خبرگزاری آریا- نماینده مردم تهران در مجلس از بررسی ترک فعل ها و قصورهای احتمالی در بروز سیل اخیر تهران توسط مجلس خبر داد.
به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری آریا، سید محسن دهنوی در نشست علنی امروز (یکشنبه 9 مردادماه) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود با ابراز همدردی با بازماندگان حادثه سیل امامزاده داوود به بازدید میدانی خود و جمعی از نمایندگان تهران از این منطقه اشاره کرد و یادآور شد: حدود 30 نفر از مردم در این حادثه سیل جان خود را از دست دادند که ضمن همدردی با بازماندگان، از اقدامات خوبی امدادگران و نیروهای امدادی تشکر می کنم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم ادامه داد: مسئولان ذیربط در این حوزه را امروز به مجلس فراخواندیم تا ترک فعل ها و قصورهای احتمالی را بررسی کنیم؛ چرا هواشناسی هشدارهای لازم را به موقع ارائه نکرده است؟ چرا وزارت کشور قاطعانه اقدام به تخلیه منطقه نکرده است؟ چرا جهاد کشاورزی و منابع طبیعی اقدامات لازم برای آبخیزداری و آبخوان داری را انجام نداده اند؟
وی هشدار داد: خاطره سیل مرداد 1366 و جان باختن حدود 300 نفر از هموطنان تهرانی هنوز از یاد مردم پاک نشده است. متاسفانه تهران هنوز در معرض خطرات مشابه است. مجمع نمایندگان تهران پیگیر است تا بودجه لازم برای اقدامات لازم تخصیص یابد تا از حوادث مشابه پیشگیری شود.
تشکیل کمیته ای در مجمع نمایندگان تهران برای شناسایی مقصران احتمالیدبیر مجمع نمایندگان استان تهران با ابراز تاسف از جانباختن حدود 30 نفر از هموطنان در حادثه سیل امامزاده داوود از تشکیل کمیته ای در این مجمع برای بررسی ابعاد مختلف حادثه و شناسایی مقصران احتمالی خبر داد.
سیدنظام الدین موسوی در تشریح نشست امروز (یکشنبه، 9 مردادماه) مجمع نمایندگان استان تهران، در مورد بررسی اتفاقات سیل اخیر، با تسلیت به خانواده جانباختگان، گفت: متاسفانه براساس آمارها تاکنون حدود 30 نفر از هموطنانمان جان خود را در حادثه سیل از دست دادند؛ تعدادی از نمایندگان تهران به صورت میدانی در روز حادثه در محل حاضر شدند و از نزدیک موضوع را بررسی کردند.
وی ادامه داد: امروز نیز با حضور دستگاه های مذکور زوایای مختلف حادثه سیل را بررسی کرده و اظهارات کارشناسی استماع شد و مسئولان دستگاه های مختلف، کارشناسان خارج از دستگاه ها و همچنین نمایندگان نقطه نظرات کارشناسی خود را مطرح کردند.
دبیرمجمع نمایندگان استان تهران افزود: با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی هم تکلیف قانونی و هم ناظر قانونی است بنابراین نمایندگان در این نشست بر ضرورت اجرای تکالیف قانونی توسط دستگاه های مربوطه تاکید کردند البته حادثه سیل برای نخستین بار نیست که در کشور اتفاق می افتد و این پدیده تلخ را سالیان متمادی تجربه کردیم و براساس آن تکالیف قانونی برای دستگاه های مختلف دیده شده است و در نشست امروز بررسی کردیم که آیا این تکالیف قانونی توسط دستگاه ها و نهادها انجام شده است.
موسوی یادآور شد: در مورد هشدارهایی که در مورد سیل اخیر توسط دستگاههای مسئول داده شده بررسی کردیم که چه دستگاه هایی به وظیفه شان عمل و چه دستگاه هایی عمل نکرده اند البته ساخت و ساز در حریم رودخانه، لایروبی، آبخیزداری و مسائل مربوط به حوزه بالادست از جمله مسائلی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از تشکیل کمیته تخصصی در مجمع نمایندگان استان تهران خبر داد و گفت: این کمیته تخصصی به صورت جدی کار را دنبال می کند و همچنین جلسات دیگری را با حضور کارشناسان مختلف برگزار خواهیم کرد و در نهایت به لحاظ قانونی ورود خواهیم کرد که کدام دستگاه قصور یا مقصر احتمالی بوده و در گزارشی نتیجه را به مردم ارائه خواهیم کرد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس افزود: شهر تهران به طور مداوم در معرض سیل است و حوضه آبریز و روان آب هایی که در ماه های مختلف سال داریم تهدیدی دائمی برای شهر تهران است البته اقدامات بسیار خوبی در گذشته برای جمع آوری آب های سطحی و کانال کشی های متعددی در سطح نقاط شهر تهران انجام شده و مورد بهره برداری قرار گرفته اما باید تمهیدات دیگری را نیز در بخش ها و حوزه های مختلف اتخاذ کنیم و مجلس شورای اسلامی در راستای وظیفه نظارتی خود برای پیشگیری و جلوگیری از مسائل و مشکلات بعدی این موضوع را دستور کار قرار خواهد داد.
غفلت اساسی در زمینه آبخیزداریکمتوجهی به منابع طبیعی و بهرهبرداری بیرویه از آن از دلایل اصلی وقوع سیلکمتوجهی به منابع طبیعی و بهرهبرداری بیرویه از آن از دلایل اصلی و مهم وقوع سیل در روزهای گذشته در کشور است.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور امروز در مراسم معرفی مدیر کل جدید منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در گرگان گفت : کمتوجهی به منابع طبیعی و بهرهبرداری بیرویه و غیر کارشناسی از آن از دلایل مهم وقوع سیل در کشور به شمار میرود.
نقی شعبانیان افزود : حفظ منابع طبیعی با بسیج همه امکانات و بخشهای دولتی و مردمی امکانپذیر است و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به تنهایی از عهده حفظ آن برنمیآید.
وی تاکید کرد : برای پای کار آوردن همه بخشهای در حفظ منابع طبیعی، سخن رهبر معظم انقلاب که فرمودند "فرهنگ منابع طبیعی باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود" را باید سرلوحه اقدامات خود قرار دهیم.
ضرورت اجرای طرح های آبخیزداری در منطقه تاکستاننماینده مردم رستم و ممسنی درمجلس با اشاره به اینکه بارش های اخیر خسارات زیادی را به اراضی بزرگترین تاکستان دیم کشور وارد کرد، بر ضرورت اجرای طرح های آبخیزداری در این منطقه تاکید کرد.
مجید انصاری در نشست علنی امروز (یکشنبه 9 مردادماه) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود ضمن تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین (ع) گفت: با درایت می توان از نعمات و برکات آسمانی بهره ها برد و فرصت ها آفرید، اما بارش های اخیر در ممسنی و رستم با آسیب به زیرساخت ها، خساراتی به اراضی کشاورزی و بزرگترین تاکستان دیم کشور وارد کرد که ضروری است برخلاف وعده های عمل نشده در سیل آفتی و آفت مصیبت گونه جنگل های منطقه، اینبار به جدیت و به فوریت اقدام به جبران خسارت نمود.
نماینده مردم ممسنی و رستم در مجلس یازدهم تصریح کرد: با لحاظ ظرفیت بی نظیر این دو شهرستان می بایست به اجرای طرح های آبخیزداری اهتمام تام ورزید تا شاهد قصه پرغصه رخدادهای اینگونه در آینده نباشیم.
مهار سیل با دو روش آبخوانداری و آبخیزداریرئیس مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس، با انتقاد از قصور مسئولان مربوطه که به وقوع سیل اخیر در پایتخت شد، گفت: با شیوههای آبخوان داری یا آبخیزداری میشد بخشی از این میزان آب را به حوزههای زیرزمینی و به سمت شهرهایی که با کمبود آب مواجهند، هدایت کرد.
سیدرضا تقوی با اشاره به بازدید تعدادی از نمایندگان تهران از مناطق آسیبدیده از سیل در پایتخت و تهیه گزارش در این مورد جهت ارائه در مجمع نمایندگان استان تهران، گفت: برخی از این گونه حوادث بیانگر بیتوجهی مدیران مربوطه است چرا که آنها باید بدانند که لازم است مسیر سیلاب همیشه لایروبی شود و پلها و مسیر آبها از قبل پاکسازی شوند یا در برخی نقاط باید مسیر سیل تغییر داده شود تا منازل آسیب نبینند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: متاسفانه پیشبینی لازم در این مورد صورت نگرفته بود، کما اینکه در بسیاری از استانها که با معضل وقوع سیل مواجه شدهاند، میشد با شیوههای آبخوان داری یا آبخیزداری بخشی از این میزان آب را به حوزههای زیرزمینی به سمت شهرهایی همچون یزد، کرمان و رفسنجان و سایر شهرهایی هدایت کرد که با کمبود آب مواجهند و سعی میشود از خلیج فارس یا دریای عمان به آنها آب مورد نیازشان را انتقال دهند در قالب فرونشست یا شکاف در زمین ناشی از برداشت بیرویه آسیبی وارد نمیشود.
تقوی اظهار کرد: ما هر سال شاهد این میزان بارش هستیم بنابراین دستگاههای متولی باید قبل از بروز این حوادث که به فوت بیش از 50 نفر و مفقود شدن 16 نفر از هموطنانمان منتهی شود، تدبیری بیندیشند و نباید به آسانی از کنار این قبیل حوادث عبور کنند. مسئولان نباید بعد از وقوع حادثه با حضور در محل وانمود کنند که در کنار مردم هستند و بجای اینکه اصل کار را درست کنند به ابراز همدردی با آسیبدیدگان بپردازند.
وی افزود: وقتی سازمان هواشناسی از چند روز قبل هشدار داده و از مردم می خواهد که از این مسیرها فاصله بگیرند به این دلیل که احتمال وقوع سیل وجود دارد، گروههای امدادی باید سریع این مسیرها را پاکسازی کرده و از وقوع این قبیل حوادث پیشگیری کنند.
تقوی با بیان اینکه وقتی این قبیل حوادث رخ میدهد نباید تنها به ارائه آمار از خسارات جانی و مالی بسنده کرد، خاطرنشان کرد: هماکنون لازم است مسئولانی که در این زمینه کوتاهی کردهاند، پاسخگو باشند و رییس جمهور و دادستانی به عنوان مدعیالعموم باید آنها را پای میز محاکمه بکشانند و با مسئولانی که کوتاهی کردهاند، برخورد کنند چرا که سوءمدیریت به عنوان یکی از مهمترین علل بروز این حادثه کاملا مشهود است.
وی افزود: ما تجربه سیل پلدختر و خوزستان و خسارات گستردهای که در پی وقوع آنها وارد شد را داشتیم ضمن اینکه هر سیلی که به وقوع میپیوندد باید مبالغ زیادی را برای تامین امکانات مورد نیاز سیلزدگان هزینه کنیم بنابراین چرا این اعتبارات را قبل از وقوع این قبیل حوادث برای پیشگیری از خسارات ناشی از آن هزینه نکنیم؟
این نماینده مردم در مجلس یازدهم، یادآور شد: تمام رودخانهها و مسیرهای وقوع سیل در تهران مشخص است و میتوان آنها را در طول 2 روز پاکسازی کرده و از بروز سیل جلوگیری کرد بنابراین تنها مشکل در این بخش ضعف مدیریتی است و باید مدیرانی که قصور کردهاند، عزل شوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: نمایندگانی که این محدوده را بررسی کردند در گزارش خود آوردهاند که حجم آب به اندازهای نبوده است که این میزان خسارت را وارد کند و کم کاری مسئولان باعث وقوع این حادثه شده است بنابراین یکبار باید به این وضعیت پایان دهیم و دستگاههای مقصر را پای میز محاکمه بکشانیم تا بعد از این شاهد از بین رفتن جان و مال تعدادی از هموطنانمان که اغلب سرپرست خانوار هستند، نباشیم.
نهضت آبخیزداری در دولت سیزدهم جدی گرفته شودنماینده مردم قزوین،آبیک و البرز در مجلس در توئیتی با اشاره به سیل اخیر، از کم کاری برخی مسئولان در تعریف و اجرای پروژههای آبخیزداری انتقاد کرد.
فاطمه محمدبیگی نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت:
باران رحمت خداست اما با کمکاری برخی مسئولان در تعریف و اجرای پروژههای آبخیزداری شاهد طغیان آب و جاری شدن سیل های مخرب در هفته گذشته بودیم
اهمیت تعریف این پروژه ها را بارها متذکر شدیم.امیدوارم در دولت سیزدهم نهضت آبخیزداری جدی گرفته شود تا چنین خسارات جانی و مالی برمردم عزیز متحمل نشود.
لایحه قانونی آبخیزداری تهیه و به مجلس ارائه میشودمعاون اول رئیس جمهور به وزارت جهاد کشاورزی دستور داد تا لایحه قانون آبخیزداری را با قید فوریت تدوین و برای سیر مراحل قانونی و ارسال به مجلس شورای اسلامی به هیات دولت ارائه کند.
محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور در جلسه مشترک قرارگاههای مردمی بسیج، خاتم الانبیاء (ص) و امام حسن مجتبی (ع) با دستگاههای اجرایی دولت در خصوص موضوع آبخیزداری با تسلیت ایام شهادت سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع)، آبخیزداری و آبخوان داری را از ضرورتهای مهم کشور برای پیشگیری از تخریب و آسیبهای ناشی از سیلاب برشمرد و گفت: آبخیزداری و آبخوان داری علاوه بر پیشگیری از بروز خسارات، منافع اقتصادی و اشتغال برای مردم به همراه دارد و در ذخیره سازی آب و جلوگیری از فرسایش خاک نیز بسیار راهگشا و موثر است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در سالهای گذشته غفلت اساسی در زمینه آبخیزداری در کشور صورت گرفته است، بر لزوم تمرکز جدی بر این موضوع و جبران کاستیها تاکید و وزارت جهاد کشاورزی را مکلف کرد ظرف دو هفته طرحی جامع با استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود به همراه مدل تامین مالی و فازبندی شده برای آبخیزداری در کشور تدوین و ارائه کند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه موضوع آبخیزداری و آبخوان داری باید به یک فرایند قانونی و مطالبه عمومی در کشور تبدیل شود، از وزارت جهاد کشاورزی خواست در اسرع وقت قانون آبخیزداری را تدوین تا طی لایحهای به مجلس شورای اسلامی جهت بررسی و تصویب ارائه شود.
در این جلسه وزیر جهاد کشاورزی نیز گزارشی از وضعیت موجود آبخیزداری در کشور ارائه کرد و گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون 35 میلیون هکتار در کشور آبخیزداری انجام شده و 90 میلیون هکتار دیگر نیز در انتظار آبخیزداری است که این موضوع به عنوان اولویت اصلی در کاهش خسارات سیل در اولویت اجرایی برنامههای دولت قرار گرفته است.
همچنین وزیر جهاد کشاورزی فرسایش خاک، خسارات ناشی از سیل، فرونشست زمین، خشکسالی و تغییر اقلیم را از جمله آثار عدم اجرای کامل طرحهای آبخیزداری برشمرد.
در این جلسه معاون اول رئیس جمهور دستور تامین اعتبار مورد نیاز برای اجرای 19 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری ظرف مدت سه سال را صادر کرد.
همچنین پس از بحث و تبادل نظر در خصوص اثرات مثبت اجرای طرح آبخیزداری و آبخوان داری و همچنین آثار نامطلوب عدم اجرای این طرح، مقرر شد پس از ارائه و تصویب طرح وزارت جهاد کشاورزی فرایند اجرایی این طرح با مشارکت گروههای جهادی، بسیج سازندگی و سایر نهادها و مشارکت کنندگان به سرعت آغاز شود.