خبرگزاری آریا-رئیسجمهور آمریکا از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی در صدور قرار بازداشت برای رئیسجمهور روسیه حمایت کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا،جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا بامداد شنبه (به وقت تهران) از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی در صدور قرار بازداشت برای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه حمایت کرد.
بایدن مدعی شد که تصمیم این دادگاه درست بوده و پوتین مرتکب «جنایتهای جنگی» شده است.
دیوان کیفری بینالمللی روز جمعه با متهم کردن ولادیمیر پوتین به ارتکاب «جرائم جنگی» در اوکراین برای او قرار بازداشت صادر کرد. این در حالی است که روسیه صلاحیت قضائی این دادگاه برای صدور چنین حکمی علیه رئیسجمهور آن کشور را رد کرده است.
ماریو زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: «تصمیم دیوان بینالمللی کیفری هیچ معنایی برای کشور ما از جمله از منظر حقوقی ندارد.» وبگاه شبکه خبری بیبیسی در توضیح بیشتر درباره موضع سخنگوی وزارت خارجه روسیه نوشته این موضوع به این دلیل است که دیوان بینالمللی کیفری هیچ اختیاری برای دستگیری مظنونان ادعایی ندارد و تنها میتواند در کشورهایی که عضو اساسنامه آن هستند از صلاحیت قضائی برخوردار است.
روسیه و اوکراین هیچکدام عضو اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی نیستند اما برخی کارشناسان حقوق بینالمللی ادعا کردهاند که این حکم میتواند بر سفر پوتین به خارج از روسیه اثرگذار باشد. ماریا زاخارووا در همین خصوص گفت «روسیه عضو اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری دررم نیست و هیچ تعهدی ذیل آن ندارد.»
جوناتان لیدر مینارد، کارشناسان روابط بینالمللی در لندن هم گفته بعید است که این حکم پوتین را زیاد به دردسر بیندازد زیرا دیوان بینالمللی کیفری برای دستگیری افراد به همکاری دولتها نیاز دارد و دولت روسیه، مشخصاً در این خصوص با این دادگاه همکاری نخواهد کرد.
واکنش سفارت روسیه به موضع آمریکا
سفارت روسیه در واشنگتن اعلام کرد ایالات متحده موضع دادگاه کیفری بینالمللی را میپذیرد که روسیه را مورد انتقاد قرار میدهد و وقتی دیوان کیفری بینالمللی به تخلفات آمریکا رسیدگی میکند، مخالف است. این شبیه اسکیزوفرنی است
به گزارش اسپوتنیک، نمایندگی دیپلماتیک روسیه یادآور شد: مقامات آمریکایی که به خود اجازه می دهند اظهارات غیرقابل قبولی در مورد رهبر روسیه داشته باشند، عمدا در مورد "جنایت های" خود در عراق، یوگسلاوی، لیبی و ویتنام سکوت می کنند. علاوه بر این، ایالات متحده در تلاش برای محافظت از شهروندان خود در برابر آزار و اذیت بین المللی، حتی اقدامات نفرت انگیزی را انجام می دهد. برای مثال، آنها تحریمهای اقتصادی بیسابقهای علیه رهبری این دادگاه، از جمله فاتو بنسودا، دادستان سابق، که تحقیقات در مورد جنایات ایالات متحده در افغانستان را آغاز کرد، اعمال میکنند".
سفارت روسیه این پرسش را مطرح کرد که از چه نوع استقلال و بی طرفی می توانیم صحبت کنیم. دیپلمات های روسیه خاطرنشان کردند: "این موقعیت شبیه اسکیزوفرنی رو به شدت است."
سفارت روسیه متذکر شد، در واشنگتن، "در گذشته همه مقامات محلی به طور هماهنگ تکرار می کردند که رای دیوان کیفری بین المللی برای ایالات متحده حکم نیست"، اما تمایل به "بدنام کردن هرچه بیشتر روسیه" در این حالت بر منافع راهبردی آمریکا غلبه کرد.
سفارت روسیه در پایان گفت: "آمریکایی ها در اینجا به خاطر منافع ژئوپلیتیکی خود، از بیدادگری حقوقی بی سابقه ای دیوان بین المللی کیفری حمایت می کنند، زیرا به خوبی می دانند که روسیه، مانند ایالات متحده، صلاحیت دیوان کیفری بین المللی را به رسمیت نمی شناسد."
اتاق تحقیقات پیش از محاکمه دادگاه کیفری بینالمللی دیروز جمعه اعلام کرد که حکم "دستگیری" ولادیمیر پوتین و ماریا لووا-بلووا، امبودزمان (دادآور) کودکان روسیه را صادر کرده و آنها را به "خارج کردن غیرقانونی کودکان از اوکراین" متهم کرده است.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، تصمیم دیوان بین المللی کیفری را موجه خواند، اگرچه وی خاطرنشان کرد که خود آمریکا صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نمی شناسد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، تاکید کرد که طرح این موضوع غیرقابل قبول است، مسکو صلاحیت دیوان کیفری بینالمللی را به رسمیت نمیشناسد و هر یک از تصمیمات آن از نظر قانونی باطل است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه همچنین خاطرنشان کرد که تصمیمات دادگاه کیفری بین المللی در مورد "دستگیری" پوتین وخانم لووا-بلوا از نظر قانونی بی اعتبار است.
نماینده روسیه در سازمان ملل: دادگاه بین المللی کیفری مسیر انحلال خود را در پیش گرفته است
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت این سازمان گفت: مسکو هرگونه سند دیوان کیفری بینالمللی را باطل و غیرقانونی میداند، دیوان کیفری بینالمللی راه خود انحلالی را در پیش گرفته است.
به گزارش اسپوتنیک، این دیپلمات روس گفت: "این دادگاه بین المللی مغرض، سیاست زده و ناکارآمد بار دیگر نارسایی خود را ثابت کرد. دیوان کیفری بین المللی دست نشانده ای غرب است که همیشه آماده اجرای عدالت کاذب است."
او به ریاکارانه بودن این واقعیت اشاره کرد که دادگاه در آستانه بیستمین سالگرد تهاجم غیرقانونی ایالات متحده به عراق که دیوان کیفری بین المللی در رابطه با آن صلاحیت داشت، اما هیچ کاری برای بازخواست مقصران انجام نداد، تصمیم به "دستگیری" رئیس جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین و ماریا لووا-بلوا، اوبودزمان (دادآور) کودکان روسیه گرفت."
نماینده دائم روسیه یادآور شد، روسیه عضو اساسنامه رم نیست و دیوان کیفری بین المللی صلاحیت رسیدگی به امور این کشور و شهروندان آن را ندارد. وی تاکید کرد: ما هرگونه سندی را که از سوی این ارگان صادر شود غیرقانونی و باطل می دانیم.
نبنزیا در پایان گفت: " دیوان بینالمللی کیفری با توجه همه نشانهها، در درجه اول از نظر اعتبارش واقعاً مسیر خود انحلالی را پیش گرفته است".
دادگاه کیفری بینالمللی روز جمعه از صدور حکم "دستگیری" پوتین و خانم لووا-بلوا خبر داد و آنها را به "خارج کردن غیرقانونی کودکان از اوکراین" متهم کرد.
دیمیتری پسکوف دبیر مطبوعاتی رئیس جمهورروسیه تأکید کرد که طرح این مسئله غیرقابل قبول است. روسیه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری را به رسمیت نمی شناسد و هر یک از تصمیمات آن از نظر قانون باطل است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه همچنین خاطرنشان کرد که تصمیمات دادگاه کیفری بین المللی در مورد "دستگیری" پوتین و لووا-بلوا از نظر قانونی بی اعتبار است.
مدودف، مکان استفاده از حکم دادگاه بین المللی کیفری را مشخص کرد
مدودف در مطلب مربوط به تصمیم دادگاه بین المللی کیفری از علامت "دستمال توالت" استفاده کرد.
دمیتری مدودف نایب رئیس شورای امنیت روسیه در عکس العمل نسبت به تصمیم دادگاه بین المللی کیفری در خصوص صدور حکم بازداشت برای ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نوشت، "لزومی نیست توضیح بدهم که کجا می بایست از این سند استفاده کرد" و این مطلب را با علامت دستمال توالت در توییتر خود منتشر کرد.
وی در صفحه انگلیسی توئیتر خود نوشت: "دادگاه بین المللی کیفری حکم بازداشت ولادیمیر پوتین را صادر کرد. لزومی ندارد که توضیح بدهم که این سند را در کجا می بایست استفاده کرد".
مجمع مقدماتی دادگاه بین المللی کیفری که روسیه وجاهت حقوقی آنرا به رسمیت نمی شناسد، روز جمعه حکم دستگیری ولادیمر پوتین رئیس جمهور و ماریا لووا – بلووا مسئول حقوق کودکان روسیه را بدلیل آنچه "خروج غیر قانونی کودکان از اوکراین" ادعا کرده، صادر کرد.