خبرگزاری آریا-معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش گفت: در معاونت پرورشی هر سال نسبت اش با نسبت بودجه فرهنگی ورزشی و هنری کشور که در برنامه و بودجه میآید 1 درصد کم شده است.
به گزارش خبرگزاری آریا، دکتر اصغر باقرزاده، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش و احمد حسین فلاحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در برنامه: صبح و گفتگو شبکه رادیویی گفتگو درباره بودجه آموزش و پرورش در مجلس شورای اسلامی گفتگو کردند.
سؤال: خیلی کوتاه بفرمایید ایراد از طرف شما مطرح شده است اینکه ما آمده ایم بودجهای که اعلام شده را تقسیم بر تعداد دانش آموزان کرده ایم عدد سرانهای که درآمده است یک سرانه ناچیزی است اصالتاً این نوع تقسیم بندی و این نوع سرانه گرفتن برای هر دانش آموز در بودجهها معمول و عرف است و همیشه این کار را ما انجام میدهیم؟
دکتر باقرزاده: درخصوص اعتبارات مربوط به معاونت پرورشی و تربیتی من یک توضیحی قبلاً به رسانهها داده ام، آن هم این است که طبیعتاً همه وظایف تربیتی بعهده معاونت پرورشی نیست و این وظیفه توزیع میشود بین همه بخش ها، بخشهای آموزشی ما بخشهای فرهنگی دیگر کشور و بخشی هم بعهده معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش است، ولی با این حال به جهت اینکه ما عهده دار اوقات فراغت و خارج از برنامه درسی بچهها هستیم، آنچه که اتفاق میافتد در بخش درسی و رسمی آموزش و پرورش جایش مشخص است البته آنها هم با چالشهایی مواجه هستند، ولی در بخش فوق برنامه خارج از کلاس درس مثل اردوها کانونها مراکز دارالقرآن مراکز مشاوره و مجموعه فعالیتهایی که خارج از کلاس برگزار میشود علاوه بر اینکه به نیروی انسانی متخصص و به روز نیاز داریم که آنجا هم ما چالش اساسی داریم، حداقل هزینههایی باید وجود داشته باشد برای پشتیبانی این برنامه نه برای اجرای همه برنامهها و هزینه کرد همه برنامه ها. این عدد در معاونت پرورشی هر سال نسبت اش با نسبت بودجه فرهنگی ورزشی و هنری کشور که در برنامه و بودجه میآید 1 درصد کم شده است. یعنی 5 سال پیش 5 درصد بودجه کل فرهنگی کشور بوده است و 4 درصد شده و 3 درصد درحال حاضر 2 درصد از بودجه فرهنگی هنری ورزشی کل کشور است درحالیکه 20 درصد جامعه مؤثر میتواند تحت تأثیر برنامههای فرهنگی و تربیتی وزارت آموزش و پرورش قرار بگیرد.
سؤال: دکتر فلاحی بفرمایید که چرا این اتفاق روند رو به نزول این اختصاص بودجه صورت گرفته است؟
احمد حسین فلاحی: نکتهای را که آقای دکتر باقرزاده اشاره کردند در بحث بودجه پرورشی که زیرمجموعه هایشان چند تا تشکل دیگر است به طور مثال ما الان اتحادیه انجمن دانش آموزی که قسمتی از بحث تربیتی را بعهده دارد بودجه ناچیزی داشت که حالا صحبتهایی که با دوستان کرده ایم قرار شد یک تغییر و جابجایی صورت بگیرد از بخشهای دیگر به این قسمت اضافه شود. متأسفانه نگاه به بحث تربیتی خیلی نگاه کوتاهی است ما آنچه که مهم است در بحث آموزش و پرورش مخصوصاً در بخشهای دیگر هم همینطوری است باید بعد پرورشی را بیشتر کنند نگاه ساختاری هم همین است. یک زمانی معاونت پرورشی را حذف میکنند زمانی اصلاً به این مسئله با دید کمتری نگاه میکنند مربیان پرورشی ما را به جای اینکه کار خودش را انجام دهد میفرستند سر کلاس درس، اما در بحث بودجه ما به همان میزانی که این اهمیت را به دوستان سازمان برنامه و بودجه و تصمیم گیران سیاستهای مالی اجرا میدهیم و توزیع شان میکنیم به همان میزان اهمیت میدهند من روی تصمیم گیریها و جلسات دیده ام اگر میزان شناخت تصمیم گیران از اهمیت موضوع بالا رود میزان سرمایه گذاری هم بالا میرود خود پرورشی متأسفانه در نگاه دوستان خیلی ضعیف است با توجه به مسائل اخیر باید توجه داشته باشند که اگر ما این بُعد پرورشی را تقویت میکردیم این اتفاقات نمیافتاد. در همین آموزشهای دو سال و نیم گذشته در بحث شاد یا فضای مجازی شما میبینید که ما نه تنها بُعد آموزشی و پرورشی کلاً فراموش شد در بُعد آموزشی هم ما آسیب دیده ایم اینها متأثر از نوع نگاه که آقایان در بحث پرورشی دارند.
سؤال: الان که هم کمیسیون هم دولت همه دوستان جابجا شده اند و افرادی هستند که انتظار میرود که با دیدگاههای مجلس یازدهم و دولت سیزدهم همسوتر باشند.
احمد حسین فلاحی: این پیشنهاد اولیه است هنوز ما بحث بررسی بودجه در کمیسیون هم هنوز نیامده است ما کلیات را پیشنهاد را تصویب کرده ایم فعلاً پیشنهادات نمایندگان تا ساعت 24 جمعه گذاشته شده است بعد میآید در کمیسیونهای تخصصی بررسی میشود.
سؤال: الان همین انتقادی که آقای دکتر باقرزاده مطرح کردند و وزارتخانه مطرح کردند آیا وارد خواهد بود به کمیسیون آیا رسیدگی خواهد شد به این موضوع یا خیر و اگر رسیدگی میشود چه سازوکاری دارد برای اینکه بتواند به یک ترتیب اثر برسد؟
احمد حسین فلاحی: قطعاً قسمتی که من اشاره کردم یعنی قبل از اینکه در کمیسیون بیاید پیشنهاد یک قسمتی جابجایی را داده ایم و طبیعتاً میآید در کمیسیون آموزش و تحقیقات اینها را ما آنجا باید رأی بگیریم و تصویب کنیم که بعد از آن مجدداً میآید در بحث پیشنهادات نمایندگان و کار تلفیق و صحن یعنی دو سه مرحله دیگر هنوز مانده است یعنی این بحث عددها و رقمها تصویب و قطعی نشده است پیشنهاد اولیه دولت است آمده است رأی کلیات اش را گرفته است پیشنهادات نمایندگان در این مرحله ثبت شده است هنوز پیشنهادات اولیه نمایندگان مورد بررسی قرار نگرفته است.
سؤال: آنچه که الان رسیده است و راجب به آن اظهارنظر میشود همان چیزی است که دولت پیشنهاد داده است.
احمد حسین فلاحی: دولت پیشنهاد داده است.
سؤال: این چیزی است که دولت پیشنهاد داده است. آقای دکتر باقرزاده، تا قبل از اینکه میآمد در رسانه مطرح میشد نمیتوانستید خودتان در وزارتخانه این موضوع را به یک سرانجامی برسانید.
دکتر اصغر باقرزاده: آقای دکتر فلاحی اشاره فرمودند من واقعاً از ایشان و هم اعضای کمیسیون فرهنگی خیلی تشکر میکنم با اینکه آموزش و پرورش در کمیسیون فرهنگی نیست، ولی اینها از ما دعوت کردند، و ما توضیحات مان را آنجا داده ایم. بحثی که هست همین نکتهای است که ایشان میفرمایند ببینید اگر اهمیت کار برای همه جا بیفتد دقیقاً هم دولت باید وظیفه خودش را عمل کند که عددی را بگذارد هم مجلس کمک کند که این ردیفها درست اختصاص پیدا کند، ولی آموزش و پرورش به دلیل گستردگی زیاد و چالشهای فراوانی که در حوزه سخت افزاری و تمهیدات ساختاری و خلاصه زمینههای نیروی انسانی و تجهیزات و کلاس درس دارد دیگر سهم اش پر میشود و عددش اینقدر بالا میرود که نمیتواند یک عدد دیگری را برای بخش فرهنگی و تربیتی اختصاص دهد الان عدد بودجه آموزش و پرورش فرض کنید چیزی حدود 200 هزار میلیارد تومان در سال این عمده اش که 98 درصد است صرف حقوق و آموزش و بحثهای سخت افزاری و تهیه مدرسه و تعمیر مدارسها میشود.
سؤال: اگر این را میدانیم برای روشن شدن بشنوندگان، من میگویم وقتی مجموعه پیشنهاد دهنده مجموعه متصل به آموزش و پرورش است این موضوع مطرح کردن اش یا رسیدگی کردن اش در آنجا بالا بود نسبت به آنچه که آنجا پیشنهاد شده است آمده است مجلس ما از مجلس بخواهیم دستکاری کنند بعد هم مجلس را نهایتاً با این نگاه نگاه کنیم که در بودجه پیشنهادی دولت دست برده شده دچار زاویه شده است.
دکتر اصغر باقرزاده: ارتباط مان با مجلس خیلی دقیق فراهم شده است دلیل هم این است ما انتظار نداریم بودجه مستقیمی به ما اختصاص دهند ردیفهایی در بودجه وجود دارد که این ردیفها منابع اش معلوم است مصارف اش اگر صرف دانش آموزان شود بدون اینکه حتی به آموزش و پرورش اختصاص دهند. مثلاً برای دانش بنیان کردن کشاورزی شما میتوانید یک ردیف وجود دارد که منابع اش مشخص است مصارف اش اردوگاههای دانش آموزی میتواند قرار بگیرد.
سؤال: عرض من قسمت قبل از پیشنهاد است فرض کنیم الان جهاد کشاورزی یک بودجهای دارد سازمان پشتیبانی امور دام الان بیاید در بودجه پیشنهادی بگوید مجلس شورای اسلامی بودجه ما کم دیده شده این نباید قبلتر دیده میشد؟
دکتر اصغر باقرزاده: اینجوری نیست ما مکرر هم به عدم بودجه رفته ایم و اجازه میخواهم که این مسائل را آقای دکتر نوری دارند پیگیری میکنند آنجا ما درخواست داده ایم حتی یک ردیف بودجه مستقلی برای پرورشی درنظر بگیرند برای سفرهای تربیتی همه عزیزان دوستان کمیسیون فرهنگی بقیه عزیزان به اهمیت برنامههای خارج از مدرسه پی برده اند و گفته اند یکی از آنها سفرهای تربیتی و اردوها است. ما آنجا پیشنهاد داده ایم حتی دولت موظف کرده است که معاونت پرورشی 90 میلیون نفر را در سال آینده به سفرهای تربیتی ببرد. من اتفاقاً مجلس را به کمک دعوت کرده ام و اینکه مطرح کردیم صرفاً این نیست که مجلس باید ردیف برنامه درنظر بگیرد. کمک همه جانبه سه رکن کشور را میخواهد که همگی اتفاق نظر داشته باشند که درست است آموزش و پرورش یک عدد بزرگی بودجه برای همه کارهای واجب اش برای این کار ویژهای که ما میخواهیم باید همه دست به دست هم بدهیم یک ردیف بودجه برایش تأسیس کنیم ویک منابع جدیدی برایش اختصاص دهیم. 90 هزار میلیون نفر اردو با حساب خیلی ساده با حساب خیلی ساده میشود 45 هزار میلیارد تومان پول لازم دارد ما این عدد هم نگفته ایم اینکه به رسانهها بیاید و شما پیگیری کنید و دوستان در مجلس کمک کنند اتفاقاً دولت و بخش برنامه و بودجه را مجاب کنند که بخشی از این هزینهها باید به صورت ردیف مستقل قرار داده شود، ولی پیشنهادها را همینجوری که فرمودند با کمیسیونها نشسته ایم منابعی را برایش پیدا میکنیم که اختصاص بدهند.
سؤال: دکتر فلاحی بفرمایید.
احمد حسین فلاحی: این نکتهای که من عرض کردم بحث اهمیت بُعد پرورشی دغدغه اول دستگاهها باید باشد این دغدغه اول نشده است. نکتهای که آقای دکتر اشاره کردند بنده هرچند عضو کمیسیون آموزش هستم، درست میفرمایند ما حتی رفته ایم آنجا در کمیسیون فرهنگی رایزنی کرده ایم دوستان بُعد پرورشی شما هم کمک کنید هرچند این بودجهها در کمیسیون آموزش بسته میشود این نگاه دغدغه مندانه مجلس و پیگیریهای دوستان مثل آقای باقرزاده است که ما بیاییم این بحث پرورشی را ببریم دغدغه تمام کمیسیونها کنیم تمام دوستان نماینده کنیم که کمک کنند هم در کمیسیونهای تخصص مثل آموزش و فرهنگی هم کمیسیونهای دیگری که میخواهند در تلفیق تصمیم بگیرند یا صحن علنی به این اهمیت بدهند بالا ببرند. منتها یک نکته کلی عرض کنم در ابتدا به وزیر هم عرض کرده ام که ما خیلی جاها منتظر بودجههای دولتی باشیم این محدودیتها وجود دارد در بخشهای مختلف، الان در بحث فرهنگی دانشگاهها همین مشکل را ما داشتیم جلساتی داشته ایم که آنجا را چه کار باید کنیم. یا دستگاهای دیگر مثلاً در بعد اقتصادی در کمیسیونهای مربوطه همین دغدغه وجود دارد ما باید برویم در بحث منابع داخلی خودشان هم یک تجدیدنظری کنیم من به وزیر پیشنهاد داده ام شاید یک تشکیلاتی بعنوان معاونت اقتصادی ایجاد کنیم سازمان برنامه و بودجه به شما ممکن است ایراد بگیرد که تشکیلات را نباید بسازیم این خلاف قانون است. اما معاون اقتصادی این را خواسته است که همان وضعیت موجودی که هست استفاده بهینه شود یک نفر یک معاون فقط دغدغه این را داشته باشد مثلاً در هنرستان دیباجی در همدان که 7 هکتار زمین دارد که عمده آنجا استفاده نمیشود چطور میتوانیم درآمدزایی کنیم که این کمبودها را جبران کنیم یکی بعد پرروشی است ایشان اشاره کردند آموزش و پرورش با این بودجهای که داده میشود بخشهای مختلف زیادی را دارد که متأسفانه در طول سالهای گذشته هم مورد بی تتوجهی قرار گرفته است مثل فضای آموزشی ما هنوز ما مشکل داریم مثل تجهیزات آموزشی هنوز در میز و صندلی مشکل داریم. مثل سرانههای دانش آموزی که هنوز مشکل داریم این بخشهای مختلف با این بودجههای دولتی هم منتظر باشیم که دولت اختصاص بدهد شاید خیلی تأمین نشود این عبد هم باید یک مقدار توجه شود.
پایان