری که انجام میدهید، میتوانید مفهوم کشدار «دفاع از خود» را به کار گیرید یا میتوانید اعتراف کنید که این نوع اقدامات واقعا هرگز ماهیت دفاعی ندارد.
دبیر مجله آمریکای محافظهکار خاطرنشان کرد: "ما مجبوریم از حضور خودخواسته نیروهایمان در یک کشور دیگر با هدف گرفتن مواضع کشور دیگر دفاع کنیم"، به دفاع از خود ایالات متحده ارتباط ندارد اما چه کسی میتواند این را بگوید؟
لریسون اظهار کرد: نیازی به بودن نیروهای آمریکایی در عراق نیست و روشن به نظر میرسد که حملات ادامه خواهند داشت و مهم نخواهد بود که چندبار نظامیان ما دهها اعضای شبه نظامیان را در این حملات هوایی از بین میبرند.
وی یادآور شد: چرا آمریکا نزدیک به 24 نفر را در آنجا به قتل رساند؟ ظاهرا به تلافی حمله راکتی که به کشته شدن یک نفر و مجروح شدن تعداد اندکی منجر شد. آیا فکر میکنیم شبهنظامیانی که مورد هدف قرار گرفتند، به مقابله به مثل برنخواهند آمد؟ این حمله قریب به یقین، ایمنی نیروهای آمریکایی را کمتر کرد.
در نتیجه حمله آمریکا به سوریه چند نفر کشته شدند
واشنگتن پست به نقل از منبعی در دولت آمریكا اطلاع داد داد كه در نتیجه حمله هوایی آمریكا به اهداف متعلق به شبه نظامیان طرفدار ایران در سوریه در نزدیكی مرز عراق، چند نفر كشته شدند.
به گزارش اسپوتنیک، این منبع گفت دلایلی وجود دارد که احتمال دهیم در نتیجه حمله آمریکا چند نفر کشته شده اند.
پیش از این ، پنتاگون گفته بود که در نتیجه حمله هوایی ، تعدادی از اتاسیسات زیرساختی گروه های شیعه مورد حمایت ایران از بین رفته است. پنتاگون خاطرنشان كرد، این اقدام به منزله پاسخی به حملات اخیر به نیروهای مسلح آمریكا و ائتلاف در عراق بوده است. لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده گفت كه ارتش آمریكا به اطلاعات ادریافتی از طرف عراقی اعتماد كرده و به دقت حمله خود اطمینان دارد.
وزیر دفاع ایالات متحده در عین حال خاطرنشان كرد كه نمی تواند چیزهای بیشتری بگوید ، اما ابراز اطمینان كرد كه ارتش آمریكا "دقیقاً می داند كه كجا را هدف قرار داده است."
جان کربی، سخنگوی پنتاگون پیشتر گفته بود جو بایدن رئیس جمهور آمریکا دستور حمله به سوریه را صادر کرده است.
برخی منابع می گویند هواپیمای آمریکایی نقاط بین «ابوکمال» و «القائم» در مرز سوریه و عراق را هدف قرار داده است.
واکنش ونزوئلا به حمله آمریکا به سوریه
وزارت خارجه ونزوئلا حمله آمریکا به خاک سوریه را محکوم کرد و این اقدام را بازگشت به جنگ بی پایان خواند.
حساب توئیتری وزارت خارجه ونزوئلا بامداد شنبه با انتشار متنی خاطرنشان کرد: کاراکاس حمله نظامی ایالات متحده به خاک سوریه را به شدت محکوم می کند و همبستگی قاطع خود با مردم و دولت آن کشور برادر را ابراز می دارد.
وزارت خارجه ونزوئلا در ادامه افزود : جای تأسف است که واشنگتن به جنگ بی پایان بازمی گردد و از دیپلماسی و قوانین بین المللی فاصله می گیرد.
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا که یکی از مخالفان جدی اقدامات تهاجمی دولت ترامپ در خاورمیانه بود، تنها با گذشت حدود یک ماه از ورودش به کاخ سفید اولین دستور حمله نظامی به سوریه را صادر کرد.
جان کربی سخنگوی پنتاگون پنجشنبه شب در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد: به دستور رییس جمهوری بایدن، نیروهای ارتش آمریکا عصر پنجشنبه حملات هوایی علیه زیر ساختهای مورد استفاده گروههای شبه نظامی عراقی در شرق سوریه انجام دادند. وی مدعی شد که این حملات در پاسخ به حملات اخیر علیه پرسنل آمریکا و ائتلاف در عراق و تهدیدهای مداوم این افراد انجام شده است.
به دنبال اقدام نظامی آمریکا در سوریه، منتقدان دولت بایدن و کاملا هریس معاون وی را به ریاکاری و دورویی متهم کردند. در سال های 2017 و 2018 به دنبال حملات دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا به پایگاه هوایی سوریه و زیرساخت های این کشور، مقامات کنونی دولت آمریکا از جمله پسکی دبیر مطبوعاتی دولت بایدن و کاملا هریس معاون کنونی وی در برابر ترامپ موضع گرفته و آن حملات را خلاف مبانی قانونی و اقدام نظامی بدون مجوز علیه یک کشور مستقل ارزیابی کرده بودند اما اکنون دولت خودشان همان اقدام اشتباه ترامپ را تکرار و از آن حمایت می کنند.