خبرگزاری آریا-رییس سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه غرب علاقهای برای هستهای شدن ایران ندارد، گفت: نماینده ارشد آژانس بین المللی در بازدید از تاسیسات کشور، گزارش نادرستی ارائه داد و مدیرکل آژانس هم آن را رسانهای کرد که این رفتار وی حرفهای نیست.
به گزارش خبرگزاری آریا، محمد اسلامی در تشریح برنامههای صنعت هستهای کشور گفت: یکی از اهداف این سازمان برای دو دهه آینده، رسیدن به تولید 20 درصد برق مورد نیاز کشور از طریق انرژی هستهای است.
وی افزود: طبق سند راهبردی که در سازمان انرژی اتمی هدف گذاری شده است، 50 میلیارد دلار برای تامین این کار اختصاص داده شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین از ساخت سه نیروگاه خبر داد و گفت: نیروگاه دوم و سوم همان قرارداد با روسیه است که در بوشهر و در کنار نیروگاه شماره یک ساخته میشوند و نیروگاه جدیدی که شروع کردیم در دارخوئین است و 10 هزار مگاوات جدید هم در دست برنامه داریم که مناطقش هم انتخاب شده است.
اسلامی همچنین با اشاره به دستاوردهای متخصصان کشور در زمینه تولید رادیو داروهای مختلف، از آخرین اقدامات انجام شده برای ساخت یک بیمارستان ویژه مبتلایان به سرطان در استان البرز خبر داد و گفت: ساخت این بیمارستان پیشرفت خوبی دارد و امیدواریم که حداکثر تا پایان 1403 در خدمت مردم قرار گیرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی رفتار اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره گزارش خلاف واقع بازرسی این سازمان از مراکز هستهای ایران را غیر حرفهای برشمرد و افزود: مجددا نامه اعتراضی به آژانس فرستادیم.
اسلامی افزود: ایران حدود 3 درصد از مراکز هستهای دنیا را در اختیار دارد، اما در سه سال گذشته، از حدود 2 هزار بازدید بازرسان این آژانس، 500 مورد آن از مراکز هستهای ایران بود و این در حالیست که حتی یک مورد هم در برنامه هستهای ایران انحرافی وجود نداشت.
وی درخصوص مقایسه اساسی وضعیت و پیشرفت کشور در حوزههای مربوط به انرژی اتمی و استفاده صلح آمیز آن در قسمتهای مختلف در زمان قبل از انقلاب و بعد از انقلاب گفت : در دو بخش اساسی می توانیم این مقایسه را تشریح کنیم ، بخش اول ایجاد ظرفیت کشورمان در بخش هستهای بود که در ابتدا در دانشگاه تهران بود ، راکتور تحقیقاتی 5 مگاوات که از نوع سخت بود و سال 1346 عملیات ساخت این نیروگاه آغاز شد .
در آن زمان که زمان صفر شروع کار هستهای بود، کشور هم به دنبال این بود که بتواند ظرفیتهای مورد نیاز هستهای به ویژه احداث نیروگاهها را دنبال کند ، مطالعات آن زمان هم برای 23 هزار مگاوات برق هستهای تعریف شده بود که تا پیروزی انقلاب ، تعدادی از اینها به قرارداد میرسد، تعدادی هم در حد تفاهم نامه بود و قراردادهایی هم با پیروزی انقلاب ، متوقف میشود و به دلایل گوناگون تعهداتشان را اجرا نمی کنند.
اسلامی افزود : بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، همین یک راکتور تحقیقاتی را هم که سوخت آن را واگذار نمیکنند و تحریم میکنند، متوقف میشود و عملاً نمیتواند به عنوان یک راکتور تحقیقاتی هم به فعالیت خودش ادامه دهد.
وی گفت : وقتی عملیات ساختمانی راکتور آغاز میشود ، شرکت ایرانی کار میکردند اما زمانی که نوبت تجهیزات میرسد ایرانیها را از پروژه بیرون میکنند و اجازه نمیدهند هنگام نصب تجهیزات ، یک ایرانی آنجا حضور داشته باشد، یعنی یک اقدام انحصاری خودخواهانه که به هیچ عنوان نشت اطلاعات و انتقال دانشی برای ماهیت فناورانه راکتور صورت نگیرد و در انحصار خودشان باقی بماند، این یک حقیقتی است که در تاریخ ثبت شده است و نیروهای انسانی که آن زمان بودند و بازنشسته هستند ، در خاطراتشان گفته اند.
وی گفت : با پیروزی انقلاب اسلامی و سیاست گذاریهایی که صورت گرفت ، راه سختی را با تخریبهای سنگینی که کردند طی کردیم و نکته حائز اهمیت این بود که همه این سرفصلهایی را که در دنیا در بحث اتمی کار میکنند به صورت چند کشوری و چندین شرکت ، مشارکت و تعامل دارند و هیچ یک از عوامل و عناصری که در بحث هستهای است به تنهایی توسط یک کشور کار نمیشود، اما وقتی که ما را تحریم کردند ، تمام عناصر بحث هسته ای تنها با درون زایی با دانش بومی و توکل بر خدا و با همت بچههای نسلهای گوناگون اتمی تا امروز انجام شده است .
مثلا در چرخه سوخت هستهای از شناسایی، اکتشاف، استخراج، بهره برداری، فرآوری تا رسیدن به کیک زرد و تبدیل فرایند « یو سی اف » به « یو اف سیکس » که در حقیقت اورانیوم غنی شده میشود و در صفحهها و میلههای سوخت کاربرد دارد ، تماما به کمک متخصصان ایرانی انجام می شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت : امکان دارد اجزا و عناصری از این فرایندها و ظرفیتها خریداری شده باشد اما امروز توان و ظرفیت کشور به گونهای است که همه موارد را پوشش می دهد و این کلیدیترین بخش ، اساسیترین و راهبردی برشی از فناوری هستهای است که جمهوری اسلامی ایران به لطف الهی به آن رسیده است و این از برکات انقلاب اسلامی و خون شهدا به ویژه شهدای هستهای است .
اسلامی افزود : پس ما با پیروزی انقلاب ، خودباوری را جایگزین خود باختگی کردیم ، آنها علاوه بر تحقیر ، تراز دسترسی ایرانیها را نیز محدود می کردند ، اما ما خود را به یک تراز برتر در فناوری هسته ای رساندیم و به حمدالله به این عرصه دست پیدا کردیم .
رئیس سازمان انرژی اتمی درخصوص این سوال که ما به سطح فناوری رسیدیم که در دنیا شاید کمتر از 10 کشور دارد و حالا چرا قدرتهای بزرگ مانع از این قضیه میشوند و میخواهند از دستیابی ایران به بمب اتمی جلوگیری کنیم در صورتی که میدانند نه در دکترین دفاعی ایران است، نه گزارشهای آژانس این را نشان میدهد گفت : به هر صورت به لحاظ ابزاری ، خود سوخت هستهای ، خودش یک قدرت است ، هم ارزش اقتصادی زیادی دارد و هم ارزش افزوده زیادی ایجاد میکند ، نیروگاههای اتمی هم به ویژه، چون انرژی پاک و پایدار تولید میکنند ارزش اقتصادی زیادی دارند.