خبرگزاری آریا- علیرضا تاجریان- رئیسجمهور در نشست هماندیشی با جمعی از اصناف و اتحادیهها گفته است: «تلاش داریم مردم مزه شیرین عدالت در پرداخت یارانهها را بچشند.» همین جمله متر و معیار درست ارزیابی کارنامه دولت او را مشخص می کند.
سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور اخیرا در نشست هماندیشی با جمعی از فعالان سیاسی گفته است: سنجشها و ارزیابیها نشان میدهد که امروز با وجود همه فراز و فرودها در کشور، امید مردم نسبت به اصلاح امور به شکل قابل توجهی افزایش یافته و این سرمایه ارزشمندی است که باید آن را پاسداشت. پاسداشت این سرمایه ارزشمند این است که مردم در عمل اصلاح امور را ببیند و احساس کنند که گرهها در حال گشوده شدن است.
رئیسجمهور با بیان اینکه همواره از انتقاد استقبال کردهام، تصریح کرد: گواه این ادعا این است که در انتخابات سال 96 مورد سنگینترین موج انتقادات و هجمهها قرار گرفتم اما از هیچکس شکایتی نکردم. دولت از انتقادات استقبال میکند و در مقابل انتظار دارد منتقدان منصفانه عمل کرده و راهکار نیز ارائه دهند. باور دارم که همه مشکلات کشور قابل حل است و هر چه از زمان حضورم در راس قوه مجریه میگذرد، به اعتبار اشراف بیشتر بر ظرفیتها و استعدادهای کشور از نیروی انسانی کارآمد تا منابع طبیعی، به آینده درخشان کشور امیدوارتر میشوم.
موج گرانی ها و تشدید انتقادها
8 ماه از روی کار آمدن دولت رئیسی می گذرد؛ دولت سیزدهم در این مدت توانست به واردات واکسن سرعت بخشیده و اوجگیری کرونا در کشور را متوقف و مهار کند. دولت رئیسی در این مدت موفقیت های دیگر از جمله آزادسازی سواحل(با کمک قوه قضائیه)، اجرای نظارت میدانی، اجرای نظام رتبه بندی معلمان ( با کمک مجلس)، تسویه بدهی دولت قبل، افزایش درآمدها، تسهیل مجوز کسب و کار، عدم قطع انرژی، فعال شدن دیپلماسی منطقهای و ... داشته است.
پس از این موج موفقیت ها، حال موج گرانی ها شروع شده است که انتقادها از دولت رئیسی را تشدید کرده است؛ انتقادها به افزایش چند برابری قیمت آرد و فرآوردههای صنفی-صنعتی مرتبط با آن از جمله ماکارونی و نان صنعتی را در رصد رسانه های روز شنبه و یکشنبه کشور شاهد هستیم؛ انتقادهایی که بیشتر از سوی رسانه های جریان اصلاح طلب مطرح می شود و واکنش رسانه های اصولگرا را بهمراه داشته است.
روزنامه «جمهوری اسلامی» با اشاره به اینکه ابراهیم رئیسی و صداوسیما «دست به دست همدیگر دادهاند» تا گرانیهای اخیر را «به گردن قاچاق شدن این کالاها بیندازند»، نوشته است «مردم، این قبیل ترفندها را نمیپذیرند» و تاکید کرده: «فرافکنی و تمام کاسهکوزهها را بر سر قبلیها شکاندن هم بعد از 8 ماه استقرار کامل دولت و حاکمیت یکدست، دیگر جواب نمیدهد.»
«آقای رئیسجمهور باید به این سوال اساسی پاسخ بدهد که چقدر زمان لازم است تا ایشان متوجه شود که با گفتاردرمانی نمیتوان کشور را اداره کرد. اینکه دولت و رسانه ملی دست به دست همدیگر بدهند و درصدد برآیند گرانی آرد و کمبود ماکارونی و نایاب شدن روغن را به گردن قاچاق شدن این کالاها بیندازند، راه فرار مناسبی نیست. مردم، این قبیل ترفندها را نمیپذیرند. فرافکنی و تمام کاسهکوزهها را بر سر قبلیها شکاندن هم بعد از 8 ماه استقرار کامل دولت و حاکمیت یکدست، دیگر جواب نمیدهد.»
این رسانه در ادامه یادداشت مدیرمسئول خود با عنوان «اعلام خطر جدی!» ضمن بیان اینکه «تصور نکنید کشور فاقد نیروهای کاردان و مدبر است»، خطاب به رئیس جمهور آورده است «حالا که روشن شده شما نمیتوانید از عهده حل مشکلات برآئید، شجاعانه کنار بروید» و متذکر شده: «کار را به افراد کاردان بسپارید تا مردم و کشور را از این گرداب خطرناک نجات بدهند.
روزنامه آرمان ملی روز شنبه نوشت:
- بهبود وضعیت اقتصادی ایران منوط به حل مشکلات بینالمللی ایران است و تا زمانی که این مشکلات و بهخصوص پرونده هستهای ایران به نتیجه نرسد، نمیتوان نسبت به بهبود وضعیت امیدوار بود.
- آقای رییسی همه میدانیم که اقتصاد کشور با تحریمها گره خورده. تا کی میتوان مردم را با سخنرانی و وعده امیدوار کرد؟
روزنامه اعتماد روز شنبه نوشت:
- چرا دولت برنامه خود را برای پرداخت یارانه اعلام نمی کند؟ سر در گمی پس از حذف ارز ترجیحی وجود دارد.
- بیشتر مدیران ارشد دولت احمدی نژاد در این دولت نیز مسوولیتهای کلیدی در سطح وزارت، معاونت رییس جمهور و استانداری دارند و دولت سیزدهم به نوعی تبدیل به دولت سوم احمدینژاد ولی به ریاست آقای رییسی شده است؟
بنا بر این کسانی که مسوول حذف بانیان وضع موجود هستند، اول سوزنی به خود بزنند که انصافا خودشان در بروز وضع موجود چقدر نقش داشتهاند.
روزنامه اعتماد روز یکشنبه نیز نوشت:
- اینكه تصور شود با تهاتر میشود كشور را اداره كرد، معنی دیگری جز مدیریت كشور به روش عصر حجر به ذهن تداعی نمیكند. ایران نیز باید بتواند با همه كشورهای جهان تعامل و تبادل داشته باشد تا اقتصاد ایران فضایی برای تنفس داشته باشد. بنابراین سیاست خارجی باید در ریل عقلانیت و واقعبینی قرار گیرد.
روزنامه «کیهان» روز شنبه در بخش گزارش خبری خود وضعیت گرانیهای اخیر را حاصل «تصمیمات غیرکارشناسی و سیاستهای ارزی دولت تدبیر و امید» و دوران هشت ساله ریاستجمهوری حسن روحانی دانست و نوشت:
- خسارت سیاستهای ارزی دولت تدبیر این بار از بازار گندم و روغن سر برآورد و حذف ارز ترحیحی منجر به افزایش قیمت آرد صنعتی و روغن شد؛ اما منابع حاصل از آن از طریق یارانه یا کالابرگ الکترونیکی به مردم برمی گردد.
- نقطه پایان نهادن بر تصمیم ویرانگری که در دولت قبل اتخاذ شد(ارز 4200 تومانی)، یک ضرورت بوده و شبیه جراحی اورژانسی است.
- باز توزیع هوشمندانه درآمد حاصل از افزایش قیمت ها باید برای دهکهای پایین اختصاص یابد.
روز یکشنبه روزنامه جوان نوشت: بخش کوچکی از یارانه پنهان انرژی و کالاهای اساسی به مصرف خانوارهای متوسط و ضعیف میرسد، حذف این یارانه باید با تدابیری جبرانکننده همراه باشد که رفاه و قدرت خرید دهکهای ضعیفتر جامعه کاهش نیابد.....اگر مردم از نتیجهبخش بودن درمان اقتصاد آگاه شوند، با آن همراه خواهند شد و اندک درد آن را تحمل خواهند کرد.
روز یکشنبه عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه همشهری نوشت: اصل تصمیم دولت برای واقعی کردن قیمت ها را همه باید حمایت کنند. اگر رییس جمهوری به فردای سیاسی خود می اندیشید، چنین تصمیمی نمی گرفت و با پول پاشی زمان می خرید....اما جناب دولت باید ابتدا در یک شهر طرح را اجرا می کردید، آنگاه طرح را به رسانه ها و شبکه های اجتماعی می آوردید....تیم دولت یا اطرافیان رییس جمهور نمی توانند هم مرزبندی با دیگران داشته باشند هم روز حادثه آنان را در خدمت ماموریت خود بخواهند. ارتباطات عاطفی پیرامونی رییس جمهور و رسانه ها تقریبا قطع است.
متر و معیار ارزیابی عملکرد دولت رئیسی؛ روحانی یا امام علی (ع)؟!
در جلسه اخیر رئیس جمهور با فعالان سیاسی در ماه مبارک رمضان، اصلاح طلبان انتقادهایی به دولت رئیسی مطرح کردند که با واکنش هایی در جبهه مقابل (جریان اصولگرا) همراه بود. یکی از چهره های اصولگرا در واکنش به انتقادها گفته بود: « اصلاحطلبان در دیدار رئیسی مقاله حجاریان را خواندند »
این چهره اصولگرا می گوید: «در این جلسه صحنههایی را مشاهده کردیم مبنی بر اینکه به نقد دولتی نشسته بودند که حدود نه ماه هست بر سر کار آمده و آن چنان علیه آن میتاختند که گویا با یک دولت چند ساله یا دولتی که در دور دوم ریاست جمهوری 8 ساله به سر میبرد مواجه هستند. در رابطه با علت این اقدامات، باید گفت که اینها فرار رو به جلو محسوب میشود؛ در حالی که این افراد باید پاسخگوی دولتهایی که حمایت کردند و وضعیت کنونی بانکها، اشتغال، نقدینگی و … که حاصل فشار حداکثری مذاکرات بود را رقم زدند، باشند.»
این پاسخ بسیاری از چهره های اصولگرا و حامیان دولت رئیسی در واکنش به انتقادها از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم است؛ متر و معیار ارزیابی عملکرد دولت رئیسی، مقایسه او به عنوان رئیس جمهور فعلی کشور با آقای روحانی رئیس جمهور سابق کشور است. متر و معیاری که بعد از گذشت 8 ماه از روی کار آمدن دولت رئیسی همچنان برای سنجش عملکرد دولت او به کار برده می شود! برخی دیگر از چهره های اصولگران و حامیان دولت رئیسی با استناد به همین متر و معیار ارزیابی، با وجود اینکه انتقادها به تیم اقتصادی دولت را وارد می دانند اما علت آن را مدیران دولت روحانی می دانند که هنوز به عنوان نفوذی در دولت رئیسی کار می کنند.
یکی از چهره های جریان اصولگرا درباره اوج گیری انتقادها به عملکرد اقتصادی دولت سیدابراهیم رئیسی در حذف یارانهها و آزادسازی قیمتها می گوید: انتقادها باید منصفانه باشد، چون این دولتمردان قدری تازه کار و جدید هستند و در نهایت ممکن است از برخی نکات غفلت کنند. البته قدری نفوذیها هم در دولت هستند، چون از دولت آقای روحانی هنوز 60 -70 درصد مدیران بر سرکارند و تصوفیه نشدند.
واقعیت این است که مردم موفقیت ها و خدمات دولت رئیسی در 8 ماه را می بینند؛ بین شرایط کنونی و قبل تفاوت می گذارند؛ آقای رئیسی را با آقای روحانی مقایسه می کنند. با استناد به همین مقایسه هم بود که به آقای رئیسی رای دادند. پس انتظار دارند؛ انتظاراتی که از دولت رئیسی دارند، بیشتر و بسیار متفاوت از انتظاراتی است که از دولت روحانی داشتند. بنابراین انتظار دارند در ارزیابی عملکرد دولت رئیسی، متر و معیار «روحانی» و «دولت روحانی» را کنار بگذارید و متر و معیاری که از یک دولت انقلابی و جهادی انتظار می رود، انتخاب کنید. متر و معیاری که می توان در دیدار دیشب رئیس جمهور با جمعی از اصناف و اتحادیهها پیدا کرد؛ «تلاش داریم مردم مزه شیرین عدالت در پرداخت یارانهها را بچشند.»
جان کلام آقای رئیسی در این نشست «مزه شیرین عدالت برای مردم» بود؛ «عدالت» واژه ای که برای همه ما آشناست و مظهر آن امام علی (ع) است.
رئیس جمهور دولت سیزدهم همچنین گفته است؛ دولت از انتقادات استقبال میکند و در
مقابل انتظار دارد منتقدان منصفانه عمل کرده و راهکار نیز ارائه دهند.
امام علی (ع) و نهج البلاغه او متر و معیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد آقای رئیسی و دولت سیزدهم است. با همین متر و معیار هم در روزهای آینده عملکرد دولت رئیسی را نقد خواهیم کرد.