خبرگزاري آريا-آخرين گزارش ها از وين از خوشبيني ديپلماتها درباره نتايج دور نخست گفتگوهاي هستهاي حکايت دارد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، آسوشيتدپرس در گزارشي به قلم جرج جان نوشت:ديپلماتها ميگويند دور نخست گفتگوهاي هستهاي ايران براي تبديل يک توافق اوليه به توافقي نهايي مثبت بوده است و نشان ميدهد پيش از ضربالاجل 30 ژوئن ميتوان به آن دست يافت.
آمريکا و پنج قدرت جهاني از ايران ميخواهند با محدوديتهاي بلندمدت بر برنامه خود که ممکن است با آن تسليحات هستهاي بسازد موافقت کند.
ايران منکر پيگيري چنين تسليحاتي است اما خواستار کاهش برخي تحريمهايي است که قبلا به خاطر امتناع از کاهش فعاليتهاي هستهاي اين کشور اعمال شدهاند.
دو ديپلمات غربي آشنا با اين گفتگوها گفتند اين گفتگوهاي سهروزه که روز جمعه پايان يافت عمدتا بر سرعت لغو تحريمها متمرکز بود.
آنها خواستند نامشان فاش نشود زيرا اجازه ندارند درباره مذاکرات بحث کنند.
آنها گفتند طرفين بار ديگر در حاشيه کنفرانس سازمان ملل که هفته آينده در نيويورک آغاز ميشوند با هم ديدار خواهند کرد.
توضيحات هئيت آمريکايي درباره اقدامات کنگره بسيار مفيد بود مذاکره کننده اي ارشد هسته اي کشورمان گفت توضيحات هيئت آمريکايي درباره تحريم ها و اقدامات کنگره بسيار مفيد بود.
عباس عراقچي در گفتگو با شبکه ي تلويزيوني پرس تي وي از گفتگوهاي سازنده با ديپلمات هاي آمريکايي و اروپايي بر سر موضوع تحريم ها خبر داد.
عراقچي گفـت:ما بحث بسيار خوبي را به خصوص با هيئت آمريکايي داشتيم و از آنها خواستيم که موضع خود را در مورد تحريم ها روشن کنند و بگويند که در کنگره چه مي گذرد. به نظر من توضيح هيئت آمريکايي بسيار مفيد بود. اکنون ما کار روي تهيه پيش نويس برنامه ي جامع اقدام مشترک را شروع کرده ايم. روشن است که در آغاز کار، ما بايد درباره ي چارچوب و شکل چنين پيش نويسي صحبت کنيم.
ما پيشرفت هايي داشته ايم اما اين پيشرفت کند بوده است. ما روي ساز و کار حل اختلافات کار مي کنيم. جزئيات درحال بررسي است. ما اهميت زيادي براي احتمال نقض تعهدات از سوي هر دو طرف به خصوص ازطرف مقابل قائل هستيم چون طرف مقابل سابقه ي خوبي در اجراي تعهداتش ندارد. ما قطعا اين ساز و کار را خواهيم داشت تا اگر هر گونه نقضي رخ دهد ما بتوانيم به اين ساز و کار مراجعه کنيم و مشکل را حل کنيم و کار به مختومه شدن توافق منجر نشود. (
متن کامل خبر)
ظريف و کري احتمالا دوشنبه در نيويورک ديدار خواهند کرد ماري هارف سخنگوي وزارات خارجه آمريکا گفت: ظريف و کري احتمالا روز دوشنبه در نيويورک با هم ديدار خواهند کرد.
هارف در پاسخ به سوال خبرنگاري که پرسيد سخنگوي وزارت خارجه ايران اعلام کرده است که ظريف وزير خارجه اين کشور در تماسي تلفني با وزير خارجه آمريکا درباره موضوع هسته اي و همچنين يمن گفتگو کرده است،گفت:همانطور که گفته ام،وزير خارجه و وندي شرمن معاون وي به روش هاي مختلف در تماس با تيم مذاکره کننده ايراني هستند و همانطور که هميشه گفته ايم ما قصد نداريم جزئيات را اعلام کنيم. وندي شرمن همراه با کارشناسان هم اکنون در وين هستند. ما دو ماه و نيم ديگر با پايان کار فاصله داريم و در حال کار بر روي موضوع هستيم.
وي در پاسخ به سوال خبرنگاري که پرسيد آيا به زودي شاهد ديدار ظريف و کري خواهيم بود؟گفت:اين موضوع ممکن است.هر دو آنها در روز دوشنبه در نيويورک هستند و ما انتظار داريم که اين کار صورت گيرد و تمرکز مذاکرات بر روي موضوع اتمي خواهد بود.
اين سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري که پرسيد آيا موضوع آمريکايي هاي بازداشتي در وين مطرح شده است يا نه؟گفت: متاسفم ، من اين سوال را از آنها نپرسيده ام.
00:15:53.12
هارف در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري که پرسيد برخي سناتورهاي جمهوري خواه به دنبال ايجاد اصلاحاتي در طرح نظارت کنگره بر توافق هسته اي و تقويت آن هستند که در صورت تحقق توافق احتمالي آتي آن را با مخاطراتي روبرو مي کند ،نظر شما چيست؟گفت:من نظري در اين باره ندارم.تنها پاسخي که مي توانم بدهم اين است که در اين باره به رايزني هاي خود با آنها ادامه خواهيم داد.
پيشرفتهاي خاص در مساله لغو تحريمهاي ايرانخبرگزاري ايتارتاس گزارش داد: سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه روز جمعه گفت برخي پيشرفتها در مساله لغو تحريمهاي ايران در گفتگوهاي ميان ايران و گروه 1+5 صورت گرفته اما برخي مسايل کماکان حلنشده باقي مانده است.
وي در گفتگو با خبرنگاران گفت: به پيشرفتهاي خاصي درباره اين موضع دست يافتيم اما تاکنون هيچ توافق کامل و نهايي درباره اين جنبه از موافقتنامه نهايي درباره ميزان و ترتيب تعليق يا لغو تحريمها حاصل نشده است و کار درباره آن ادامه دارد.
ريابکوف افزود: ما در گفتگوهاي دوروزه اکثرا درباره مسايل مربوط به تحريمها سخن گفتيم. اين مساله از همان آغاز به عنوان يک اولويت اصلي طرف ايراني اعلام شد.
ريابکوف گفت همه شرکاي اين کشور در گروه 1+5 به اين گفتگوها پيوستند.
معاون وزير خارجه روسيه گفت توافق درباره وجوه اصلي تحقيقات هستهاي ايران حاصل شده است.
وي گفت: در مرحله کنوني، محدوديتها با ذکر جزئيات تبيين شده و درباره هر چيزي که جامعه بينالملل درباره آن نگران است تفاهم وجود دارد و پاسخهاي مشخصي براي آن فراهم شده است.
ريابکوف در عين حال گفت کارشناسان هستهاي ايران و شش قدرت جهاني مساله رآکتور اراک را در اين گفتگوها بررسي نکردند.
وي گفت: هيچ پيشرفتي درباره رآکتور اراک صورت نگرفت. اما اين مساله ربطي به مسايل فني ندارد. کارشناساني که در وين گرد آمدند نماينده هيچ سازمان طراحي يا صنعت برق هستهاي نبودند.
ريابکوف گفت تضمينهايي وجود دارد مبني بر اين که مقررات تحريم ايران با دورزدن روسيه صورت نگيرد.
وي گفت: مکانيسم اين تحريمها به نحوي که اکنون وجود دارد اين ضمانت جدي را در خود دارد که هيچ تصميمي درباره ازسرگيري تحريمها با دورزدن روسيه صورت نخواهد گرفت.
وي افزود: هيچ نشاني از اين وجود ندارد که در چنين موقعيتي مقررات شوراي امنيت سازمان ملل زير سوال خواهد رفت.
ريابکوف همچنين با اشاره به مساله فروش اس300 به ايران گفت هيات روسي مساله مطالبات ايران عليه روسيه درباره قرارداد تحويل سامانه دفاع موشکي اس300 را در ديدار دوجانبه با هيات ايراني که در حاشيه گفتگوهاي هستهاي مطرح کرده است.
وي روز قبل تاکيد کرده بود مسکو خواهان حلوفصل اين مساله است.
درخواست ايپک از نمايندگان کنگرهايپک از نمايندگان کنگره خواست از اصلاحات لايحه ضدايراني حمايت نکنند
خبرگزاري رويترز در گزارشي به قلم پاتريشيا زنگرله نوشت:يک لابي پرنفوذ حامي رژيم صهيونيستي در حال فشار به نمايندگان کنگره آمريکاست تا از اصلاحات پيشنهادي براي تشديد مفاد لايحهاي که به کنگره اجازه بررسي توافق هستهاي با ايران ميدهد حمايت نکنند به اين اميد که از نبرد ميان دو حزب آمريکا که ممکن است موجب ازبينرفتن اين لايحه شود جلوگيري شود.
کميته امور عمومي اسراييل و آمريکا موسوم به ايپک از نمايندگان خواسته است از اين اصلاحات که ممکن است بسياري از نمايندگان حزب دمکرات را به مخالفت با قانون بررسي هستهاي ايران بکشاند يا باراک اوباما رئيسجمهور آمريکا را وادار به تکرار تهديد وتوي آن کند حمايت نکنند.
يک منبع در ايپک گفت: اولويت ما اطمينان از اين است که اين لايحه با قويترين ميزان آراي هر دو حزب تصويب شود تا کنگره فرصت داوري درباره توافق نهايي را براي خود تضمين کند.
وي افزود: براي رسيدن به اين هدف، از اقدامات باب کورکر و باب کوردين درباره اين لايحه حمايت ميکنيم.
ايپک يکي از قويترين گروههاي لابي در واشنگتن است و حمايت اين گروه موجب ميشود اصلاحاتي که به عنوان قرص کشنده براي اين لايحه توصيف شده است احتمال تصويبش کمتر شود.