خبرگزاری آریا- سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری گفت که واشنگتن آماده دیدار با ایران برای مذاکره درباره بازگشت دوجانبه به برجام است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه سهشنبه گفت که واشنگتن همچنان به تعامل مجدد (با ایران) طی (چارچوب) دیپلماسی معنی دار تمایل دارد.
وی که در کنفرانس خبری روزانه وزارت خارجه آمریکا صحبت میکرد، افزود: «برنامه داریم که در تماس نزدیک با شرکا در 5+1 باشیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفت: «آماده دیدار با ایران درباره مسیر پیش رو برای بازگشت دوجانبه به پایبندی (به برجام) هستیم و بازگشت دوجانبه به پایبندی بدون مذاکره اتفاق نمیافتد».
«جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید نیز روز گذشته در کنفرانس خبری با این ادعا که واشنگتن آماده تعامل با ایران در خصوص برجام است، گفت: «اجازه بدهید ابتدا بگویم که از پاسخ ایران ناامید شدیم. ما کماکان آماده ورود مجدد به دیپلماسی معنادار برای پایبندی هر دو طرف به تعهدات هستیم و در تمام سطوح با شریکان 1+5 درباره بهترین روش رایزنی خواهیم کرد.»
رئیس جدید سیا متعهد به سیاست سختگیرانه در قبال ایران استپایگاه خبری «نشنال نیوز» با اشاره به تأیید «ویلیام برنز» در کمیته اطلاعات سنا بعنوان رئیس جدید «سیا» گزارش کرد که وی به در پیش گرفتن سیاستی سختگیرانه در قبال ایران متعهد است.
«ویلیام برنز» که روز گذشته (سهشنبه) در کمیته اطلاعات سنا برای ریاست «سیا» مورد تأیید قرار گرفت، متعهد شده است، سیاست سختگیرانهای در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش بگیرد.
بنا بر گزارش وبگاه «نشنال نیوز»، برنز در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما، بعنوان معاون وزیر خارجه ایالات متحده و در بین سالهای 2005 تا 2008 بعنوان سفیر کشورش در روسیه فعالیت کرده است.
پس از تأیید نامزدی ویلیام برنز در کمیته اطلاعات سنا، هماکنون مجلس سنا برای تأیید نهایی وی بعنوان رئیس سیا رأیگیری خواهد کرد.
برنز در جلسه استماع کمیته اطلاعات سنا بار دیگر بر مواضع ضدایرانی خود تأکید کرد و از روسیه، کره شمالی و ایران بعنوان تهدیدی برای ایالات متحده یاد کرد.
وزیر خارجه آمریکا با همتای قطری خود درباره ایران گفتوگو کردوزیر خارجه آمریکا سه شنبه شب با همتای قطری خود درباره تحولات منطقه و ایران تلفنی گفت و گو کرد.
آنتونی بلینکن با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی درباره همکاریهای دوجانبه و راههای گسترش همکاریهای سیاسی و اقتصادی گفت و گو کرد.
بر اساس این گزارش، تحولات لیبی، یمن، ایران و عراق و همچنین انتخابات فلسطین نیز از محورهای دیگر این گفت و گوی تلفنی بوده است.
جزئیات بیشتری از این گفت و گوی تلفنی منتشر نشده است.
بازگشت معمار تحریمهارسانه های خبری اعلام کردند که ریچارد نفیو، معمار ساختار تحریمهای گسترده علیه ایران در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما و نویسنده کتاب «هنر تحریم»، به عنوان معاون نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران به تیم جو بایدن، رئیسجمهور جدید ایالات متحده، پیوست. نفیو تا پیش از این انتصاب بهعنوان محقق ارشد در مرکز سیاست جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیا مشغول بود، حالا در حالی بهعنوان معاون رابرت مالی به وزارت خارجه پیوسته است که تیم بایدن تا پیش از انتخابات، از ایده رفع تحریمهای ایالات متحده علیه ایران و بازگشت به توافق هستهای حمایت میکردند.
تحریمهای اولیه و ثانویه علیه ایران که در دوران دونالد ترامپ، سلف جمهوریخواه بایدن، تحت کارزار «فشار حداکثری» اجرائی میشدند، در دوران اوباما و پیش از توافق هستهای ایران و 1+5 بهعنوان «تحریمهای فلجکننده» در دستور کار قرار داشتند.
برخی سیاسیون آمریکایی با استقبال از بازگشت نفیو معتقدند که وی بهعنوان برجستهترین متخصص تحریم ایران، در فرایند احتمالی رفع تحریمها که در صورت احیای برجام بناست در واشنگتن دنبال شود، خواهد توانست نقش عمدهای ایفا کند و فرایند رفع تحریمها را به شکلی بهینه و حتی به اعتقاد برخی با سرعت کافی اجرائی کند.
برنامه جامع جمهوریخواهان برای مقابله با رفع تحریم ایرانمنابع مطلع میگویند کمیته مطالعاتی حزب جمهوریخواه برنامهای را تدوین کرده که مانع بازگشت دولت جدید واشنگتن به توافق هستهای و رفع تحریمهای ایران میشود.
پایگاه خبری-تحلیلی «واشنگتن فریبیکن» بعد از مصاحبههایی با چندین نفر از سران سیاست خارجی حزب جمهوریخواه، گزارش داد: «جمهوریخواهان کنگره در حال کار بر روی طیفی از اقدامات برای جلوگیری از بازگشت دولت بایدن به توافق هستهای سال 2015 با ایران هستند».
فریبیکن درباره تلاشهای ضد ایرانی جمهوریخواهان کنگره، نوشت: «این تلاش، شامل فشار حداکثری جهت ممانعت از رفع تحریمهای تهران تا زمانی که برنامه هستهای مورد مناقشه آن بهصورت کامل برچیده نشده، میشود».
این پایگاه خبری ضمن اشاره به مخالفت دو حزبی در آمریکا با رفع کامل تحریمها علیه ایران، توضیح داد: «این مخالفت میتواند دولت را به بازنگری در رویکرد دیپلماتیک خود [در قبال] ایران مجبور کند... برای این منظور، کمیته تحقیقاتی جمهوریخواه از دقیقترین طرح خود برای مقابله با امتیاز دادن دولت بایدن به تهران و کنار گذاشتن سیاست فشار حداکثری ترامپ، رونمایی کرد».
حزب جمهوریخواه در این برنامه - که نسخهای از آن به دست فریبیکن رسیده - وعده داد: «با هرگونه کاهش تحریم ایران تا زمانی که این کشور برنامه هستهای و موشکی خود را متوقف نکرده، تمام زندانیان آمریکایی را آزاد ننموده و دست از حمایت تروریسم جهانی نکشد، مقابله کند».
بر اساس این گزارش، منابع نزدیک به کمیته مطالعاتی حزب جمهوریخواه میگویند که این طرح، یکی از جامعترین موضعگیری سیاسی است که این حزب طی تاریخچه 47 ساله خود اتخاذ کرده است.
فریبیکن در ادامه نوشت که این سند استراتژیک جدید فقط یکی از تلاشهای گسترده سران سیاست خارجی حزب جمهوریخواه در کنگره برای متوقف کردن حرکت دولت بایدن به سمت گفتوگو با ایران است.
قانونگذاران این حزب به این پایگاه خبری گفتند که چند سال آینده را به تلاش برای جلوگیری از هر اقدام دولت دموکراتیک بایدن برای امتیاز دادن به ایران، صرف میکنند و طرحهایی را نیز در کنگره برای جلوگیری از رفع تحریمهای تهران ارائه خواهند داد.
«جیم بنکس» رئیس کمیته مطالعاتی حزب جمهوریخواه و عضوی از کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان آمریکا به فریبیکن گفت، دولت بایدن آگاه است که نمیتواند در برابر خواستههای ایران برای رفع تحریمها به عنوان پیششرطی برای مذاکرات، تن دهد.
«گِرِگ استوب» عضو جمهوریخواه کمیته امور خارجی در مجلس نمایندگان میگوید اعضای این حزب قویاً مصمم هستند تمام تحریمهایی را که احتمالا در دولت بایدن برداشته شوند، بعد از پایان کار وی و روی کار آمدن یک دولت جمهوریخواه، مجدداً علیه تهران اعمال کنند.
به نوشته فریبیکن، استوب همچنین خبر داد که قصد دارد برنامههای بایدن برای آزادسازی بخشی از اموال بلوکهشده ایران در کره جنوبی را مورد تحقیق قرار دهد.
«مایکل مککال» عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان از حزب جمهوریخواه نیز گفت که اعضای این حزب و دموکراتها، در نگرانی از اینکه تلاشهای دیپلماتیک دولت بایدن منجر به جسورتر شدن ایران شود، مشترک هستند.
مککال در اینباره توضیح داد: «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی اولویت حزب جمهوریخواه یا دموکرات نیست، بلکه اولویت آمریکا است. لکن ما باید از موضع قدرت شروع کنیم و باید مطمئن شویم گامهایی که بر میداریم، ایران را از رسیدن به سلاح اتمی در طولانیمدت بازدارد. راهکارهای کوتاهمدت هیچ فایدهای ندارند».
برنامه تدوینشده در کمیته مطالعاتی حزب جمهوریخواه همچنین از شروط دوازده گانهای که «مایک پامپئو» وزیر خارجه دولت پیشین آمریکا برای دیپلماسی با ایران تعیین کرده بود، حمایت کردند. این برنامه همچنین ایران را ملزم به پذیرش بازرسی بیقید و شرط آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات هستهای میکند.